I efteråret offentliggjorde Fødevarestyrelsen 10 nye kostråd. Læs her Birgittes Nymanns tips til, hvordan du lever op til anbefalingerne henover julen. Bemærk, at det 9. råd er det vigtigste, hvis du vil holde vægten:
1. Vær fysisk aktiv
– Udnyt at I er flere sammen til at motivere hinanden til at komme ud og røre jer. De fleste familiemedlemmer kan være med på almindelig gåture, og så kan man få snakket samtidig. Den fede julemad kan være svær at fordøje, men når kroppen bliver rørt, sættes der gang i systemet.
2. Spis frugt og mange grønsager
– Du behøver ikke at sætte en grøn salat på julebordet, hvis du føler, at det bryder med traditionerne. Men hvad med at udnytte årstidens helt store grøntsag: kål. Mange har et dårligt forhold til kål, fordi den mest af alt er kendt for at give luft i maven. Men kål er et godt tilbehør til julemaden. Der findes et hav af opskrifter på nettet, og når du laver din egen i stedet for at købe den på glas, slipper du for den usunde sukkerlage.
3. Spis mere fisk
– Laks og sild er jo heldigvis store spiser i julen. De marinerede sild ligger i sukkerlage, men det er stadig bedre, at vi spiser dem, end at vi ikke gør. Spar til gengæld på brødet til fisken. Det har en lav mæthed per kalorie, så du bliver hurtigt sulten igen.
4. Vælg fuldkorn
– Julemaden har et lavt indhold af fuldkorn, men husk at vælg rugbrød med mange kerner, når du indtager den traditionelle julefrokost med frikadeller og sild.
5. Vælg magert kød og kødpålæg
– Andekød har et højt energiindhold sammenlignet med kalkun og gås. Så spar på fedtet, hvis du har et meget lavt aktivitetsniveau, for der er mange kalorier i fedt. Et andet godt tip er at vælge brystkød fremfor kød fra vingerne og lårene og skær eventuelt det overskydende fedt af på flæskestegen.
6. Vælg magre mejeriprodukter
– Risalamanden er traditionelt lavet på flødeskum, men fløden kan også skiftes ud med mælkeprodukter som mælk, rismælk, cremefine eller græsk yoghurt. Hvis den traditionelle risalamande er din livret, så nyd hver en bid, men tag en lille portion eller hold igen med noget andet.
7. Spis mindre mættet fedt
– Det farligste fedt er det, der har været varmet op til meget høje temperaturer. Det er blandt andet det, der er i pomfritter og chips. Anret gåsen i de sunde olier eller strø dem over din salat, så den smager af mere.
8. Spis mad med mindre salt
– Det gode ved julen er, at det hele er hjemmelavet, for det er særligt gennem den færdiglavede, forarbejdede mad, at vi får store mængder af salt. Men smag på maden, når du tilbereder den, måske behøver den ikke så meget salt, som du tror.
9. Spis mindre sukker
– Det niende kostråd er det allervigtigste, hvis du vil undgå at tage på i julen. Sukkeret indeholder mange kalorier, men giver dårlig mæthed, så man hurtigt bliver sulten igen.
– Der findes masser af andre måder at få søde sager på i julen. Vælg eventuelt marcipan der indeholder 75-80 % mandler, hvor mængden af sukker er betydeligt mindre, eller prøv for eksempel at erstatte konfekten med mørk chokolade, som indeholder meget mindre sukker. Mørk chokolade smager skønt i en mundfuld sammen med dadler og nødder. Eller hvad med at prøve konfektopskriften uden sukker her på siden.
10. Drik vand
– Hvis du ikke vil undvære glögg til æbleskiverne og et glas rødvin til julemiddagen, så prøv for eksempel at drikke et glas vand indimellem de kaloriefyldte dråber. Og lad al anden væskeindtagelse mellem måltiderne bestå af rent vand. Når du drikker vand, er du med til at nedsætte appetitten.