Gravid? Skab den bedste start

Det er fascinerende, at kroppen kan skabe et lille nyt menneske, mens man selv går på arbejde, vasker tøj og sover. Du kan hjælpe din krop og din baby ved at passe godt på dig selv.

Den søde ventetid er også en tid, hvor man opdager, hvor mange gode og velmenende råd, ens omgivelser har at byde på. Det kan være forvirrende og frustrerende at blive konfronteret med mange forskellige holdninger, som afhængigt af budbringerens alder og overbevisning kan være både forældede og modstridende. Heldigvis er der meget viden at hente – viden som er baseret på store undersøgelser og grundig dokumentation, så det behøver ikke at være så svært at passe godt på sig selv og sit ufødte barn.

– De der ammestue råd om snart det ene og snart det andet. Det er der ingen dokumentation for. Lakrids kan betyde noget, hvis man har forhøjet blodtryk, og så kan man sige alt med måde. Ligesom for alle, der ikke er gravide, er det ikke sundt at spise ensidigt, og noget kan godt være farligt, hvis man spiser tre kilo af det. De kostråd, som gravide skal følge, er de samme, som dem man giver befolkningen generelt. Det eneste, jeg plejer at tilføje, er at det ikke skal være seks stykker frugt, der skal også være grøntsager, fortæller jordemoder Mariette Bang.

Undtagelserne

Der er dog nogle undtagelser fra de generelle kostråd, som gravide skal være opmærksomme på. Undgå at spise mere end 100 gram rovfisk (som eksempelvis tun og sværdfisk) om ugen, fordi rovfisk kan indeholde meget kviksølv. Tun på dåse kan du godt spise, da det indeholder mindre kviksølv. Spis højst 125 gram østersølaks om måneden på grund af de høje indhold af dioxin. Lever og levertran kan indeholde store mængder A-vitamin, som kan skade barnet, derfor bør du undgå det. Leverpostej og pateer må dog gerne spises. Drik ikke upasteuriseret mælk og spis ikke oste fremstillet af upasteuriseret mælk (rå mælk). Drik ikke mere end tre kopper kaffe om dagen og begræns mængden af andre drikkevarer, der indeholder koffein, som eksempelvis te og cola. Endelig anbefaler Sundhedsstyrelsen, at gravide tager tilskud af folsyre, D-vitamin og jern, og sørg for at få tilstrækkeligt med kalk, enten gennem kosten eller som tilskud. Når du tager dit tilskud af jern, skal du være opmærksom på, at det skal tages alene (altså ikke sammen med de andre kosttilskud eller måltider). Hvis du sluger jerntabletterne sammen med et glas appelsinjuice, øger du optagelsen på grund af c-vitaminerne. Jern, der indgår i multivitaminer, tæller ikke, da jernet ikke optages optimalt i konkurrence med de andre stoffer.

Mariette Bang anbefaler, at gravide fokuserer på at spise små hyppige måltider, da det belaster blodsukkeret mindre. Som gravid har man allerede har et belastet blodsukkersystem på grund af hormonerne i kroppen.

Motion er vigtig

Som gravid bliver man opfordret til at passe på sig selv og lytte til sin krop, og det kan nemt give indtryk af, at motion kan være en for hård belastning for en i forvejen belastet krop, men det er en misforståelse. Motionen skal bare tilpasses.

– Det er rigtig godt at motionere, når man er gravid. Det hjælper på trætheden, det nedsætter risikoen for flere komplikationer, og man kommer hurtigere oven på igen efter fødslen, fortæller Hanne Kristine Hegaard, der er jordemoder, Ph.d og forsker i betydningen af motion i forbindelse med graviditet.

– Der er mange, der har ligamentsmerter og lændesmerter. Det er ikke farligt, og det betyder ikke, at man skal stoppe med at motionere.

Justere træningen til kroppen

– Når man siger, at man skal lytte til sin krop, handler det om, at man måske skal gøre noget andet, end det man plejer. Det er ikke sikkert, at man kan fortsætte sin almindelige motion på det plan, man plejer, men det betyder ikke, at man skal stoppe. Det kan være, man skal cykle i stedet for at løbe, eller dyrke svømning i stedet for aerobic. Men man skal ikke stoppe med at motionere, siger Hanne Kristine Hegaard. Hun har været med til at udvikle AquaMama, som er et træningsprogram til gravide, der kan udføres i den lokale svømmehal.

– Hvis man er utryg eller uvant med at træne, kan det være en god idé at deltage på hold for gravide med instruktører, som har en sundhedsfaglig uddannelse, siger Hanne Kristine Hegaard.

Anbefalingen er, at man skal være “moderat fysisk aktiv” 30 minutter dagligt. Det betyder, at du skal være så aktiv, at du bliver forpustet men stadig kan føre en samtale.

– Det handler ikke om, at man skal løbe en halvmaraton i syvende måned. Det er de færreste, der gør det. Det handler om, at man skal have det godt med sin træning under graviditeten – det skal være sjovt og dejligt at træne under graviditeten, fastslår Hanne Kristine Hegaard.

AquaMama

Programmet er udviklet i samarbejde med Gigtforeningen og kan findes på deres hjemmeside: www.gigtforeningen.dk

9 sunde råd til gravide (og alle andre):

  • Spis frugt og grønt – 6 om dagen
  • Spis fisk og fiskepålæg flere gange om ugen
  • Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød hver dag
  • Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager
  • Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød
  • Spis varieret og bevar normalvægten
  • Sluk tørsten i vand
  • Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen
  • Spis ikke for to

Kilde: Sundhedsstyrelsen

 

Hvad er ligament smerter?

Ligamentsmerter er menstruationslignende smerter eller uspecifikke mavesmerter lige over lysken. Nogle får smerter midt i eller øverst oppe i maven. Årsagen til smerterne kan være stræk på de bånd, der hedder ligamenter, som holder livmoderen på plads, eller at muskler i bugvæggen strækkes i forbindelse med, at livmoderen vokser. Disse smerter er ufarlige og blandt de mest almindelige gener i graviditeten.

Kilde: Patienthåndbogen

Læs også: