Gør sommeren til sansende leg

Af: Anette Prehn

Foto: Shutterstock

Sand mellem tæer. Duftende hybenroser. Hvin fra en dukkert i havet. Sommertiden kalder os til at opleve med alle sanser. Det er en invitation til at være, nyde og lære.

Vi mennesker har syv sanser, der har godt af at blive motioneret: Synssansen, høresansen, smagssansen og lugtesansen. Men også balancesansen, berøringssansen og muskel-ledsansen. Vores sanseapparat er formbart efter, hvordan det bliver brugt. Sanser svækkes, når vi kun bruger dem sjældent. Og styrkes, når vi aktiverer dem alsidigt.

Vi har sikkert alle hørt om, hvordan mennesker, der mister synet ofte bliver bedre til at høre. Én sans tager dermed over fra en anden. Men ved du, at en pionér inden for hjerneforskning, Paul Bach-y-Rita, allerede i 1960’erne fandt ud af, at man kan substituere, det vil sige erstatte, sanser? Han opfandt en måde, hvorved blinde kunne ”se”: En stol punktstimulerede ryggen, hvilket skabte indre billeder i stil med dem du oplever, når du bliver tegnet på ryggen. Senere blev det til, at blinde lærte at ”se” … ved hjælp af deres tunge.

Læs også: Så kan det også være lige meget – eller?

Sanser kan aflaste hinanden – og det kan være til gavn for dig i din hverdag. Er du tæt på at opleve søsyge, fordi balance- eller synssansen driller dig, kan det hjælpe at lægge din pande mod et køligt vindue. Her mildner berøringssansen og temperaturforskellen. Jeg håndterer øjeblikke af uro, når jeg svømmer i svømmehallen ved at skrue op for mit syn og bemærke flisernes form, mønstre og lysindfald. Opmærksomhedens retning smitter mig med ro. Logikken er: Skift sans!

Når du er udfordret på én sans, så skru op for en anden.

Sanser kan også forstyrre hinanden. Det erfarer du, når du skal finde vej et nyt sted og skruer ned for musikken for at give synssansen og orienteringsevnen mere plads. Senest læste jeg om danske kvinder, der har prøvet Virtual Reality-briller under fødselsveer. En del bliver lettet i deres smerter undervejs. Jeg har selv født et barn i England. Her er det ganske normalt at bruge apparater, hvor man tilfører sin krop lette stød, der så tager opmærksomheden fra de stærkere veer. I stedet for at føle os som slaver af én bestemt type sanseoplevelser, kan vi tage noget at magten ”tilbage” ved hjælp af bevidste handlinger.

Dit sansesystem kan overvælde dig, men det kan også hjælpe dig. Og vigtigst: Det kan (om)formes.

Dette kan inspirere til snedige strategier. Gør dine sanseoplevelser til et eksperimentarium. Prøv dig frem, leg – det er tilmed sjovt. Tag for eksempel ud i naturen. Gå på opdagelse med sanserne vakt. Høst erfaringer, som du kan trække på i andre situationer. Glædelig, sanselig sommer!

#Hjernesmart