Godt liv uden diabetes

Tekst: Carsten Gottlieb Foto: Shutterstock

Type 2-diabetes er den mest udbredte form for diabetes. Men det er også en sygdom, som vi på rigtigt mange måder kan forebygge eller behandle ved hjælp af vores livsstil. Nøglen ligger i at få kontrol over sin blodsukkerbalance – og det gør man måske allerbedst på naturlig vis.

Naturlige
alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om naturlige indgange til at forebygge diabetes.

Det er ikke sikkert, jeg er overvægtig, hvis jeg har type 2-diabetes. Det er heller ikke sikkert, at jeg får sygdommen, hvis jeg er overvægtig. Men vi kan ikke løbe fra, at der ofte ses en sammenhæng, som det vil være naivt at se bort fra.

For når type 2-diabetes udspringer fra min livsstil – og det gør den i de fleste tilfælde – så har det sin forklaring i, at min adfærd belaster blodsukkerbalancen. Det er når blodsukkeret er ude af balance, at kroppen kommer på overarbejde med insulinproduktionen. Og det er kroppens forhold til insulin, der afgør, om jeg bliver ramt af diabetes.

Den adfærd, som belaster blodsukkerbalancen – og dermed balancen af insulin – hænger især sammen med to ting: At jeg sammensætter min kostplan forkert, og at jeg bevæger mig for lidt. Ret præcis de samme uvaner, som fører til overvægt.

Den korte, men præcise, besked til mig er derfor, at jeg skal følge alle de kendte råd: Spise grønt og groft, skrue op for min ugentlige mængde af motion. Med vægttab og mere plantebaseret diæt reducerer jeg min risiko for at udvikle diabetes, eller jeg reducerer symptomerne på en diabetes-sygdom, jeg allerede har udviklet. Det er meget grundigt dokumenteret i forskningen, ligesom tusinder af virkelige mennesker vil kunne fortælle mig, at de holder diabetes-symptomer i ave, fordi de følger kost- og motionsråd.

Små skridt er bedre end ingen skridt

Problemet er, at jeg har kendt disse råd igennem lang tid, og måske er jeg endda også bekendt med de gode forklaringer (dokumenterede forklaringer, såmænd). Alligevel er jeg blevet ved at lade mig friste af de ”hurtige” kulhydrater – hvidt brød, pasta, sukker – som udgør den allerhårdeste belastning af blodsukkerbalancen. Og de mange motionstimer er primært parkeret i bås sammen med den dårlige samvittighed.

Så her vil vi nærme os emnet lidt ad omveje.

For det første: Sund mad og motion styrker mig. Hvis jeg ikke har lavet motion i flere år, har min krop stadig godt af det, hvis jeg løber en tur i dag. Hvis jeg plejer at riste noget hvidt brød til morgenmad, har min krop stadig godt af, hvis jeg spiser en portion skyr med drys af frø og kerner i dag.

Det er aldrig for sent at starte, og det er altid bedre at gøre nogle af de ting anderledes, som var blevet til dårlige vaner.

Det er aldrig for sent at starte, og det er altid bedre at gøre nogle af de ting anderledes, som var blevet til dårlige vaner.

For nogle mennesker er det en fordel at starte med små skridt; en ugentlig løbetur og en ugentlig grøntsags-middag er stadig bedre end at sidde i sofaen og spise de næringsfattige, forarbejdede madvarer. Jeg skal have fokus på at fastholde de nye vaner, jeg lykkes med, og lægge på, når jeg har ressourcerne til det.

Det er altid bedre at gøre noget end at gøre ingenting.

I det følgende et par ekstra tip til at styrke modstandskraften mod blodsukkerubalance, uanset hvor meget jeg lykkes med mine kost- og motionsvaner.

Find det rette fedt

Det har stor betydning, at jeg får noget Koriander kan være med til at sænke blodsukkeret Diabetes Helse 01 2024 / 45 F A K TA Naturlige alternativer? Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler. Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om naturlige indgange til at forebygge diabetes. fedt igennem min kost. Om ikke andet så fordi fedt giver en mæthed, som hjælper mig til at undgå en craving efter hurtige kulhydrater som sukker, kage eller hvidt brød.

Læs også: Din partner kan have indflydelse på, om du rammes af type 2-diabetes

Jeg skal vælge det rigtige fedt. Det vil sige fedt fra planteriget eller fra fisk.

Olivenolie er særlig sundt i forhold til diabetes og blodsukkerbalancen. For ikke alene indeholder olivenolie de sunde umættede fedtsyrer, den har også et indhold af antioxidantiske stoffer, som modvirker den inflammation, der ofte findes i kroppen, når blodsukkeret er ude af trit med sundheden.

Andre fedtstoffer, jeg måske ikke ville have opfattet som fedt, er olierne i frø og kerner. Her gør sig noget af det samme gældende som for olivenolie; nemlig at frø og kerner ud over deres umættede fedt har en mængde af polyfenoler, der bidrager til at dæmpe inflammation, og desuden også er meget eftertragtede for min gode tarmflora. Jeg skal derfor gerne spise avocado, nødder og mandler.

Hvidløg og koriander

Flere fødevarer forbindes med en god effekt på blodsukkerbalancen – og dermed på kroppens insulinfølsomhed.

Flere steder i verden har både hvidløg og almindelig rå løg været brugt som naturlige midler mod diabetes i mange hundrede år.

Allerede for 100 år siden fandt forskere blodsukkersænkende stoffer i løg, og senere har man identificeret stoffer i løg, der ligner det blodsukker-sænkende middel, tolbutamid.

Koriander, der f.eks. bliver brugt meget i mexikansk og vietnamesisk mad, kan også sænke blodsukkeret. Det samme gælder for selleri.

Mineraler mod diabetes

Krom nedsætter sukkerhæmoglobin hos type 2-diabetikere. Sukkerhæmoglobin er udtryk for det gennemsnitlige blodsukker de seneste to måneder. En tidligere præsident for den amerikanske diabetesforening har udtalt, at virkningen af krom er sammenlignelig med eller bedre end virkningen af de fleste former for medicin mod type-2 diabetes i USA.

Broccoli indeholder særlig meget krom, men det kan anbefales at tage et tilskud, f.eks. som Bio-Chrom.

Forskningen har også konstateret en sammenhæng mellem diabetes og magnesiummangel, så selv ganske små mængder magnesium kan være med til at hindre udviklingen af komplikationer til diabetes.

B6-vitamin er nødvendigt for aktivering af magnesium i kroppen, og det er af betydning for blodsukkerbalancen og for omsætningen af både kulhydrater, fedt og især for proteiner. B6 er et af de vigtigste, naturlige antioxidanter. Det er vigtigt at få tilstrækkeligt af alle B-vitaminerne samtidig, så man kan vælge at tage stærke B-vitamintabletter.