Høje hæle hærger fødderne

Af: Tina Rønhøj/kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Scanpix/Iris

Fødder i høje hæle bliver presset til det yderste, og du kan både få hammertæer, nedsunken forfod og skæve tæer.

Du bliver, hvad du går i, kunne være formålstjenligt at udbrede som talemåde. For skoene kan virkelig deformere fødderne og give os problemer i hele kroppen. Det er bare langt fra alle, der vil erkende det. Og slet ikke kvinder, der er i gang med at købe stiletter eller pumps. For de færreste er uenige i, at de er flotte, flatterende og frække. Det samme kan man bare ikke sige om de problemer, der kan følge lige i kølvandet på de kraftanstrengelser, man udsætter sine fødder for.

Forfoden tynges

Du kan både få ondt i nakke og hoved og få gener fra ligtorne og nedgroede negle. For ikke at tale om ondt i fødderne. Det sker, fordi du presser tæernes grundled til det yderste i et par højhælede sko, samtidig med at du lægger rigtig meget vægt på forfoden. Det kan kroppen og fodens spinkle konstruktion ikke holde til i længden. Din hud under foden bliver også spændt ud og presset af vægten på forfoden, hvilket kan danne ligtorne. Er de højhælede samtidig spidse, gør det situationen endnu værre og kan på sigt give dig en knyst, der bliver rød og øm.

Tæerne ter sig

Hvis du altid går i højhælede sko, kan du belaste dine fødder så meget, at din akillessene bliver kortere og din lægmuskel kommer på overarbejde. Muskler og sener i foden kan også ændre funktion. Og det kan ende med, at du får hammertæer – hvor tåspidserne peger direkte nedad – eller det modsatte, hvor tæerne peger opad. Du kan også få skæve storetæer eller nedsunken forfod.

Hverdag og fest

Elsker du høje hæle, vil denne artikel formentlig ikke afholde dig fra at hoppe op i højderne igen. Men så må du nyde den stakkede frist, inden du får ondt. En britisk undersøgelse med 2.000 deltagere viser, at man kan få ondt af at gå i høje hæle efter blot 10 minutter, og efter en time har man næsten helt sikkert ondt. Hvis der er et råd, du kan tage med dig, så er det, at skelne mellem hverdags- og festsko, så dine fødder kan puste ud mellem overanstrengelserne.

Er dine fødder allerede formet af fortidens fodsynder, så fortvivl ej. Fodterapeuter kan lindre problemerne, men hvis du bliver ved med at gå i høje hæle, kan problemerne fortsætte.

 


Minimér hælhelvedet

  • Gå kun i høje hæle ved særlige lejligheder.
  • Smid skoene så ofte det er muligt.
  • Køb sko, hvor belastningen på forfoden er reduceret, f.eks. via en særlig tyk, stødabsorberende sål.
  • Prioriter sko med god plads til forfoden.
  • Køb sko om eftermiddagen, hvor dine fødder er varme og let hævede.
  • Vælg sko i ægte skind.