Selv om det i de fleste tilfælde er muligt at behandle hovedpine og migræne effektivt, så er der desværre nogle, som ikke får gavn af medicinen. I stedet må de leve med smerterne – for nogle er det altid.
Uanset årsagen til din hovedpine, så kan den være næsten ubærlig at leve med. En enkelt dag eller to kan vi alle klare, men flere dage om ugen eller skærende smerte flere gange om måneden, kan være invaliderende. Ud over den tid, hvor smerterne er så kraftige, at man ikke kan arbejde og deltage i sit familieliv, så vil meget af tiden uden smerter være præget af frygt for, hvornår smerterne næste gang vil ramme, og mange ender også med at stresse i et forsøg på at indhente det forsømte.
Migræne- og Hovedpineforeningen oplever, at alt for mange ikke får tilstrækkelig hjælp til at håndtere smerterne.
– Vi hører fra patienterne, at de får at vide, at hvis den gængse medicin ikke virker, så må de lære at leve med det. Den praktiserende læge kan godt udstede migrænemedicin, men patienterne får ikke nok vejledning i brugen af præparaterne, og lægen glemmer ofte at sige til patienterne, at de skal komme igen, hvis behandlingen ikke virker. Der kan jo være andre produkter på markedet, som hjælper, siger Hanne Johannsen, der er formand for Migræne- og Hovedpineforeningen.
Foreningen oplever, at der er nogle gode behandlingsmuligheder, men problemet er, at der er stor mangel på neurologer i Danmark, og det giver lange ventetider.
– Patienterne fortæller os, at der er op til halvandet års ventetid for at blive udredt på en Hovedpineklinik. I Esbjerg på Centralsygehuset har de helt lukket for tilgangen af nye patienter. Folk bliver paniske, når de har det svært og ikke kan få hjælp, siger Hanne Johannsen, som er klar over, at de engagerede ildsjæle på klinikkerne gør, hvad de kan, men det kan være svært at vente:
– Der forskes meget i sygdommen blandt andet på Dansk Hovedpinecenter i Glostrup, men det går langsomt før et nyt produkt kan komme på markedet. Det er nu mere end 15 år siden, triptanerne kom på markedet til migræne, og der er stort set ikke sket noget siden.
Dem, der ikke får deres hovedpine behandlet, tager måske et par dage under dynen. Det koster samfundet millioner af kroner i tabt arbejdsfortjeneste.
– Det er en af de sygdomme, der går mest ud over livskvaliteten og i rigtig mange tilfælde ikke bare for den lidende, men også for hele familien, som igen og igen oplever, at den ramte ikke kan overholde aftaler og deltage i arrangementer, siger Hanne Johannsen, som sammen med foreningen har taget sagen i egen hånd:
– Vi har i foreningen oprettet et endagskursus, som vi kommer med rundt omkring i landet. Folk bliver nødt til at lære at leve med kronisk smerte. Hjælp til selvhjælp, mestring og strategi kan ofte hjælpe, og bare det at mødes med andre i samme situation er til stor hjælp for den enkelte. Der mangler en stor portion forståelse for denne sygdom. Mange få at vide, at ”du kan jo bare tage en pille”, men så enkelt er det ikke for alle.