Gør skolebørn klogere på medicin

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Scanpix/Iris

Børn og unge ved ikke nok om medicin. Samtidigt tager mange af dem jævnligt en dosis smertestillende, nogle endda uden at have ondt. Det vil apotekerne gøre noget ved og sætter derfor medicin på skoleskemaet.

Hvornår skal man tage medicin? Kan man gøre andet ved sin hovedpine end at tage hovedpinepiller? Og hvordan sikrer man sig, at man bruger medicin på den rigtige måde? Spørgsmål som disse kan de færreste danske skolebørn svare på, selvom de regelmæssigt har fingrene i medicinskabet.

De danske skolebørn mangler basal viden om, hvornår og hvordan man skal tage medicin – og at al medicin kan være farlig, hvis man tager den forkert. Derfor sætter apotekerne fokus på emnet med initiativet, ”Medisund fornuft. Gode medicinvaner for skolebørn” i efteråret.

Gode medicinvaner grundlægges i barndommen

I 2014 gennemførte Statens Institut for Folkesundhed en stor undersøgelse af danske børns trivsel og sundhed, Skolebørnsundersøgelsen 2014, som blandt andet viste, at forbruget af smertestillende medicin var bekymrende højt. Eksempelvis havde op mod halvdelen af de 13-årige piger taget medicin mod hovedpine mindst én dag om måneden. Undersøgelsen viste også, at en del tog smertestillende uden at have ondt. Det er tegn på, at børnenes medicinvaner ikke er gode nok.

Det er vigtigt for børnenes sundhedsadfærd på længere sigt, at de udvikler evnen til at tænke kritisk i forhold til medicin, på samme måde som de lærer om fornuftig adfærd i forhold til tobak, sex og alkohol. Gode – eller dårlige – medicinvaner grundlægges nemlig allerede i barndommen.

Medicin på skoleskemaet

Apotekerne vil gerne bidrage til at grundlægge og understøtte gode medicinvaner hos skolebørnene. Mens ”Medisund fornuft” kører, vil der være informationsmateriale på apotekerne, som kan gøre både børn og voksne klogere på medicinvaner.

Som et led i initiativet kan danske 5.- og 6.-klasser også få sundhedsfagligt besøg på skolen. Her vil en farmaceut eller farmakonom fra et lokalt apotek komme og lære børnene om medicin. Formålet med forløbet er at lære børnene, hvordan medicin virker, hvornår den er god og ikke god, samt at omgås medicin på en respektfuld og sikker måde. Forløbet vil også lære børnene alternative strategier til at håndtere gener som hovedpine og ondt i maven, hvor de måske ellers ville have taget medicin.

 


 

Bliv klogere påskolebørn og medicin

Læs mere om skolebørns medicinvaner og apotekets initiativ ”Medisund fornuft”. Du kan også altid få rådgivning om medicin til børn på apoteket eller på www.apoteket.dk, hvor apotekets sundhedsfaglige personale sidder klar til at chatte døgnet rundt.