Har kirurgen glemt sin saks?

Kroniske smerter efter operation er et udbredt fænomen, som heldigvis går i sig selv de fleste gange. Men derfor er viden og behandling alligevel vigtig.

Smerter er en hensigtsmæssig fysiologisk mekanisme. Hvis ikke vi mærkede smerter, ville vores krop være sårbar for skader. Vi ville ikke opdage, at benet brækkede, og ville gå videre på en skadet fod. Evnen til at føle smerte deler vi derfor med dyrene. Det har været en nødvendig betingelse for at overleve i en farlig verden.

Men smerter kan også blive en sygdom i sig selv og kan fortsætte længe efter, at den udløsende årsag er væk.

Min patient i dette fiktive eksempel er en mand i 40’erne, der har været indlagt til en simpel operation for lyskebrok. Selve operationen går godt, og brokket forsvinder, men han plages i månederne efter af smerter omkring operationsarret.

Frustrerende smerter

“Kirurgen må have glemt sin saks,” siger min patient med et skævt smil.

“Det brænder, murrer og gør ondt i lysken. Jeg kan simpelthen ikke forstå, at de siger på sygehuset, at alt ser fint ud.”

Frustrationen er forståelig. Han har været henvist til nye undersøgelser på sygehuset, hvor han blev opereret. De har foretaget scanninger af arret, og alt er normalt. Specielt har de ikke fundet efterladte sakse – selvom smerterne føles sådan.

“Kroniske postoperative smerter hedder din tilstand,” siger jeg til min patient. Og det kræver naturligvis en forklaring.

“Det betyder i al sin enkelthed blot, at du har kroniske smerter efter en operation. Årsagen er ikke betændelse, sakse eller en fummelfingret kirurg. Årsagen er kroppens egen smerteopfattelse, der er løbet løbsk.”

Smerteopfattelsen er fint reguleret og kan påvirkes på flere niveauer i hjernen. Smerteimpulser starter i nogle helt fine smertetråde i huden, der sender en besked gennem rygmarven til de dybe strukturer i hjernen. Først når impulsen når den bevidste del af hjernen, hjernebarken under pandebenet, bliver impulsen til en bevidst følelse af smerte. Først da ‘gør det ondt’.

Mange smerteimpulser når slet ikke hjernebarken, de filtreres fra i systemet af kroppens fint udviklede kontrolsystem.

Ubalance i det system kan være en af årsagerne til kroniske smerter – kroniske smerter efter operation eller andre kroniske smertetilstande.

En af de operationstyper, der relativt hyppigt giver anledning til kroniske smerter, er netop operation for lyskebrok. Hvorfor, det er tilfældet, vides ikke, men undersøgelser tyder på, at længerevarende smerter forekommer hos mere end hver 10. patient.

Behandling af kroniske smerter

“Den gode nyhed til dig er, at prognosen er god. I de fleste tilfælde forsvinder sådanne smerter af sig selv i løbet af nogle måneder. Her og nu synes jeg, vi skulle starte smertebehandling med et præparat, der dæmper smerteimpulserne ned, og jeg vil anbefale, at vi starter med en type medicin, der også anvendes mod depression.”

Smertebehandling af kroniske smertetilstande er nemlig anderledes end behandling af akutte smerter. Ofte anvendes medicin, der er udviklet til behandling af epilepsi eller depression, idet de stoffer også har en blokerende virkning på de nerver, der ‘føler’ smerte.

En anden behandlingsmulighed er akupunktur. Ved sårsmerter kan anvendes en teknik, der er kendt som ‘surrounding the dragon’ (‘omring dragen’). En række akupunkturnåle placeres rundt om såret. Jeg har aldrig anvendt det selv, men kolleger, der har brugt teknikken, har fundet en forbavsende god effekt i nogle tilfælde.

For min patient gik det godt. Smerterne forsvandt gradvist inden for nogle måneder, og han kunne trappe ud af medicinen igen.

Sundhedsvæsenet i dag har heldigvis langt flere tilbud til patienter med kroniske smerter end for blot 10 år siden. Min erfaring er, at forklaringen er en vigtig del af behandlingen; herunder at fortælle patienten, hvad videnskaben ved og ikke ved om kroniske smerter.