Glucosamin: Der er forskel på tilskud

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

Selvom glucosamin til gigtpatienter blev taget af tilskudslisten og effekten blev draget i tvivl af de danske sundhedsmyndigheder for seks år siden, er forskerne ikke i tvivl: Glucosamin virker ved slidgigt, men det skal være i den rette kvalitet.

Da glucosamin i 2011 blev taget af listen over lægemidler, du kan få tilskud til, lød begrundelsen, at det bl.a. manglede beviser på effekt. Men forskning viser, at der er en statistisk sikker effekt, når gigtpatienter tager glucosaminsulfat i lægemiddelkvalitet.

Ca. 140.000 danskere, der fik glucosamin på recept, blev berørt af beslutningen. Til gengæld er det fortsat kun tilladt at sælge glucosamin-produkter i Danmark, der er godkendt som lægemidler. Hvilket er en fornuftig beslutning, da det er med til at sikre, at kvalitet og virkning er i orden. Og ser man på de såkaldte metaanalyser, der er lavet over glucosamin, er det ifølge internationale gigteksperter tydeligt, at det er de lægemiddelgodkendte produkter, der virker.

Kosttilskud mudrer resultat

I 2009 gennemgik Cochrane Instituttet relevante, videnskabelige undersøgelser, der havde undersøgt glucosamins virkning på smerter og funktionsniveau. Her kunne de se, at en samlet vurdering af glucosaminsulfat i forskellige kvaliteter var alt for mudret – på den ene side trak glucosaminsulfat i kosttilskud ned på effekten i undersøgelsen, mens der i undersøgelser over glucosamin i lægemiddelkvalitet var en klar reducering af smerter og forbedring af funktionsniveauet hos gigtpatienter.

Det var desværre den samlede vurdering, som man skævede til, da man valgte at fjerne tilskuddet.

 

Glucosamin kan købes for billigt

Uden tilskud er prisen dog blevet sværere at sluge for nogle patienter, hvilket har fået nogle til at skæve mod udlandet, hvor der sælges glucosamin som kosttilskud.

Når glucosamin sælges på denne måde, er det ikke underlagt nogen krav om godkendelse. Ingen myndighed har analyseret produktet, og der er groft sagt ingen garanti for, hvad kosttilskuddet indeholder af virksomme stoffer.

Til sammenligning skal lægemidler kontrolleres løbende, og kun råvarer, der er godkendt, må benyttes til at lave produktet.

Hvis du køber glucosamin på nettet eller via postordre – produkter, der ikke er godkendt som lægemiddel i Danmark, er det rent faktisk ulovligt at indføre dem i landet – og du har som forbruger ingen garanti for virksomme stoffer i produktet, hvis det er registreret som kosttilskud.

Derfor er der fortsat god grund til at købe sin glucosamin fra anerkendte producenter i lægemiddelkvalitet.

 

Kilde: Reginster JY, et al. Comments on the discordant recommendations for the use of symptomatic slow-acting drugs in knee osteoarthritis. Curr Med Res Opin. 2015;31(5):1041-5.