Huden i håret, det nye fokus

Af: Lise Grosmann

Skinification of hair care kaldes det, og det er blevet en global trend. For nu skal huden i håret også detoxes, skrubbes og plejes.

Der er ikke meget i vores livsstil og miljø, der ligner tiden for bare 50 år siden. Det sætter spor mange steder omkring os, i os og på os. Intet går fri, når hormoner og immunforsvar mister den gode balance. Stress gør os dårligere til at optage næringsstoffer. Stress fører til dårlig søvn, som fører til færre reparationshormoner herunder væksthormon. Stress er i det hele taget noget skidt, der altså også kan hive håret af hovedet på os. Ud over at se kritisk på livsstil og kostvaner, så er der faktisk også sund fornuft i at tænke hud, når man tænker hår. En sund og velfungerende hårbund er udgangspunkt for så optimal hårpragt, som ens gener nu giver mulighed for. Det er bare ikke alle skinification-tips, der er lige fornuftige.

Lad være med det her

Lars Skjøth, manden bag Hårklinikken, var den første til at fokusere på, at også rensning af huden i håret er vigtig, fordi tilstoppede hårsække svækker grokraft. Men hvad synes han så om scrubs til hårbunden? Problemet med scalp scrubs er, at de er hårde ved håret, så den effekt, der rettes mod hårbunden, slider faktisk på håret, lyder svaret.

De gode vaner

*Frisér og børst altid håret før vask. Hår er nemlig mest robust, når det er tørt, mens vådt hår let knækker *Brug den shampoo, der passer dit hår og nok så meget hårbundens behov for eventuel behandling af et problem *Brug kun conditioner og hårmaske i hårets længder og ikke ned i hårbunden * Tør altid håret, for fugt vil give gode livsbetingelser for en svamp, vi alle har i hårbunden, og det kan give problemer.

 


Skæl er ikke altid tørhed

Skæl skyldes ofte en lille svamp, der har fået det for godt. Tea Tree Oil er et effektivt antiseptisk middel mod både svampe- og bakterieinfektion. I Scalp Cure  er der foruden tetræolie også mælkesyreestere, glycerin, allantoin (fremmer naturlig celledeling og modvirker kløe). Australian Bodycare har også en serie mod hårtab, og der er shampoo m.m. i begge serier.

Australian Bodycare Tea Tree Oil Scalp Cure, 139 kr. for 150 ml.

Det er her, det begynder

Der er delte meninger om, hvor hyppigt man skal vaske hår, men hver anden dag er et godt bud. Og et nyt bud er shampoo i fast form. Vandet er væk, og det samme er plastemballagen. Purely Professional’s milde hud-pH-venlige bar har fået ’grøn kolbe’ hos Forbrugerrådet Tænk.

Purely Professional Shampoo Bar 1, 125 kr.

Et boost til hårvæksten

Hvis man er én af dem, der ser det tynde ud i lokkerne, så er der kommet en del sera og boostere, som tilfører hårbunden noget af det, der skaber gode vækstbetingelser. Mádara Boost indeholder flere af de vitaminer, der har betydning, herunder biotin og B3, samt en række aminosyrer og flere antioxidanter plus zink og koffein til at styrke cirkulationen. Der er også volumengivende shampoo og conditioner i serien.

Mádara 3-Min Growth-Boost Scalp Treatment, 225 kr. for 100 ml.

Når det fedter for meget

Fedtet hårbund er generende men det tilstopper også hårsækkene og svækker hårvæksten. Scrubs er en dårlig idé, og det er tørshampoo i al almindelighed også, fordi det vil lægge sig som endnu et lag. Men Vichy bruger kaolinler og et spirulinaekstrakt, der absorberer talget. Tørshampoo’en skal sidde et øjeblik og så børster man omhyggeligt.

Vichy Dercos Detox Dry-Shampoo, 109 kr. for 150 ml.

Den nye clean-trend har nået håret

Clean-trenden handler om ren samvittighed på ingrediens-, miljø- og den etiske side. I Innersense har man skruet op for det, der giver effekt og ned for vandet, og dermed anvendes kun ganske lidt produkt. Der er ikke sulfat, alkohol og silikone i produkterne. Selv shampoo’ens ingrediensliste lyder som hudpleje og gør således godt i hårbunden, mens den renser. Der er flere specialserier i Innersense.

Innersense Organic Hydrating Cream Hairbath,  295 kr. for 295 ml og Hydrating Cream Conditioner, 240 kr. for 295 ml.

Eksfoliering på den rigtige måde

Juhldal’s PSO Shampoo No 4 og Conditioner No 18 er eksperter i kløende og irriteret hårbund og har også hjulpet mange med psoriasis. Produkterne indeholder flere hårbundsregulerende ingredienser inklusive et enzym, bromelin, der som en peeling løsner skæl i hårbunden. Desuden listes antiinflammatoriske og talgregulerende ingredienser som lægekulsukkerrod, timian, burre og lakridsrod.

Juhldal PSO Shampoo No 4, 130 kr. for 200 ml – Conditioner 130 kr. for 200 ml.