Helse tester: Dyson støvsuger

Dyson laver posefri støvsugere, som ifølge deres egne tests skal være mindst lige så hygiejniske som mange af de traditionelle støvsugere. Helses redaktør har fået en til test i eget hjem.

Dyson sammenligner deres evne til at opsuge og fange partikler med de kendte HEPA-filtre, og præsenterer resultater, hvor Dyson Cinetic støvsuger indfanger 99 procent af støv, bakterier og allergener. Det er ikke uvæsentligt for mig, der er pollenallergiker, at støvsugning kan reducerer allergener i mit hjem, og så synes jeg jo som alle andre, at det er rart, når det er rent. Derfor var det med glad nysgerrighed, at jeg tog i mod en stor pakke fra Dyson med både støvsuger og forskellige hoveder.

Generelt godt indtryk

Støvsugeren var nem at gå til – hånden på hjertet, så har jeg ikke kigget i manualen for at komme i gang. Det var lige til at finde ud af det hele. I en hjemmetest, som den vi har lavet her, er det ikke muligt at vurdere, om sugeevnen og opfangelsen af partikler lever op til firmaets løfter, men jeg har i testperioden brugt vores almindelige Nilfisk støvsuger med et godt HEPA-filter på en etage og Dysons Cinetic støvsuger på en anden, og her har jeg ikke oplevet nogen problemer. Mit indtryk er, at støvsugeren efterlader et lige så fint resultat, som den almindelige.

Almindeligt brug

Støvsugeren bruges helt almindeligt i dagligdagen. Den er meget fleksibel at komme rundt med og hjulene drejer godt og ledningen er lang, hvilket jeg synes er en fordel – både fordi jeg kan få ondt i lænden, hvis støvsugeren skal ”slæbes” en over gulvet, og fordi jeg ikke kan lide at blive afbrudt for mange gange for at skifte fra det ene stik til det andet.

Beholderen til støvet er gennemsigtig og tages nemt af med et tryk på en knap. For mig var det intet problem at tømme beholderen direkte ned i vores udendørs skraldespand, da vi er så heldige at bo i hus, men har man ikke mulighed for det, skal man være opmærksom på, at det støver en del. Er du allergisk over for støv, vil jeg også anbefale, at du får en anden til at gøre det for dig. Til gengæld er det hurtigt overstået, så man kan komme videre med støvsugningen med det samme.

Tangle-free er fantastisk

Når det er sagt, så vil jeg sige, at jeg til min egen støvsuger har et hoved, der er specielt udviklet til glatte gulve. Mundstykket til Dysons støvsuger er et ”allround”, der både kan bruges til glatte gulve og gulvtæpper. Ideen med, at man ikke skal skifte hoved eller trykke på en knap for at ændre på hovedet, er ret genial, men oplevelsen er en smule ”skramlet” på de glatte gulve, som jeg har mest af. Det vigtigste er dog, at det ikke ridser, og det har jeg ikke oplevet.

Men nu, hvor jeg er i gang med at skrive om støvsugerhoveder, så bliver jeg nødt til at nævne det ”Tangle Free” mundstykke, som kom sammen med støvsugeren. Det er beregnet til at fjerne dyrehår og lignende fra møbler, og det er efter min mening en fantastisk opfindelse. Selv om vores hund ikke ligger i sengene, så bruger jeg det hver gang, jeg skifter sengetøj til at støvsuge madrasserne – og det synes jeg faktisk, jeg har kunnet mærke på min allergi – måske fordi jeg får fjernet pollen? Jeg har også støvsuget sofaen, og bilens sæder er blevet helt rene. Her slår den min almindelige støvsuger med mange længder.

Største betænkelighed er lyden

Største ulempe ved den Dyson støvsuger, som jeg har testet, er lydniveuaet – den larmer voldsomt, og i vores moderne, minimalistiske hjem, med glatte gulve, rå vægge og kun sparsom møblering er larmen så øredøvende, at det næsten er umuligt at råbe henover den, hvis man skal give en besked.

Jeg synes heller ikke, at det futuristiske design er synderligt flot, men jeg kan se Dysons idé med at understrege, at deres maskine er anderledes end andres. Grundlæggende er jeg dog en praktisk pige, så hos mig kommer funktionalitet over design, så det er ikke noget, der generer mig meget.

Du kan læse mere om Dysons støvsuger her:

www.dyson.dk