Hård hud er et signal på, at noget er galt

Af: Tina Rønhøj, kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Scanpix/Iris

Friktion og tryk fra aktiviteter, sko og fejlstillinger danner hård hud på fødderne og skal ses som et tegn på, at der er noget galt

Gror der et permanent lag hård hud på dine fødder, er der to ting, du ikke må du gøre. Du må ikke ignorere det, og du må ikke bruge en fodfil eller fodmasker. Hård hud er ikke kun et kosmetisk problem; det er kroppens måde at beskytte huden mod tryk og friktion. Derfor skal du se den hårde hud som et tegn på, at der er noget galt. Nøjes du med at fjerne den hårde hud og ignorere årsagen, vil den hårde hud blot blive gendannet efter et stykke tid.

Sko og fejlstillinger er synderne

Dine sko kan være synderen, når det kommer til hård hud. For eksempel kan hård hud oven på tæerne skyldes, at skoene er for lave i snuen, så tæerne støder mod, når du går. Men det kan også være, at du går ’forkert’, har en fejlstilling såsom nedsunken forfod eller dyrker en sportsgren, hvor du bruger dine fødder intenst. Eller at du har et job, som kræver sit af fødderne. I disse situationer kan du have behov for et indlæg til at støtte dine fødder, så de fungerer efter hensigten. Hos en fodterapeut kan du få analyseret dine sko, din gang, fodstilling og anatomi for at se, hvor årsagen til den hårde hud er.

Ligtorne er også hård hud

En risiko ved hård hud er, at du udvikler ligtorne, der gør ondt at gå på. Ligtorne er nemlig hård hud, der er presset sammen og skal derfor forebygges på samme måde som den hårde hud. Ligtorne bør fjernes professionelt, når de først er opstået. Undgå ligtorneplastre og kradse ligtorne-midler, da de blot ødelægger huden og besværliggør en professionel håndtering af ligtornen.

Fodfil gør ondt værre

Er hård hud dannet, bør du søge professionel hjælp hos en fodterapeut, hvor du vil få beskåret den hårde hud. Det er den eneste rigtige måde at fjerne den på. Bruger du en fil, vil du blot skabe friktion, hvilket vil få huden til at producere den hårde hud endnu hurtigere. Du bør heller ikke selv forsøge dig med beskæring, da du kan risikere at skære dig i foden.

Lytter du til signalerne, kan du give dig selv et liv med bedre fodsundhed og tage problemer i opløbet, så du undgår fodsmerter.

__________

Sådan holder du hård hud væk

1. Afslut dine brusebade med at skrubbe tør hud væk med en neglebørste, køkkensvamp eller pimpsten.

2. Tør fødderne grundigt efter badet.

3. Afslut med en god fodcreme, der passer til din hudtype og behov.

4. Smør fødderne ind i en fed fodcreme ved sengetid – det bevarer hudens fugtighed og gør den fleksibel.

5. Sørg for at gå i sko, der sidder godt på foden, så den ikke skrider frem og tilbage. Skoen må heller ikke trykke nogen steder, da f.eks. en lav tåkappe eller for smalle sko kan danne hård hud.

__________

 

Danske Fodterapeuter

Artiklen er produceret af Danske Fodterapeuter – samlingspunktet for alle statsautoriserede fodterapeuter i Danmark.

Mere info: www.fodterapeut.dk