Hjertet og mundhygiejne

Af: Tandplejer Kirsten Holdorf

Foto: Shutterstock

Er du klar over, at betændelse i munden, også kaldet parodontitis, skader dit hjerte?

Dårlig mundhygiejne kan have store konsekvenser for dit helbred, det kan faktisk være direkte livsfarligt!

Bløder dit tandkød ved tandbørstning? Så er det en rigtig god ide at forbedre din mundhygiejne nu, og opsøge din tandplejer eller tandlæge. Almindelige bakterier i mundhulen kan blive farlige for personer med marginal parodontitis – en sygdomstilstand, hvor der opstår en betændelses mellem tænder og tandkødsknoglen, der skyldes manglende renhold, og bevirker at plak og tandsten arbejder sig ned mellem tænder og tandkødsknoglen.

Bakterierne i mundhulen kan på grund af betændt, blødt og blødende tandkød transporteres fra mundhulen over i blodbanen, og føres via blodbanen rundt i kroppen. Dette sker dagligt, når hårde fødeemner tygges, når man børster sine tænder, bruger tandstikker eller tandtråd.

Parodontitis forsvinder ikke af sig selv, men skal behandles ved grundig tandresning af tandrøddernes overflade, også kaldet pardontal behandling hos en tandplejer eller tandlæge.

Antibiotika før behandling

Det, at der er en direkte forbindelse mellem mundhulens bakterier og hjertet, har været almindelig kendt gennem mange år. Det er vigtigt at give patienter, der har fået indopereret en kunstig hjerteklap, har en medfødt hjertefejl eller hjertesygdom, antibiotika en time inden tandplejer/tandlæge besøget. Netop fordi, der ved blødning sendes bakterier rundt i blodbanen, som kan forårsage en betændelsestilstand (endcarditis).

Endocarditis betyder betændelse i hjertet pga., at inficeret blod er trængt herind, og det er en meget svær betændelse at behandle. Tilstanden kan derfor være livsfarlig. Men til trods for, at det har stor betydning for den enkelte, er der stadig mange, som fortsat ikke er bevidste om, at de skal have forebyggende antibiotika inden en evt. tandrensning.

Der er stor forskel på, hvor grundigt denne patientgruppe bliver informeret, hvilket betyder, at det ofte først er, når man spørger ind til den generelle sundhedstilstand, at man som behandler bliver bevidst om, at man har med en hjerterisiko-patient at gøre.

Mundhulebakterier i blodpropper

Der er gennem tiderne lavet talrige undersøgelser som peger på at marginal parodontitis øger risikoen for åreforsnævinger og blodpropper i hjertet. Der er ved flere undersøgelser fundet DNA fra mundhulebakterier i fjernede blodpropper.

Forskere ved Tampere Universitetshospital i Finland har for nyligt analyseret DNA-materiale fra blodpropper fra 75 patienter, som modtog behandling for iskæmisk apopleksi (blodprop i hjernen).

I hele 79 pct. af tilfældene fandt man i blodpropperne DNA fra mundhulebakterier. Resultaterne fra undersøgelsen er publiceret i den seneste udgave af Journal of American Heart Association. Undersøgelsen indgår i en mere omfattende forskning, som universitetet har arbejdet på gennem de sidste 10 år, med det formål at belyse bakteriers indflydelse på kardiovaskulær sygdom (hjerte-karsygdomme).

Myndhygiejne vigtigt for hjertet

Talrige undersøgelser tyder desuden på, at den kroniske betændelse ved marginal parodontitis, også har konsekvenser for vores almene sundhedstilstand.

Ubehandlet marginal parodontitis og dermed bakterier i blodbanen – øger risikoen for kardiovaskulærer sygdomme. Kardiovaskulærer sygdomme er en af de væsentligste årsager til for tidlig død, og en af de væsentligste årsager til sygelighed og nedsat livskvalitet.

Der er en lang række faktorer, som menes at gøre folk mere disponerede for at udvikle kardiovaskulær sygdomme. For eksempel for lidt motion, rygning, overvægt og usund kost.

På denne liste mangler i høj grad også god mundhygiejne. Vi er simpelthen nødt til at indse, at mundhulen, og dennes bakterier, er en vigtig spiller i vores krops generelle sundhed. Det er et sted, hvor man relativt nemt kan sætte ind med en helbredsfremmende og sygdomsforebyggende indsats, men der skal fokus og mere oplysning på området.

Forebyggelse og evt. behandling skal også prioriteres af den enkelte borger, samt fra politisk side.