Hør psykiatrien!

Af: Jeanne Fløe, psykolog

Foto: Shutterstock

Vores hørelse er en utrolig vigtig sans. Vi behøver bare forestille os, hvor nedsat livskvalitet vi ville have uden evnen til at kunne høre latter, vindens susen, kærlige ord. Hørelsen giver os fornemmelsen af at være en del af denne forunderlige verden

Tanken om ikke at kunne høre er derfor enormt skræmmende. Men prøv et øjeblik at forestille dig, at du hører noget, ingen andre kan høre.

Mennesker, der lider af hallucinationer hører, ser, lugter, smager eller mærker noget, der slet ikke er der i virkeligheden. Den ramte har en livagtig sanseoplevelse uden påvirkning af sanseorganet. Personen er psykotisk. Hallucinationer kan være tegn på fysisk sygdom i hjernen. Også alvorlig stress eller belastning kan give disse symptomer. Men det kan i høj grad også være tegn på alvorlig psykisk sygdom.

Nogle mennesker oplever tilbagevendende psykoser, hvoraf en af de mest alvorlige lidelser er skizofreni

Skizofreni kan have mange forskellige forløb, og symptomerne kan være lette eller svære. Hørehallucinationer ses ofte ved skizofreni. Fantasi og virkelighed flyder sammen. Mennesker med skizofreni er ikke psykotiske hele tiden, men kan have perioder med forstyrret realitetssans. Og for nogle af de ramte bliver det ikke et spørgsmål om at leve livet men om blot at overleve.

I forbindelse med folketingsvalget dette år pegede befolkningen på psykiatrien som et af de vigtigste emner, der skal sættes fokus på

Det hænger formentlig sammen med, at flere og flere lider psykisk, og derfor har mange det personligt inde på livet. Flere undersøgelser afslører, at børn og unge desværre mistrives. Men jeg tror også, at en del af forklaringen er, at den ulykkelige skudepisode i Fields dette forår stadig står klart i manges erindring.

Psykiatrien har i høj grad været underfinansieret i mange år

Og det kan vi faktisk ikke være bekendt. Der er behandlingsgarantier, hvis du bliver ramt af kræft. Der sker ikke den samme akutte indsats ved psykiske lidelser. At psykiatriens vilkår er blevet en folkesag er en enestående mulighed for at få flere ressourcer til et hårdt trængt felt.

Prioritering af psykiatriområdet skal sikre de bedste vilkår for de sindslidende og deres pårørende. Ligesom der skal gøres mere for at forebygge, at flere og flere ender i psykiatrien. Der skal fokus på de komplekse sammenhænge mellem biologiske processer og livsvilkår og på, hvordan disse sammenhænge påvirker menneskets psykiske sundheden.