Har dit barn luft til leg?

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: AdobeStock

Det er vigtigt, at børn med astma er velbehandlede. Både for børnenes livskvalitet og for at undgå, at sygdommen udvikler sig. Apoteket kan hjælpe med at sikre, at dit barn bruger sin medicin korrekt.

Astma er den mest udbredte sygdom blandt børn i Danmark. For mange børn giver sygdommen problemer i idrætstimerne og i skolegården. Børnene bliver hurtigt forpustede, deres udholdenhed matcher ikke kammeraternes, og de risikerer at få voldsomme hosteanfald.

Men sådan behøver det ikke at være. Med den rette behandling kan børn med astma løbe og lege som andre børn, fortæller Birthe Søndergaard, der er sundhedsfaglig direktør i Danmarks Apotekerforening.

– Som forældre er det værd at være opmærksomme på astmabørnenes medicin. Hvis den virker, som den skal, kan børnene sagtens løbe om kap med deres kammerater. Det er vigtigt for børnenes livskvalitet, at de ikke er begrænset fysisk. En anden grund er, at man risikerer en forværring af sygdommen, hvis ikke barnet får den rette behandling, siger Birthe Søndergaard.

Få hjælp på apoteket

En ting er, at barnet får den rigtige medicin på det rigtige tidspunkt. Noget andet er, om medicinen bliver taget korrekt. For med forskellige slags inhalationsmedicin på markedet er det ikke nødvendigvis indlysende, hvordan man bruger sin inhalator.

– Vi ved, at der desværre er mange, som ikke bruger deres astmamedicin korrekt. Hvis man bruger medicinen forkert, så har den ikke den optimale effekt, og så kan det hurtigt komme til at knibe med vejrtrækningen, når man skal løbe og lege. Desuden kan udskiftninger af inhalator give udfordringer, fordi der kan være forskel på, hvordan de forskellige inhalatorer skal anvendes, forklarer Birthe Søndergaard.

På alle landets apoteker kan både børn og voksne få hjælp til at bruge deres astma-medicin rigtigt. Ydelsen hedder Tjek på inhalation og er gratis.

 


 

Børn med astma

  • 20 procent af alle førskolebørn og 10 procent af alle skolebørn har astma.
  • Astma er den almindeligste årsag til akut indlæggelse hos børn samt den hyppigste årsag til fast medicinsk behandling af børn.
  • Børn med astma har oftere psykologiske og sociale vanskeligheder, højere skolefravær samt indlæringsvanskeligheder.
  • Børn af forældre med korte uddannelser har større risiko for at udvikle astma, bliver undersøgt mindre og fastholdes i mindre grad i god behandling.
  • Børn med astma har højt sygefravær – et sygefravær, der også rammer forældrene.

Kilde: Lungeforeningen