Hælspore?

Af: Marianne Nørup, fysioterapeut

Når det gør ondt under foden omkring hælen, tilskriver vi det ofte en hælspore (et knoglefremspring på hælknoglen). Men langt den hyppigste årsag til smerter i denne region er faktisk ikke hælspore, men fasciitis plantaris, som er en inflammation (irritation/betændelse) i senespejlet under foden, som regel dér, hvor senen hæfter på hælknoglen

Op mod 10 pct. af befolkningen får på et tidspunkt fasciitis plantaris. Risikoen for at udvikle fasciits plantaris øges, hvis man har fødder med en høj vrist, nedsunken forfod, udtalt platfod, overvægt eller bruger dårlige sko uden støtte.

 

Sådan føles det

Smerterne vil oftest mærkes indvendigt under foden, på overgangen mellem hælballen og svangen. Man vil normalt føle smerter og stivhed om morgenen i forbindelse med de første skridt, men også ved trappegang og/eller i forbindelse med de nævnte udløsende årsager.

 

Hvad kan man gøre?

Et hælindlæg af silikone eller lign. kan aflaste området, ligesom brug af sko med en lille hæl ofte vil lindre smerterne.

Sideløbende kan man behandle smerter og inflammation med f.eks. ispakninger, aflastende tape under svangen og evt. en kortvarig behandling med antiinflammatorisk medicin.

Det er meget vigtigt at gøre noget ved de udløsende årsager, f.eks. underlag, fodtøj og teknik. Du kan få hjælp af din fysioterapeut til at finde frem til dem.

Øvelser er en vigtig del af behandlingen.

 

Vær tålmodig

Fasciits plantaris kan vare længe, og behandlingen kan strække sig over mange måneder. Tag derfor de første symptomer alvorligt, så du hurtigt kan begynde at aflaste hælen.

Læs meget mere om fascitis plantaris og andre lidelser omkring hælen, i magasinet Krop+fysik, www.krop-fysik.dk

__________

Træning afhjælper smerterne

En enkelt øvelse, der kombinerer udspænding af senespejlet og styrketræning af svangmusklerne, har vist sig at afhjælpe smerter ved fasciitis plantaris, viser et anerkendt studie fra Aalborg Universitet. Øvelsen, der blev kombineret med skoindlæg, blev gennemført hver anden dag i tre måneder.

__________

 

Sådan gør du

Du skal bruge en kasse, et trappetrin eller lign., et håndklæde og evt. en rygsæk fyldt med bøger til at øge belastningen. Håndklædet bruges til at øge bagoverbøjningen i tæerne.

  • Kom op på tå på 3 sekunder

  • Hold stillingen i 2 sekunder
  • Sænk igen på 3 sekunder

Gennemfør 3 sæt med 12 gentagelser (i alt 36 gange). Øg med tiden gradvist belastningen ved at tage en tung rygsæk på og samtidigt ændre til 10 gentagelser og 4 sæt. Endemålet er hård træning med en belastning, der kun lige kan overkommes, 8 gange i 4 sæt.

Kilder: Fysioterapeut, ph.d. Michael Skovdal Rathleff, speciallæge, dr.med. Eilif Larsen.