Hvad gør du, hvis du ser en gammel mand vælte på sin cykel? Hjælper ham op igen? Stjæler cyklen? Formentligt det første for det er en del af det at have en menneskehjerne.
Med vores hjerner er vi i stand til at sætte os ind i, hvordan andre mennesker har det. Vi har evnen til indlevelse, og det er faktisk en af de mest avancerede funktioner, og noget som er helt unikt for os mennesker. Det er der ingen dyr, der kan, fortæller Peter Lund Madsen, som ønsker at gøre os alle sammen klogere på vores hjerner.
– Det er en meget vigtig del af det at være menneske at forstå, hvordan hjernen virker, mener han. For hvis vi ikke ved og forstår, hvad vores hjerner gør for os mennesker, hvordan skal vi så værdsætte dette spektakulære organ retmæssigt, synes rationalet at være.
– Det er i hjernen, at det hele begynder, og det der, det hele slutter for os mennesker. Det er hjernen, der gør os til mennesker, siger han og uddyber: – Vi er dybest set vores hjerner. Vi kan godt styre vores hjerner lidt. Hvis man for eksempel spiller Lotto hver uge med de samme tal og lige glemmer det en uge, hvor den rigtige talkombination kommer ud, så kan man sidde derhjemme og ærgrer sig. Men man kan også sige, at man ikke har tabt noget, man havde, og gå ud og nyde solen. På den måde kan vi styre vores humør og følelser lidt, men der er også rigtig meget, som vi ikke kan ændre, siger lægen og hjerneforskeren, da Helse taler med ham.
– Noget af det mest skuffende ved vores hjerner er, at vi ikke kan slappe af på kommando. Når man nu har været på arbejde og har haft travlt, så kan vi ikke komme hjem og koble fra. På mange måder har vi ikke særligt god kontrol over vores hjerner.
En af de ting, som gør Peter Lund Madsen glad for at have en menneskehjerne er evnen til forestilling, fantasi og abstraktioner.
– Jeg ved jo ikke, hvordan det er at være en abekat, men jeg er overbevist om, at det er sjovere at være menneske. Lige nu kan vi eksempelvis sidde her og tale om hjerner, selv om ingen af os kan se en hjerne, og vi kan begge få noget ud af det. Det tror jeg ikke, at en abekat kan, siger Peter Lund Madsen og fortsætter:
– Mennesker har evnen til at nyde en forårsaften, et stykke musik eller hinandens selskab. De evner har en melorm ikke. Jeg tror slet ikke, at melormene har det særligt sjovt, slutter Peter Lund Madsen. Og det har han jo nok ret i. Der er ikke meget, der tyder på, at melorme har en veludviklet sans for humor eller abstraktioner.
Dr. Zukaroffs Testamente
Vil du gerne vide mere om, hvordan hjernen fungerer og få indsigt i de mange glæder, som den menneskelige hjerne kan give os, så har Peter Lund Madsen skrevet bogen Dr. Zukaroffs Testamente, der forklarer om hjerner og evolution. Bogen er udgivet af Gyldendal. |