Har din baby søvnproblemer? Sådan kan du løse de 5 mest almindelige problemer

Af: Via Ritzau

Foto: Via Ritzau

Nybagte forældre står ofte over for udfordrende dage og søvnløse nætter. Det er derfor ikke unormalt, at den første tid af forældreskabet er fyldt med stress og træthed. En ekspert hjælper søvnige og frustrerede forældre på vej med løsningen på de fem mest klassiske udfordringer med babysøvn.

Når nye forældre er blevet vækket flere gange hver nat i uger eller måneder, opstår der hos mange nogle ret forudsigelige tanker: Hvornår mon det stopper? Får jeg nogensinde lov til at sove igen? Hvad gør jeg forkert? Gad vide om der er noget galt med min baby?

Disse spørgsmål er helt naturlige, og det er en del af rejsen som forælder at opleve denne usikkerhed. Derfor er det vigtigt at huske, at man ikke er alene, og at der findes veje til et bedre søvnmønster for både barn og forældre,” siger Mia Bjørnfort, søvnkonsulent hos Moonboon.

Ifølge Mia Bjørnfort er forventningerne til ens babys søvn noget af det første, man skal have indstillet korrekt, som nye forældre. For mange forældre kan det nemlig være fristende at forvente, at en nyfødt har søvnstræk af 3-4 timers varighed natten igennem, men dette er sjældent tilfældet.

“Det er afgørende, at forældre justerer deres forventninger til deres babys søvn. Babyer har forskellige behov, som ændrer sig hurtigt gennem deres første leveår. At forvente at en nyfødt sover 3-4 timer ad gangen om natten er ikke bare urealistisk; det kan også skabe unødig stress for både forældre og barn,”forklarer Mia Bjørnfort.

Sådan løser du de fem mest almindelige udfordringer med babys søvn

For nye forældre kan det virke som en labyrint at forstå og tilpasse sig en nyfødts sovevaner. Selvom hvert barn er forskelligt, er der dog visse gængse søvnproblemer, som mange forældre kæmper med.

Mia Bjørnfort kommer her med sine bud på de fem mest almindelige udfordringer, samt nogle tips til, hvordan man som forældre kan håndtere dem.

  1. Baby skal have meget hjælp til at falde i søvn

For mange forældre viser det sig hurtigt, at en simpel godnatrutine ikke er nok. Babyer kan kræve omfattende hjælp til at falde i søvn. Det kan være baby skal vugges, trille rundt i barnevognen, eller få en lille sang – og ofte ikke kun én, men flere gange. Over tid kan denne rutine blive mindre hyggelig og mere udfordrende, særligt når træthed hos forældrene begynder at sætte ind.

Løsning: Det er virkelig vigtigt at acceptere, hvordan tingene er, og ikke kæmpe imod din babys naturlige rytme. Prøv at indføre en rolig og regelmæssig putterutine, der kan omfatte blide vuggebevægelser, beroligende lyde som white noise, og nærværende fysisk kontakt. Disse ting hjælper med at efterligne den tryghed og ro, din baby følte i livmoderen, og gør det lettere for dem at falde til ro og sove i deres nye omgivelser.

   2. Baby vågner adskillige gange hver nat

Det er helt almindeligt, at babyer vågner flere gange i løbet af natten, ofte hver 1-3 time. Desværre ikke kun de første måneder, men gennem det hele første år eller mere. Mens dette er normalt for babyen, kan det være udmattende for forældrene.

Løsning: Det er nødvendigt at forstå, at det er helt normalt for babyer at vågne ofte om natten, og det betyder ikke, at der er et dybereliggende søvnproblem. For at gøre nætterne lettere for jer selv, kan I som forældre prøve tænke over hvordan I hver især kan få bare 2-3 timers sammenhængende søvn, ved f.eks at sove forskudt af hinanden imens den anden tager sig af baby. På den måde får I begge mulighed for bare én komplet søvncyklus uden forstyrrelser. Det kan virkelig hjælpe med at gøre de krævende nætter lidt nemmere at håndtere.

    3. Baby vågner for tidligt fra lur

Efter at have kæmpet med at få baby til at sove, kan det være frustrerende, når de vågner efter kun 10 minutter. Korte lure kan være en bekymring for forældre, der dels frygter, at deres barn ikke får nok af den dybe, restorative søvn, men for mange forældre fungerer barnets lur også som en nødvendig pause i deres hektiske dag.

Løsning: Det er først og fremmest afgørende at erkende, at babyers søvnbehov er forskellige, og at både korte og lange lure er helt normale, afhængigt af hvert enkelt barns unikke behov og udviklingstrin. Problemet med søvn kan ofte dreje sig om en meget træt forælder, der har brug for en pause. I sådanne tilfælde bør løsningen fokusere på at skabe en pause for forælderen, som ikke nødvendigvis afhænger af, at babyen sover. En slyngevugge med motor og lidt legetøj at kigge på kan være en fantastisk måde at holde baby underholdt på. Det giver dels babyen noget at fokusere på, men det giver også forælderen en velfortjent pause til at slappe af eller tage sig af andre opgaver.

    4. Baby går sent i seng – eller vågner tidligt om morgenen

Mange forældre oplever, at deres baby ikke falder i dyb søvn før sent om aftenen, eller at baby vågner urimeligt tidligt. Det kan delvist skyldes, at babyer ikke er født med en etableret døgnrytme, som typisk begynder at udvikle sig mellem 3-6 måneders alderen. Desuden kan det være tegn på, at baby ikke er træt nok ved sengetid, eller at sengetiden er sat for tidligt.

Løsning: Forældre overvurderer ofte, hvor meget søvn deres baby faktisk har brug for, hvilket kan føre til for tidlige sengetider. Overvej at justere både sengetider og at øge aktiviteten i dagtimerne, så babyen er ordentligt træt ved sengetid. En konsekvent rutine med faste sove- og vågentider vil samtidig hjælpe med at stabilisere babyens døgnrytme.

    5. Baby vil ikke sove i sin egen seng

Mange forældre oplever, at deres baby sover fint i deres arme eller i en slyngevugge, men så snart de forsøger at lægge babyen i egen seng, vågner den.

Løsning: For at hjælpe din baby med at vænne sig til at sove i sin egen seng, kan du starte med at placere sengen op af din egen. På den måde kan din baby stadig føle sig tæt på dig. I begyndelsen kan det være smart at have en side af din babys seng åben, så du nemt kan række ud og berolige din baby eller lægge din overkrop ind til din baby ovre i babyens seng. Efterhånden som din baby bliver mere tryg ved at sove der, kan du sætte siden på sengen og berolige igennem tremmerne. En anden ting, der kan hjælpe, er at bruge en slyngevugge, som simulerer de vuggende bevægelser og tæt kontakt, som din baby er vant til. Det kan være med til at berolige din baby og gøre overgangen lettere.

Ingen børn er ens, og derfor er der ingen garanti for, at disse løsningsforslag hjælper med det samme. Men ved at prøve nogle af disse råd af, kan man som forældre tage skridt imod at forbedre sit barns sovevaner, men også forbedre ens egen livskvalitet.

“Det kræver tålmodighed og vilje til at tilpasse sig, da hver baby er unik. Men med den rette tilgang kan både forældre og barn finde en vej til roligere nætter og mere søvn for hele familien,”afslutter Mia Bjørnfort.