Selvom fødderne bliver pakket væk i tykke sokker og store støvler, kan du roligt tænke på at trimme deres udseende og velvære.
Sommerkjoler og sandaler. Lige om lidt er det sommer! Nå, nej. Men faktisk er det ikke nogen dårlig idé at begynde at tænke på sommer allerede nu – i hvert fald, hvis dine fødder skal være i form til sandalsæsonen. Det er nemlig om vinteren, man skal forebygge, at fødderne får de skader, som kan gøre livet surt i sommerhalvåret.
En hyppig skade er hælrevner, som kan være en endog særdeles smertefuld oplevelse.
Hælrevner opstår ofte som følge af tør hud, men andre faktorer spiller også ind. For eksempel hvis du står op i lange perioder, hvis du er overvægtig, eller hvis du går med træsko uden hælkap eller badetøfler. Når man går med sko uden støtte til hælen, får foden nemlig et lille stød, hver gang man træder ned, og det gør hælen mere udsat for skader. Undgå derfor sko og sandaler uden hælkappe, og overvej, om du skal vælge sko med en mere stødabsorberende hæl.
Hælrevner er, som navnet antyder, lange revner i hælen, som kan være meget smertefulde. Den øverste kant af revnerne er hård, og nogle gange kan revnerne brede sig så dybt ind i huden, at de begynder at bløde.
Heldigvis kan du selv pleje dine fødder, og det gør du bedst ved året rundt – også om vinteren – at sørge for at holde huden blød, ved at smøre den med fed creme. På den måde begrænser du risikoen for, at hælrevner opstår.
En anden fodlidelse, som trives i stor stil på vores fødder i den kolde tid, er fodsvampen. Koldt og fugtigt vejr i kombination med store tykke vinterstøvler, der lukker dine fødder inde en hel, lang dag, er nemlig guf for fodsvampen ligesom sokker af syntetiske materialer, fordi de ikke kan transportere varmen og fugten væk.
Modsat hælrevner er det ikke kun dig selv, du skal pleje, når du har fodsvamp. Du skal også være opmærksom på ikke at smitte andre eller at smitte dig selv andre steder på kroppen. Fodsvamp er nemlig meget smitsomt.
Hvis du vil undgå fodsvamp, er det vigtigt altid at tørre fødderne grundigt, når du har været i bad og være helt sikker på, at de er fuldstændigt tørre, inden du stikker i sokker og sko.
Det er også en god idé at have et par lettere skiftesko med, som du kan tage på indendørs i stedet for de tykke vintersko – for eksempel, når du er på arbejde.
Og husk, at både sokker og de håndklæder, du bruger, skal vaskes ved minimum 60 grader, hvis du vil være sikker på, at fodsvampen bliver slået ihjel.
Vores hud er kroppens yderste lag og værn mod omverdenen, og det yderste hudlag er bygget op, så det kan modstå trykbelastninger, trækbelastninger, varme og kulde samt en del kemikalier. Når vi får hård hud, skyldes det, at huden bliver udsat for større belastning, end den naturligt kan stå imod, og den forsøger så at beskytte sig yderligere ved at danne et tykt lag yderhud. Huden er særligt udsat på hænder og fødder, og derfor er det oftest her, vi oplever hård hud. Hvis du oplever, at huden begynder at blive hård enten under tæerne, fodsålerne eller på hælene, kan du give fødderne en omgang massage, for eksempel når du sidder og ser fjernsyn. Det holder fødder og især tæer smidige og velfungerende. Endelig er det en rigtig god idé at gå uden sko, når det er muligt.
Hård hud øger risikoen for hælrevner, og så skal man være varsom med at filen huden af, da dette kan forårsage irritation, så huden fortykker sig yderligere. Sker det, bør en fodterapeut behandle problemet.
Hudpleje er også vigtig i forebyggelse og behandling af hård hud. Smør den hårde hud på fødderne ind til natten, og sov med strømper på. Hudplejen vil da ikke fordampe så hurtig, men få en dybdevirkende effekt.
Vil du pleje dine fødder bedst muligt, skal du sørge for, at de altid er rene og tørre. Husk, at du også skal bruge håndklædet i mellemrummene mellem tæerne, når du tørrer fødderne på dig selv og dit barn. Brug en creme, som indeholder 5 eller 10 % carbamid. Carbamid er et stof, der binder vand i huden. I koncentrationer over cirka 8-10 % virker carbamid desuden opløsende på hornlaget i huden, og det kan være en fordel, hvis din hud på fødderne er fortykket og tør. Smør gerne fødderne dagligt lige efter, at du har badet og tørret dem. Da trænger cremen nemlig bedre ind i huden.
Hvis du sørger for at pleje fødderne hele året, er der meget større chance for, at du undgår skader, og at de oven i købet ser pænere ud, når sommeren og sandalsæsonen nærmer sig.
Du kan få flere gode råd om, hvordan du plejer dine fødder, på dit lokale apotek eller på www.apoteket.dk.