Hører mad og medicin sammen?

Af: Danmarks Apotekerforening

Foto: Shutterstock

Mad og drikke påvirker din medicin på forskellige vis. Der er stor forskel på, om medicin må tages sammen med den mad, du spiser – læs derfor indlægssedlen.

Der er forskel på, hvordan medicin reagerer sammen med mad og drikke. Ofte sker der ikke noget, men i nogle tilfælde hjælper mad medicinens effekt på vej; i andre tilfælde kan den nedsætte effekten eller ligefrem være en farlig kombination. Derfor bør du altid undersøge, om din medicin skal tages sammen med mad eller ej – og om der er nogle specifikke typer mad og drikke, du skal undgå.

Mad og medicin samtidig

Nogle slags medicin skal tages sammen med et måltid. Maden kan nemlig sørge for, at medicinen bliver længere i fordøjelsen, så kroppen får mere tid til at optage den. For noget medicin kan maden også nedsætte risikoen for bivirkninger i form af mavegener – det gælder f.eks. acetylsalicylsyre og ibuprofen samt noget medicin mod diabetes. Endelig kan det være en fordel at tage medicinen sammen med et måltid af den simple årsag, at det er nemmere at huske, selv hvis du godt må tage medicinen på tom mave.

Medicin på tom mave

Andre slags medicin skal tages på tom mave. Det skal generelt forstås som en time før eller to timer efter et måltid. Årsagen til, at du skal tage medicinen på tom mave, er, at maden forhindrer medicinen i at virke, som den skal. For nogle typer medicin vil maden nedsætte effekten, mens det i andre tilfælde vil få medicinen til at virke kraftigere eller anderledes, end den var tiltænkt. Begge dele kan være alvorligt.

Dårligt match

Sidst, men ikke mindst, findes der nogle typer medicin, der er et dårligt match med bestemte madvarer. Et eksempel er vanddrivende medicin (af den kaliumbesparende type), hvor man bør holde igen med mad med et højt indhold af kalium. Det er blandt andet bananer, rosiner, spinat, appelsiner og tomater. Hvis man spiser store mængder af disse madvarer sammen med medicinen, kan man nemlig få en for høj koncentration af kalium i blodet, hvilket i værste fald kan vær livstruende.

Generelt bør du altid læse indlægssedlen, så du er sikker på, at din mad og din medicin ikke påvirker hinanden på en uheldig måde. Hvis du er tvivl, kan du til altid spørge på apoteket.

Tre gode råd om mad og medicin:

  1. Orientér dig i indlægssedlen – der vil altid stå, hvis der er nogle slags mad eller drikke, man skal undgå, eller hvis man skal tage medicinen på tom mave.
  2. Hvis du laver store ændringer i din kost, og du tager medicin, bør du tale med din læge eller apoteket. Et eksempel er Warfarin, der bruges til at forebygge blodpropper. Her bliver effekten nedsat, hvis du pludselig begynder at spise meget større mængder mad med vitamin K, end du har været vant til. Vitamin K findes især i grønne grøntsager som spinat, broccoli og grønkål.
  3. Kosttilskud kan også påvirke optagelsen af visse typer medicin. Eksempelvis bør du ikke tage Tetracyklin, der er en type antibiotika, sammen med kalktilskud, da kalken binder sig til medicinen og nedsætter dens effekt. Af samme årsag bør du heller ikke tage medicinen sammen med mælkeprodukter.