Der er forskel på, hvordan medicin reagerer sammen med mad og drikke. Ofte sker der ikke noget, men i nogle tilfælde hjælper mad medicinens effekt på vej; i andre tilfælde kan den nedsætte effekten eller ligefrem være en farlig kombination. Derfor bør du altid undersøge, om din medicin skal tages sammen med mad eller ej – og om der er nogle specifikke typer mad og drikke, du skal undgå.
Nogle slags medicin skal tages sammen med et måltid. Maden kan nemlig sørge for, at medicinen bliver længere i fordøjelsen, så kroppen får mere tid til at optage den. For noget medicin kan maden også nedsætte risikoen for bivirkninger i form af mavegener – det gælder f.eks. acetylsalicylsyre og ibuprofen samt noget medicin mod diabetes. Endelig kan det være en fordel at tage medicinen sammen med et måltid af den simple årsag, at det er nemmere at huske, selv hvis du godt må tage medicinen på tom mave.
Andre slags medicin skal tages på tom mave. Det skal generelt forstås som en time før eller to timer efter et måltid. Årsagen til, at du skal tage medicinen på tom mave, er, at maden forhindrer medicinen i at virke, som den skal. For nogle typer medicin vil maden nedsætte effekten, mens det i andre tilfælde vil få medicinen til at virke kraftigere eller anderledes, end den var tiltænkt. Begge dele kan være alvorligt.
Sidst, men ikke mindst, findes der nogle typer medicin, der er et dårligt match med bestemte madvarer. Et eksempel er vanddrivende medicin (af den kaliumbesparende type), hvor man bør holde igen med mad med et højt indhold af kalium. Det er blandt andet bananer, rosiner, spinat, appelsiner og tomater. Hvis man spiser store mængder af disse madvarer sammen med medicinen, kan man nemlig få en for høj koncentration af kalium i blodet, hvilket i værste fald kan vær livstruende.
Generelt bør du altid læse indlægssedlen, så du er sikker på, at din mad og din medicin ikke påvirker hinanden på en uheldig måde. Hvis du er tvivl, kan du til altid spørge på apoteket.