Hørelse – småstof

Sådan virker øret

Hørelse handler om, at øret opfatter svingninger i luften og sender dem videre til hjernen, hvor de opfattes som en lyd.

Når det ydre øre opfanger luftens svingninger (lydbølger), ledes de gennem øregangen til trommehinden, som sender svingningerne videre til mellemøret med de tre bittesmå knogler: Hammeren, ambolten og stigbøjlen. Derfra forplantes lydbølgerne til den vandfyldte øresnegl i indre øre, hvorfra hørecellerne sender signalet videre gennem hørenerven til hjernen.

Sådan går øret i stykker

Når hørelsen svækkes, er det oftest på grund af en skade. Skaden kan være fremkaldt af arvelige anlæg eller af påvirkninger udefra.

Skader i det ydre øre og mellemøret kan ofte behandles enten medicinsk eller operativt, og de er sjældent i kategorien svær hørenedsættelse. Skader i det indre øre er mere komplicerede, giver mere alvorlige hørehandicap og er sværere at behandle.

Hjælp på mobilen

Dragon dictation – en normalhørende siger en sætning (som den hørehæmmede har svært ved at høre), og så skriver App’en det, personen har sagt

Uhear – app der kan måle høretab

Sleep pillow – benyttes f.eks. hvis man har tinnitus. Kan med timer indstilles til at afspille naturlyde, inden man skal sove

Tegnapp – man kan søge efter ord og få vist en lille video med tegnet for ordet

Hver sjette dansker over 18 år har problemer med hørelsen

  • Mindst 800.000 danskere har problemer med hørelsen
  • Ca. 300.000 har et høreapparat og har brug for hjælpemidler
  • Ca. 50.000 er svært hørehæmmede – og har bl.a. problemer med at holde fast på et job
  • Ca. 8.000 er døve eller har næsten ingen hørelse tilbage og har brug for teksttelefon og tolkeservice.
  • Hver 10. i arbejde har høreproblemer

Kilde: Høreforeningen

Mænd mister hørelsen først

Det lyder som noget fra en vittighedstegning, men statistikkerne bekræfter: Mænd mister gennemsnitligt hørelsen i en yngre alder end kvinder (men det er ikke, fordi de skal lytte til deres kone mere, end hun lytter til dem!). I aldersklassen 50-64 år har markant flere mænd høretab end kvinder. I de efterfølgende år udlignes forskellen.

Høretab giver tidlig pension

Statistikkerne viser en tydelig sammenhæng mellem høretab og et liv uden for arbejdsmarkedet. Mennesker med høretab – også et lettere høretab – har større sandsynlighed for at arbejde på nedsat tid, være førtidspensioneret eller arbejdsløse. For kvinder med høretab kan statistikken påvise, at de har større sandsynlighed for at være i arbejde, hvis de benytter høreapparat.

I forhold til, hvor overrepræsenterede de er blandt de ubeskæftigede, er det kun et mindretal af mennesker med høretab, som sætter forbindelse mellem deres hørelse og deres manglende tilknytning til arbejdsmarkedet.

Se, hvad de hører

Det kan være svært at forklare, at høretab ikke kun handler om lydstyrke.

Denne illustration forsøger ved hjælp af de kendte synstest-tavler at vise, hvordan et hørehandicap kommer til udtryk i en samtale, fordi de lyde, der er svære at høre, er placeret vilkårligt i de ord og sætninger, man skal afkode.

Lad ørevoksen sidde

Det er en god tommelfingerregel, at man ikke skal putte noget ind i sit øre, der er større end en finger. Så hvis man fjerner ørevoks med en vatpind, skal man lade være at stikke den helt ind i øregangen.

Ørevoks er en blanding af døde hudceller og en væske, der udskilles i øregangen. Blandingen skubbes langsomt ud af øregangen på samme måde som en gletsjer, og det er helt ok at fjerne det, der kommer ud i selve øret.

Hvis man har særlig sejt ørevoks, kan det sætte sig som ørepropper, der generer hørelsen. I stedet for selv at forsøge at fjerne det, er det bedre at gå til sin læge og får det skyllet ud med jævne mellemrum.