Gode råd: Gør livet med gigt mindre smertefuldt

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Selvom der findes mange forskellige former for gigt, så har de alle det tilfælles, at smerte af forskellig grad er en fast bestanddel af livet, i perioder af varierende længder. Foruden smertestillende medicin er der dog faktisk flere ting, du selv kan gøre for at mindske smertens indflydelse på livet.

Hver 8. dansker har en gigtsygdom, og for langt størstedelen af dem er smerter i én eller anden grad en fast del af livet i kortere eller længere perioder. Smerte er kompleks, og graden af smerte hænger ikke nødvendigvis sammen med graden af de fysiske skader. Smerter kan påvirke, og påvirkes af tanker og følelser. Det betyder, at det, du tænker og føler, har stor indflydelse på, hvordan du oplever smerterne.

Hvad gør godt, når det gør ondt?

Smertestillende medicin kan spille en rolle i smertebehandlingen, men det er ikke det eneste, du kan gøre for at lindre dine smerter.

Faktisk er der en del ting, du selv kan gøre, som kan hjælpe dig med at få kontrol over dine smerter.

Det er en naturlig refleks gerne at ville skåne kroppen, når man har ondt. Men faktisk er det vigtigt at være fysisk aktiv, for den rette træning kan i mange tilfælde lindre smerter lige så effektivt som smertestillende medicin. Udover at fysisk aktivitet gør dig stærkere, mere udholdende og bevægelig, kan følelsen af at gøre noget aktivt give mere overskud. Regelmæssig fysisk aktivitet og træning, der er tilpasset dig, giver energi, så du nemmere kan klare din dagligdag og de ting, du gerne vil. Det handler om at finde den rette balance mellem for lidt og for meget. Du skal derfor lytte til din krop, mærke efter, og være realistisk i dine forventninger til dig selv. Og husk på, at al motion er god motion – selv en kort gåtur kan være et skridt i den rigtige retning.

Læs også: “Bare en gåtur? Gå-motion er go’ motion”

Foruden fysisk aktivitet kan det også være en god idé at fokusere på dit helbred i øvrigt. Overvægt kan forværre ledsmerter, f.eks. ved slidgigt i knæene. Hvis du er overvægtig kan selv et lille vægttab lindre smerter. Spis sundt ved at følge de officielle kostråd om bl.a. en varieret kost, der er rig på grøntsager, fuldkorn, frugt og magert kød. Husk også at tage den gode søvn alvorligt, ved ikke mindst at få nok af den.

Læs også: “Spis antiinflammatorisk kost og bevæg dig”

Vær åben og ræk ud

Det er ikke altid, at omverdenen forstår smerterne, og det kan være svært at forklare andre, hvorfor man ikke nødvendigvis kan det samme, som før man fik gigt. Men det er altid en god idé at være åben om dine smerter. Ræk ud til venner og familie, og fortæl dem, at du får brug for deres støtte. Du kan også søge professionel hjælp, eksempelvis med de kommunale kursustilbud om at tackle smerter eller hos en fysioterapeut, eller du kan søge ligestillede i Gigtforeningen.

Alt, hvad der kan hjælpe dig til at få bedre kontrol over smerten, kan hjælpe dig til en bedre livskvalitet, og til at stå stærkere i livet.

Sådan kan du tilpasse din motion til gigten

  • Vælg den tid på dagen, der passer dig og dine led bedst
  • Det er normalt at være øm efter træning, men hvis dine smerter bliver forværret, eller dine led hæver, så bør du holde en pause for at undgå overbelastninger
  • Før evt. en træningsdagbog, så du kan få et overblik over, hvordan din krop reagerer på træningen
  • Vælg en træningsform, du syntes er sjov, og som træner din kondition, bevægelighed, muskel- og knoglestyrke
  • Eksempler på gigtvenlige motionsformer kan være: Cykling, fitness, pilates, yoga, svømning, træning med stor bold, vandre- og gåture (evt. med stav.)

Du kan læse mere om smerter, og hvordan du kan mindske dem, på apoteket.dk/letsmerten