Grønt med lækkerhed og velsmag

Af: Helse-redaktionen

Foto: Fra bogen

Det kan være noget af en kamp at få spist de anbefalede daglige mængder af grøntsager. Men med den nye bog, Grønt med Umami og Velsmag er der god hjælp og inspiration at hente.

Bogen er skrevet med afsæt i forskellige madkulturer, som spiser meget grønt, f.eks. den asiatiske. Og forfatterne, som blandt andre er professor Ole G. Mouritzen, giver et videnskabeligt baseret svar på, hvordan man laver velsmagende mad af grønt, hvad enten det er planter, alger eller svampe. Udgangspunktet er den totale smagsoplevelse, som bygger på alle vores fem sansers interaktion med maden. Der er i bogen især fokus på, hvordan man kan tilberede mad af grønt, så det får velsmag (især umami) og en interessant og spændende mundfølelse, så man får lyst til ikke bare at spise grønt, men også at spise mere grønt.

Alle opskrifter bygger på forfatternes egne erfaringer i køkkenet og videnskabelige indsigt i, hvad der giver maden smag og mundfølelse, og hvordan vi både fysiologisk og neurologisk opfatter en smagsoplevelse. Samtidig er bogens mål også at være med til at bekæmpe den store vækst i kostbetingede sygdomme, især hjerte-karsygdomme, overvægt og diabetes.

Her får du 3 udvalgte opskrifter:

Brændte, nye løg og hvide asparges med rygeostsmør

Brændte, nye løg og hvide asparges med rygeostsmør

Grønt i koji med strandurter, kampotpebersauce og hornfisk

Grønt i koji med strandurter, kampotpebersauce og hornfisk

Skorzonerrødder i rødvin med brændt porre, champignon og cremet kalvebrissel

Skorzonerrødder i rødvin med brændt porre, champignon og cremet kalvebrissel

Om bogen:

Titel: Grønt med Umami og Velsmag

Forfattere: Ole G. Mouritzen mfl.

Vejledende pris: 349,95 kr.

342 sider

Forlag: Gyldendal.