Højt blodsukker svækker hukommelsen

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

En del af at blive ældre er at blive dårligere til at huske. Men for ældre, der har et højt blodsukkerniveau, er hukommelsen endnu dårligere, viser en længerevarende undersøgelse.

 

Undersøgelsen, hvor en gruppe forskere testede 5000 ældres kognitive funktion, er udgivet i det videnskabelige tidsskrift Diabetologia. De ældre fik målt deres blodsukker i uger og måneder ved hjælp af en nøjagtig målemetode. Samtidigt fik de jævnligt testet deres kognitive evner i op mod 10 år.

I starten fandt man ingen sammenhæng mellem de ældres blodsukkerniveau og deres kognitive evner. Men som tiden gik, begyndte testværdierne for hukommelse og højere kognitive funktioner konsekvent at falde, hvis niveauet for det såkaldte langtidsblodsukker (blodsukkerniveauet de seneste ca. 8-12 uger) steg. Tendensen sås hos deltagerne uanset, om de havde diabetes eller ej.

Stabilt blodsukker er sundt

Vi ved, at et stabilt blodsukker er vigtigt for vores helbred – uanset om vi har diabetes eller ej. Hvis blodsukkeret svinger alt for meget (som følge af for mange ‘hurtige’ kulhydrater som sukker og hvidt brød m.m.), øger vi risikoen for at udvikle flere forskellige kroniske sygdomme, bl.a. diabetes.

For at holde blodsukkeret stabilt er det vigtigt at spise en sund kost med masser af fibre og sunde fedtstoffer, motionere og evt. tage tilskud af chrom. Det er et mineral, der kan hjælpe cellerne med at optage insulinen og dermed forbrænde sukkeret i blodet.

Herhjemme fås chrom bl.a. som Bio-Chrom, der er lavet på organisk chromgær, der gør det lettere for kroppen at optage det ellers sværtoptagelige mineral.

Hvorfor svækkes hukommelsen?

Da det var en såkaldt observationsundersøgelse, fandt forskerne ikke ud af noget om årsagen til den svækkede hukommelse som følge af et højt blodsukkerniveau. En mulig forklaring bag kan delvist være ændringer i blodkarrenes funktion som følge af det høje niveau af glukose (sukker) i blodet.

I en mindre amerikansk undersøgelse blandt 240 ældre har forskere tidligere ved hjælp af scanninger set nedsat blodgennemstrømning, som følge af høje blodsukkerværdier. Det kan give nedsat aktivitet i den del af hjernen, som har at gøre med vores orienteringsevne og hukommelse.

Så husk at skære ned på sukkeret, hvis hukommelsen driller!

 

Kilder: www.nytimes.com/2018/02/12/www.nytimes.com/2009/01/01/www.iflscience.com/health-and-medicine/cocoas-flavanols-reverse-age-related-memory-decline/