Hold fugtbalancen

Af: Lise Grosmann, BeautyBlog.dk

Måske tror du, at din hud er vel forvaret, hvis der flyder rigeligt talg. Det er den ikke. Der skal meget mere til at holde huden fugtspændstig. Og det kan heldigvis tilføres. Læs, hvordan du får fugtbalancen din vinterlidende hud.

Tør hud er en hudtype, man er genetisk disponeret for og som derfor altid vil kræve særhensyn. Mens udtørret hud er noget, der kan komme og gå. Det følger sædvanligvis den ellers normale hud, men også huden med evigt producerende talgkirtler kan føles stram i betrækket.

For talg er ingen garanti for, at resten af lipidbarrieren fungerer, eller at fugtbalancen er sikret. Herunder de membranlipider, der kaldes ’cement mellem cellerne’. Er der ikke sammenhængskraft og låg over fugtfordampningen, øges risikoen for sensitivitet.

Talg består af lipider, der er unikke netop for sebum, som vores overfladelipider også kaldes. Det er squalen, kolesterol, forskellige fedtsyrer og voksestere.

Membranlipider, der gør huden til et stærkt murværk består af bl.a. ceramider, der igen består af komplekse sphingolipider ofte anført på cremens ingrediensliste som ’sphingosine’eller  ’sphingolipid’.

Fugtmadressen er et vandfyldt netværk, der består af bl.a. hyaluron, det mest vandelskende molekyle, naturen har fundet på. Heri ligger alle bindevævets celler og fibre, der giver huden styrke og stabilitet.

Fyld op med fugt

Huden mister hyaluron og dermed fugt hver dag, og derfor bør vi også fylde op hver dag – morgen og aften. Da fugt skal på huden før fedt, så skal man anvende et hyaluronserum straks efter rens, hvor huden stadig er lidt fugtig. Dette serum indeholder 80 procent vegansk hyaluron samt aloe vera, glycerin og agurkeekstrakt, men ingen paraberner, parfume eller silikone.

Pestle & Mortar Pure Hyaluronic  Serum, 325 kr. for 30 ml. Fås bl.a. hos Magasin, Salling, Bahne og flere webshops.

 

Glem ikke fugtbalancen på kroppen

Kropshuden er godt nok gemt i tøj på denne årstid, men det gnider og slider den smule barrierebeskyttelse, denne hud er tildelt. Ikke mindst arme og skinneben kan bliver rigtig tørre. Det kan carbamid/urea gøre meget godt ved. Det indgår naturligt i huden og har evnen til at holde vand og dermed fugtbalancen. Det er en god idé at smøre ekstra på særligt tørre områder.

Faaborg Pharma Carbamid Creme 5%, 49,95 kr. for 200 ml. Fås også med 2% og 10% carbamid. Har huden brug for mere fedtstof, så se efter seriens Helo Creme.

 

Det, der skaber sammenhold

NMF, Natural Moisturizing Factor, er elementer i huden, som tætner, fugter og skaber barriere. Sammensat af blandt andet amino- og fedtsyrer, urea, hyaluron, ceramider og fosfolipider. Find de samme stoffer i dette produkt, der styrker  cellesammenhold og barrierebalance.

The Ordinary Natural Moisturizing Factors + HA, 59 kr. for 30 ml Fås i Magasin, magasin.dk og flere webshops.

 

Fugt kommer også indefra

Mange af tidens kosttilskud kan styrke fugtbalancen indefra ved at tilføre for eksempel kollagen og vitaminer som C-vitamin, der forbedrer hudkvaliteten. Smuuk Skin har lavet en effektiv duo, hvor HydroBalance Oil Complex udefra styrker cellesammenholdet med hampeolie, der har et meget højt indhold af hudidentiske fedtsyrer. Desuden indeholder den hyben-, og kæmpenatlysolie, der mindsker risiko for irritation. En effekt, der yderligere styrkes med æterisk sandeltræ-, citrongræs- og lavendelolie.

Smuuk Skin HydroBalance, 549 kr. (90 dage) og HydroBalance Oil Complex, 349 kr. for 30 ml.

Sæson for øjencreme

Mange af os oplever, at huden ved øjnene bliver rød og svider om vinteren. Årsagen er dels, at huden er meget tynd, og dels er der en tendens til, at øjnene løber i vand i kulden. En øjencreme er en rigtig god idé, og denne indeholder godt med hyaluronfugt og desuden B5, som er en effektiv hudreparatør, der styrker hudbarrierens proteiner. Cremen her er uden parfume.

La Roche-Posay Hyalu B5 Anti-Wrinkle Care Repairing Replumping, pris ca. 200 kr. for 15 ml Der er også serum og dagcreme i serien.