Hjælp dit barn med at tage sin medicin

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Mange forældre kender med garanti det drama, der kan være forbundet med at give sit barn medicin. Det smager måske dårligt og føles ubehageligt – men det er dog nødvendigt. Du kan gøre en hel del for, at det bliver en bedre oplevelse for alle.

Selvom børn og voksne som regel opfører sig markant forskelligt, når de skal indtage medicin, så gælder det samme grundprincip: Man skal altid tage sin medicin som anbefalet af lægen eller apoteket

Medicintid behøver ikke være en tid med gråd og sure miner. Der er meget, du selv kan gøre som forældre, for at gøre det nemmere for barnet at få taget sin medicin.

Tag højde for barnets behov

Du kender dit barn bedst, og derfor kan det være en god idé at tage højde for potentielle udfordringer, allerede når du er hos lægen eller på apoteket. Hvis dit barn eksempelvis har svært ved at sluge tabletter, kan du spørge om medicinen findes som en mikstur eller smeltetabletter i stedet. Nogle tabletter kan knuses og blandes op med f.eks. koncentreret saftevand, is, juice eller andet. Det er ikke alle, der kan, så husk at tjekke efter i indlægssedlen først, eller spørg på apoteket.

Desuden er det vigtigt, at du kun opløser medicinen i små mængder væske, da det ellers kan være svært at være sikker på, at hele medicindosis bliver taget. Hvis du blander medicinen i mad eller væske, bør du kun bruge kold eller lunken mad og drikke, da varme kan ødelægge medicinens virkning.

Vær bevidst om det ubevidste

Dit barn aflæser dit kropssprog og spejler det. Hvis du virker nervøs og usikker, vil dit barn blive nervøs og usikkert – så sørg for, at du er helt fortrolig med hvorfor og hvordan, dit barn skal have medicinen. Smil, slap af, og lad være med at straffe barnet, hvis det prøver at slippe udenom. Prøv at gøre det til en positiv oplevelse, eksempelvis ved at distrahere barnet med sjov og spas undervejs, og ved at love en belønning – og sørg altid for at rose dit barn, efter det har taget medicinen.

Sæt det i system

Hvis dit barn er kronisk syg, eller jævnligt har brug for medicin, er det vigtigt at få det sat i system, så både du og barnet husker at tage den i den travle hverdag. Det kan derfor være en god idé at lægge medicintiden i forlængelse af andre faste, daglige rutiner – såsom tandbørstningen morgen og/eller aften.

Det er både nemmest og tryggest, hvis al medicin bliver taget i hjemmet. Der kan dog være behov for, at barnet også skal tage medicin i løbet af dagen – f.eks. ved astma eller epilepsi. Her er det vigtigt at inddrage alle, som passer på barnet, herunder skolelærere og pædagoger.

Hvis du har brug for hjælp til, hvordan du giver dit barn medicin, kan du altid spørge på dit lokale apotek.

Tips til at gøre medicintiden nemmere

  • Gør medicintid til en normal del af dagen. På mange måder kan det sammenlignes med tandbørstningen – det er ikke sjovt, men det er vigtigt, og det skal gøres hver gang.
  • Lad evt. barnet give sin yndlingsbamse medicin. På den måde kan barnet blive fortrolig med det at skulle bruge medicin.
  • Tal aldrig om, hvor ubehageligt eller dårligt smagende medicinen er. Vær positivt indstillet fra start – det smitter.
  • Flydende medicin kan med fordel opbevares koldt. Det gør, at det smager af mindre og glider lettere ned.
  • Hav noget velsmagende mad eller drikke klar til efter medicinen – det kan hjælpe med at slippe af med en dårlig eftersmag, og samtidigt fungere som en belønning.
  • Hvis barnet uden problemer drikker/spiser medicinen, er der ingen grund til at blande det op. Men hvis barnet ikke bryder sig om smagen, kan du skjule medicinens smag ved at blande det op i en lille portion juice eller koncentreret saft.
  • Hos et lille barn kan du udnytte dets synkerefleks ved at sprøjte medicinen ind langs barnets mundvig med en engangssprøjte. Sigt efter barnets kind, så medicinen ikke kommer i den gale hals.