Grin, sved og viden på ny diabetesskole

Af: Freja Fredsted Dumont

Foto: Scanpix/Iris

I januar kunne Diabetesforeningens lokalforening i Vejen for første gang byde velkommen til pilotprojektet ”Diabetesskole”. Tanken med initiativet er, at diabetikere kan udøve målrettet træning, få nye redskaber til at håndtere diabetes samt udveksle sygdoms- og livserfaringer.

18 mennesker er mødt op til den allerførste formiddagslektion på Vejen Diabetesskole; et tilbud om træningsforløb og et socialt fællesskab til diabetesramte i alle aldre.  De fremmødte ”elever” kommer i alle aldre, køn, højde, drøjde og med vidt forskellige udgangspunkter. Tilfælles har de diabetes 1 eller 2 – men vigtigst af alt deler de motivationen til at få et mere stabilt blodsukker samt opnå et vægttab og eventuelt en lavere fedtprocent.

– Vi har altid gerne ville lave noget motion for de diabetikere, der af en eller anden grund tror, det er svært at dyrke motion, når man har diabetes. Det kan det også være. Men man kan lære det.

– Vores hovedfokus er derfor at få fat i dem, der sidder derhjemme, og få dem lidt ud og røre sig. Ligeså vigtigt er det sociale, og muligheden for at få en samtale med fagpersoner, som en del af diabetesskolen, siger en af nøglepersonerne bag projektet, Karin Jepsen.

Sved på panden

”Er I klar? Er I klaaaar?” lyder det motiverende fra fysioterapeut Cecilie, som er en fast del af diabetesskolen.

Efter en hyggelig ankomst med kaffe, the og opvarmning er det tid til den fysiske del; cirkeltræning i Easy Line. Easy Line er et træningssystem, der består af en træningscirkel med 18 stationer – ni maskiner og ni mellemstationer. Træningsformen er simpel, men stimulerer både kredsløb og muskler, da pulsen konstant er oppe og kroppen i bevægelse.

Der er stor forskel på niveauet hos de fremmødte. For nogle er den lille stepbænk en stor udfordring, og hvert et skridt ser ud til at være en kamp. Andre hopper op og ned fra maskinerne i rask tempo.

Fysioterapeuten er hurtig til at danne sig et overblik over, hvem, der har brug for mere udfordring, og hvem, hun skal komme med en ekstra hujende bemærkning til. Til de øvede finder hun nogle vægte eller gør øvelserne en smule mere udfordrende. På den måde bliver niveauet tilpasset på individuelt plan.

Sammen med ligesindede

En af de nye elever på diabetesskole er Jette Madsen – hun bevæger sig let og elegant igennem øvelserne uden det store besvær.

– Jeg fik diagnosticeret diabetes for fem år siden. Og jeg har været hårdt ramt. Mine øjne har taget skade, jeg har fået amputeret en storetå og fået en bypassoperation. Jeg har derfor også været meget opmærksom på at få rørt mig og spise rigtigt.

– Så det er ikke noget nyt for mig at dyrke motion – det har jeg egentlig styr på. Men jeg synes, det er skønt at være sammen med nogle ligesindede, der ved, hvad det vil sige at leve med en kronisk sygdom, siger Jette Madsen.

Livsvigtig medicin

Det er ikke for sjov, når fysioterapeut Cecilie svinger en smule med pisken overfor de 18 elever, der ihærdigt kæmper sig igennem cirkeltræningen. For der findes mange fordele ved at bevæge sig – naturligvis helt generelt – men i særdeleshed, hvis man lider af diabetes.

Virkningen af insulin øges nemlig, så kroppen bedre kan optage sukkeret fra blodet. Derudover sænker motion også blodsukkeret, hvilket kan påvirke blodtryk og kolesterol i en positiv retning.

– Jeg har mærket på egen krop, hvad motion – og kost – faktisk gør. Siden jeg begyndte at dyrke motion og røre mig, har jeg halveret min dosis af medicin. Det har helt klart givet mig en højere livskvalitet og mere energi i hverdagen, siger Jette Madsen.

Overraskende – og overvældende – interesse

Da den første lektion på Vejen Diabetesskole er ved at være ved sin ende, er det en glad Karin Jepsen, der hilser alle de fremmødte på gensyn.

– Tilbage i november havde vi kun syv tilmeldte. Men så fik vi en annonce og artikel i Vejen avis, og det blev vendepunktet. Min telefon vibrerede konstant. Det var folk, der ringede for at høre, hvad diabetesskole var for noget. Og så meldte de sig til, siger Karin Jepsen.

I dag er både formiddags- og aftenholdet fyldt op med i alt 36 mennesker. Derudover er der 16 på venteliste.

– Det er gået så fint i dag. Det var fedt at se, at alle forsøgte. Jeg havde frygtet lidt, at nogle med det samme ville sige, at det ikke var for dem. Eller at det var for hårdt, uden at prøve. Men alle gav det et forsøg. Det betyder også meget, at vi nu er så mange, at vi kan spejle os i hinanden. Hvis hun/han kan, så kan jeg også, siger Karin Jepsen og fortsætter:

– Vi håber selvfølgelig, at pilotprojektet her i Vejen bliver udvidet til resten af landet. For det betyder virkelig meget, at man har nogle ligesindede at spejle sig i og udveksle erfaringer med.

 


 

Fakta om diabetesskolen

Diabetesforeningens lokalforening i Vejen har sammen med TrygFonden og Vejen Idrætscenter, opstartet tilbuddet om ’Diabetesskole’ til diabetes-ramte.

Vejen Idrætscenter fik i juni 2018 en donation fra TrygFonden på 2,3 millioner kroner til pilotprojektet “Din sundhed”. Centret skal danne rammen om en ny helt type genoptræningsforløb, målrettet ikke-aktive borgere.

Dem, der tilbydes et forløb under “Din sundhed”, vil få et individuelt forløb med adgang til træning i Vejen Idrætscenter.

Diabetesskolen er ét af de initiativer, der er udsprunget af projektet “Din Sundhed”.