Grillpølser eller grøntsagssuppe?

Henrik Nielsen sagde farvel til koteletter og goddag til rodfrugter. Med grøn og fedtfattig mad normaliserede han sit blodsukker, sin vægt og sit kolesterol. Den nye bog Det helbredende køkken viser vej gennem en 4-ugers kur, der bryder usunde madvaner varigt.

Alle kendte ham som manden, der elskede kød og let kunne nappe to store bøffer i rap. Nu spiser han salater og rodfrugter i lange baner og elsker det.

– I starten drillede mine kolleger mig, når jeg åbnede min madpakke. Men det motiverede mig bare endnu mere. Jeg ville bevise, at jeg kunne ændre mine vaner, siger Henrik Nielsen.

Han er 50 år og entreprenør og gik for to år siden i gang med at lave sin kost helt om. Dengang fik han medicin mod diabetes 2 og for højt kolesteroltal. Han vejede 153 kilo og havde det ærlig talt ikke særlig godt.

– Det værste var, at jeg svedte så meget. Og så var jeg bare alt for tyk. Det er en lettelse at være sluppet af med en masse vægt, men jeg vil gerne endnu længere ned, siger Henrik, der i dag vejer 28 kilo mindre.

Hans energiniveau svingede. Han fik let åndenød, han sov dårligt, og fordøjelsen kørte ikke så godt.

– Det var en stor beslutning at sige farvel til frikadeller og koteletter og alt det andet, som jeg var vant til. Men jeg vil gerne blive gammel, forklarer han.

Frisk hele dagen

Det hele startede, da Henrik Nielsen og hans kone for to år siden gik og snakkede om, at de gjorde en masse for at holde bilen sund, men ikke ret meget for deres eget helbred. Henrik havde sukkersyge og kunne have gavn af et serviceeftersyn.

Derfor købte de sig til en omfattende helbredsundersøgelse og kom i kontakt med ernæringskonsulent Søren Lange. Han foreslog Henrik at deltage i en ny undersøgelse med grøn og fedtfattig kost.

– Jeg grinede af ham, indtil min kone kom til. Så grinede jeg ikke mere, for kort efter havde vi taget beslutningen, husker han.

Det overraskede ham, at det ikke var sværere.

– Vi mærkede hurtigt, at det virkede, og havde ikke lyst til at vende tilbage til den gamle kost, da forsøget sluttede. Jeg havde savnet grillpølser og flæskesteg, men kødet smagte mig ikke på samme måde, da jeg endelig fik det. I dag kan jeg til gengæld ikke undvære alle vores dejlige grøntsagssupper, siger Henrik.

Før spiste han kød med lidt tilbehør. Nu hælder han grøntsager, frugt, fuldkorn og bælgfrugter på tallerkenen og får af og til lidt fisk eller kylling til.

Tallene for blodsukker og kolesterol er normale, og Henrik behøver næsten ingen medicin. Men vigtigst af alt: Han har det meget bedre.

– Jeg er ikke længere tung og dvask, men frisk hele dagen. Nu er jeg også begyndt at cykle.

Kuren stiller hjernen om

Henrik og hans kone var blandt forsøgspersonerne i en mindre dansk undersøgelse, som blandt andre overlæge Mikael Bitsch stod bag. Alle deltagere havde bemærkelsesværdigt gode resultater.

Her i januar udkom bogen Det helbredende køkken, der beskriver en kur på fire uger trin for trin. Kuren bygger på den danske undersøgelse og en række større amerikanske forsøg, som alle viser stor effekt af grøn mad.

– Senest har professor Arne Astrup offentliggjort omfattende resultater, der bekræfter vores. Vi mennesker er simpelthen raskere, når vi spiser flere grøntsager og mindre kød og fedt. Det store spring sker allerede de første uger.

– Efter en måned er kroppen ikke længere i vane med at bede dig om kød, fed sovs, kager eller ost. Din hjerne har stillet sig om, og du står nu friere til fremover at vælge mad, som gør dig godt, forklarer Mikael Bitsch, der selv har ændret madvaner i forbindelse med projektet.

– Jeg vil råde folk til at tage kuren og så justere bagefter, hvis de som jeg ikke helt kan holde skansen. Er man syg, er det bedst at lade 90 procent af maden forblive grøn og mager. De raske kan måske nøjes med 70 eller 80 procent af det grønne. Så er de stadig meget bedre beskyttet mod sygdom, end hvis de spiste på den traditionelle danske måde.

Mikael Bitsch er sikker på, at grøn mad er vejen frem.

– Da forskerne beviste, hvor usundt det er at ryge, varede det mange år, før den viden trængte igennem. Jeg mener, at det samme gælder på dette område. For nylig så jeg et tilbud på tørrede bønner i Netto, så den nye kost er på vej ud i almindelige supermarkeder.

Grøn mad mætter sanserne

Madskribenten Kirsten Skaarup står bag de mange grønne opskrifter i Det helbredende køkken. Hun fortæller, at mange overraskes over, at grøn mad kan være så lækker.

– De løber ikke så let sur i kuren, for maden smager dejligt. Jeg arbejder meget bevidst med at få alle fem mulige smagsnuancer til at spille sammen i hver ret. Så tilfredsstiller maden vores sanser optimalt, forklarer hun.

De fem typer smagsindtryk er det salte, det søde, det sure, det bitre og endelig den smag, der kaldes umami. Den sidste kaldes også kødsmag eller sojasmag og runder de øvrige smagsnuancer af.

– Du kan spise uanede mængder af bogens retter og stadig tabe dig. Her er absolut ikke tale om afsavn, men nogle vil synes, de nye opskrifter er udfordrende at lave i starten. Sådan er det at lære nyt. Til gengæld giver maden så stor glæde, at den er svær at sige farvel til igen, lover Kirsten Skaarup.

Det helbredende køkken

– spis dig fra diabetes 2, forhøjet kolesterol og overvægt på 4 uger.

Synligt og mærkbart sundere efter en grøn og fedtfattig kur på 4 uger. Det resultat lover bogen Det helbredende køkken enhver, der kaster sig ud i eksperimentet. Bogen henvender sig til alle, som gerne vil have det bedre, men særligt ham eller hende, der bøvler med vægt, kolesteroltal og blodsukker.

Bogen er netop udkommet på Politikens Forlag og fortæller, hvordan du kan ændre dine kostvaner på en måned og dermed forære dig selv et bedre helbred. Forskning viser nemlig, at grøn kost virker som medicin mod en række sygdomme. Kuren bryder de vaner, der styrer vores forhold til mad, og ændrer dermed din livsstil.

Bag bogen står overlæge Mikael Bitsch, chefkok og ernæringskonsulent Søren Lange, madskribent Kirsten Skaarup og projektleder Catharina Rosendal. Den koster 250 kroner. 

10 gode grunde til at spise grønt

  1. Du taber dig med sikkerhed
  2. Du får mere energi og et stærkere immunforsvar
  3. Du bliver klogere, for grøn mad stimulerer evnen til at lære og huske
  4. Du bliver gladere og mere harmonisk, for hjernen udskiller en stabil strøm af velværestoffer
  5. Du kan spise ubegrænsede mængder og stadig tabe dig eller holde vægten
  6. Du sparer penge, for grøn mad er billigere
  7. Du bliver raskere og forebygger stort set alle livsstilssygdomme
  8. Du oplever smagsnuancer, du ikke kendte
  9. Du lærer at opbygge måltider på nye måder
  10. Du er hensynsfuld mod klimaet, når du spiser grønt