Cirka to til tre procent af befolkningen i Danmark har Grøn Stær. I 2020 viste et studie fra Storbritannien, at cirka 10 procent af befolkningen over 75-årsalderen har Grøn Stær. Et andet studie foretaget i Australien viste, at hvis man har en forælder eller en søskende med Grøn Stær, så har man op til 50 procent risiko for også selv at udvikle sygdommen. Der er desværre mange årsager til, at man kan udvikle Grøn Stær, men de fleste har en arvelig komponent. Hertil stilles diagnosen hyppigere, jo ældre vi bliver.
Billederne illustrerer den gradvise forværring, forårsaget af Grøn Stær. Det er vigtigt at bemærke, at hjernen forsøger at ”udfylde” det manglende synsbillede med det, den tror burde være der. Dette betyder, at Grøn Stær udvikler sig snigende og kan føre til det, der kaldes ”kikkertsyn,” hvor synsfeltet er begrænset.
Forestil dig, at dit øje fungerer som en vask med en afløbsprop. Vandet i vasken svarer til trykket i dit øje. Normalt, når du trækker proppen, dræner vandet fra vasken uden problemer, og alt er godt.
I tilfælde af Grøn Stær, er der en opbygning af skidt og snavs omkring afløbsproppen, der gør det svært for vandet at dræne effektivt. Dette snavs forhindrer korrekt dræning af væske, hvilket resulterer i øget tryk i øjet. Har man en forælder eller søskende med Grøn Stær, kan den arvelige komponent medvirke til, at afløbet er mere snævert og heraf øge chancen for et forhøjet tryk.
Grøn Stær er en progressiv øjenlidelse, der gradvist beskadiger synsnerven i begge øjne og kan, uden tidlig behandling, føre til blindhed. Grøn Stærs symptomer er ikke altid åbenlyse. Desværre opdages forstyrrelser i synet først sent i forløbet, ofte for sent til at forhindre yderligere synstab. Normalt bevares det centrale syn, som bruges til fjernsyn og læsning, længst, mens det perifere syn ofte er det første, der påvirkes.
Øjenlæge, specialist i Grøn Stær, Johan Lønsmann Poulsen Øjenhospitalet Danmark
I dag er de fleste eksperter enige i at laserbehandling bør være første valg indenfor behandling af Grøn Stær. Dette understøttes af en af de største undersøgelser indenfor behandlinger af Grøn Stær. Undersøgelsen udkom i 2019 og konkluderer, at en skånsom laser er mindst lige så god som de bed- ste dråber og operation, og har samtidigt mange andre fordele. Øjenhospitalet Danmark tilbyder denne laserbehandling, som udføres smertefrit på kun 10 minutter, i trygge omgivelser med en specialist som følger dig.
Det er vigtigt at blive tjekket af en Grøn Stær specialist allerede fra 40-årsalderen, særligt hvis sygdommen ligger i familien.