Mange mennesker elsker at putte honning i deres varme te. Det er dog ikke alle, der mener, at det er den rette fremgangsmåde.
Giorgio Poeta, en af Italiens mest anerkendte biavlere, forklarer til mediet Cookist.it, hvorfor honning aldrig bør tilsættes kogende varme drikke.
Honning er en superfood. Den er rig på gavnlige egenskaber og næringsstoffer.
En almindelig fejl er dog at tilsætte honning til varme drikke.
Honning er lige så rig på næringsstoffer, som den er delikat. Dens værste fjende er varme. Problemet ligger i temperaturen.
“Varme drikke over 50 °C øger betydeligt og øjeblikkeligt en honningkvalitetsindikator kendt som HMF,” fortæller Giorgio Poeta til cookist.it.
Hydroxymethylfurfural (HMF) er en komponent, der dannes ved nedbrydning af fruktose, der er en af de vigtigste sukkerarter, der findes i honning.
HMF bruges som en indikator for honningens friskhed og bevaringstilstand. Høje temperaturer fører til enzymatisk nedbrydning af honning, hvilket får den til at miste sine egenskaber.
For at undgå denne “forringelse” foreslår Poeta at vente et par minutter, inden du tilsætter honning til te eller urtete.
På denne måde kan du nyde fordelene ved både drikken og sødemidlet.
Det er vigtigt at bemærke, at honning i varme drikke ikke er skadeligt for mennesker; det bliver bare “ubrugeligt.”
Når honning tilsættes en meget varm drik, er den eneste egenskab, der forbliver uændret, dens sødningseffekt.
Dette er lig med pasteuriseret honning, som findes i supermarkeder, hvor honningen opvarmes til omkring 78 °C i nogle få øjeblikke, hvilket er nok til at miste alle næringsstoffer.
Næste gang du nyder en lækker urtete, så hav tålmodighed til at vente et par minutter, før du drikker den og beriger den med honning: Du vil ikke fortryde det.