Du kan skåne dine fødder for meget ved at satse på det fornuftige – fremfor klipklappere, Crocs eller høje hæle, mens du er gravid.
Når du er halvvejs i graviditeten, er spændingen ikke det eneste, der stiger. Det gør presset på dine fødder også. Din baby og alt, hvad der følger med sådan et lille, spirende liv, vejer naturligvis og lægger som regel adskillige kilo til din normalvægt.
Samtidig kan du få mere væske i kroppen, som får dine fødder og ben til at hæve. Dine fødder bliver ekstra udsatte, fordi dine led bliver blødgjort af graviditetshormonerne, mens du venter på baby.
Heldigvis kan du selv gøre meget for at beskytte dine fødder og forebygge problemer. Et godt råd er at gå i sko, der støtter dine fødder og er komfortable. Det gør blandt andet sko med en såkaldt fast hælkappe, der styrer foden, så den ikke skrider ud.
Skoene skal også være til at justere i løbet af dagen, hvis dine fødder hæver.
Derudover skal dine sko selvfølgelig passe til dine fødder i længde, bredde og højde. De skal have et glidetillæg på cirka 0,7 cm i overskudslængde, og så må de ikke klemme din fod i siderne eller forhindre dine tæer i at bevæge sig i skosnuden.
Et andet godt råd er at gå i sko med en skridsikker og bøjelig sål og vælge sko af åndbart materiale, f.eks. læder.
Man hører tit kvinder berette, hvordan deres fødder er blevet større efter en graviditet. Og det kan godt passe. Fødderne kan ’vokse’ af flere årsager.
En er fejlstillinger såsom nedsunken forfod, der egentlig betyder, at den stødabsorberende konstruktion i forfoden forsvinder, så det gør ondt, når du bevæger dig. Det kan ske, hvis dine fødder bliver belastet for meget.
En anden årsag kan være, at din svang bliver lavere under graviditeten, hvilket en amerikansk undersøgelse fra University of Iowa har vist. 60-70 procent af kvinderne havde mellem to og ti mm længere fødder og en lavere svang efter en graviditet.
Et andet og hyppigt problem er smerter i tåneglene, som kan indikere, at neglene er groet nedad. Her er der heldigvis hjælp at hente hos fodterapeuter, der kan sætte små, tynde neglebøjler på, som løfter neglen op i siderne og lindrer smerterne øjeblikkeligt.
Neglebøjler skal sidde på neglene et stykke tid for at gøre arbejdet færdigt, og jo hurtigere, du kommer, desto nemmere er det at behandle.
Vær meget påpasselig med at gå i for småt fodtøj og strømper, hvis du har nedgroede negle.
Åreknuder, karsprængninger og væske i benene kan du selv forebygge ved at gå med støttestrømper, der passer til dine mål. Du kan med fordel bære dem allerede, når du er tre måneder henne og indtil to måneder efter fødslen eller så længe, du ammer.
Det er også en fordel at undgå at tage for varme bade og ligge for længe i solen. Du kan også forebygge problemer ved at ligge med benene hævet med cirka 25 centimeter, når du slapper af eller sover. Motion og fodøvelser kan også forebygge problemerne.
Så det er altså ikke nok at pusle om din mave og baby, når spændingen er udløst. Dine fødder skal også have lidt kærlig omsorg.