8-10 stk.
700 g hvedemel tipo 00, fintsigtet speltmel eller andet finsigtet mel
300 g rugmel, fuldkornshvedemel eller grahamsmel
1 lille tsk tørgær
1½ tsk himalayasalt
6 dl koldt vand
2 spsk ekstra jomfruolivenolie
8-12 plastikbøtter med låg, ca. 10-12 cm i diameter – bøtterne er til at lægge dejkugler ned i, når du opbevarer dem på køl. Du kan også lægge dem samlet i en større beholder, det er bare meget nemmere i separate bøtter, idet dejkuglerne ellers hæver sammen.
Æltning af dejen :
Hæld mel op i røreskålen til din køkkenmaskine. Alternativt kan du lægge det på køkkenbordet og lave en fordybning i midten. Opløs gæren i vandet og tilsæt salt og olie. Tilsæt langsomt vandet til melet under konstant omrøring. Når alt vandet er tilsat, ælt da dejen på medium hastighed i minimum 10 minutter. Hvis du ikke har en køkkenmaskine, hælder du vandet i den fordybning, du har lavet, og blander langsomt mere og mere mel i, til den samler sig som en dej.
Dæk dejen med et fugtigt klæde, og lad den hvile i 10 minutter. Ælt den så kraftigt igennem i 20-30 sekunder.
Del dejen i 8 portioner à ca. 200 gram, rul dem til runde kugler, smør bøtter og låg med en lille smule olie, læg hver kugle i en af bøtterne og lad dem hvile 12-24 timer på køl, inden du laver dine pizzaer.
Formning af dejen :
Når dejen er klar til brug, drysser du godt med mel på bordpladen og lægger kuglen ovenpå.
Put mel på hænderne og start med at trykke dejen flad i midten med en håndflade. Tryk så dejen flad med dine fingre. Arbejd med dejen fra midten og ud, og prøv at undgå at trykke på den yderste cm af dejen hele vejen rundt. Tryk dejen forsigtigt – men alligevel med fast hånd – så den bliver mere og mere flad, og større og større.
Grundlæggende er det sådan, at en pizza bør bages ved så høj varme som muligt, hvilket nærmest er umuligt i en normal ovn. En pizzaovn varmer helt op til 500 °C, hvilket jo er langt fra de 250 °C, en normal ovn kan komme op på. Derfor kan det være en god idé at investere i en bagesten, og allerhelst en stålplade, som du kan bage din pizza på. Det giver en sprødere pizza, og det tager ingen tid at bage den sådan. En pizza uden fyld er færdig på 2-3 minutter, og med fyld tager det ca. 4 minutter.