Grønkålssalat med sesampaneret knoldselleri

Lad dig ikke afskrække af knoldselleriens grove ydre. Godt nok er det en markant knold – både i udseende og smag – men rodfrugten kan tilbederes på et utal af måder, og med dens nødde- og persilleagtige toner kan det kan næsten ikke gå galt. Jeg synes klart, at knoldselleri er lækrest, når den skæres i pomfritter eller tern, der bages gyldne og sprøde i ovnen. Da kommer saften og smagen tydeligst frem, og roden får en sødere og mildere karakter. I denne vintersalat bringer vi det bedste frem i den bastante rod, og grønkålssalat er så mættende, at den gør sig fint som enetilbehør på middagsbordet.”

Til 4 personer:


Det skal du bruge:

1 lille knoldselleri

1 dl sesamfrø

2 spsk. olivenolie

150 g grønkål

Tahin-dressing:

2 spsk. olivenolie

1 spsk. tahin

Saften af ½ citron

1 tsk. honning

1 fed hvidløg, presset

Salt og friskkværnet peber


Sådan gør du:

Skræl knoldsellerien, og skær den i 1½ x 1½ cm store tern. Fordel knoldselleriternene på en beklædt bageplade, og hæld olivenolien over. Drys sesamfrøene over, og bland det hele godt sammen. Rist knoldselleriternene i ovnen i 30 minutter ved 200 grader – imens kan du forberede resten af salaten. Hak grønkålen helt fint, og massér kålen mellem fingrene, indtil den er blød. Ryst alle dressingens ingredienser sammen, og vend kålen i dressingen. Når knoldselleriternene er sprøde og gyldne, vendes de i den hakkede grønkål. Drys de sesamfrø, der ligger tilbage på bagepladen, over salaten, og servér straks, imens knoldselleriternene stadig er lune.

 

Om bogen

Opskrifterne her stammer fra den fine, nye bog ”Skønne salater & vidunderligt tilbehør – og sunde desserter”, som er Emma Matinys første kogebog. De farvestrålende billeder får mundvandet til at løbe, og det er nemt at forestille sig meget mere grønt på tallerknerne, når man kigger i den. Bogen er udgivet på Fadl’s Forlag og koster 349 kroner i vejledende udsalg.