Selvom din hud fornyes én gang hver måned, skal du alligevel passe på, at den ikke bliver brændt, tør eller får eksem. Du har nemlig brug for den. Både til at beskytte din krop, men også til at skabe kontakt med andre mennesker.
‘Huden er det elastiske hylster, der omgiver hele legemet’. Det er en meget kort beskrivelse af menneskets største organ. En hudlæges helt korte forklaring lyder således:
– Huden fungerer som en fysisk barriere, der beskytter os udadtil mod for eksempel bakterier, slag og stråling og samtidig er med til at regulere vores temperatur og væskebalance. Den er også vores føleorgan, da det er gennem huden, vi føler. Også i sociale sammenhæng. Så vores beskyttelsesorgan er også et kommunikationsorgan, siger Annesofie Faurschou, der er hudlæge på Gentofte Hospital.
Vi bruger altså vores største organ, hos en voksen cirka to kvadratmeter, til at holde sammen på det hele og til at mærke andre og os selv.
Vi bruger også huden til andet og mere end det fysiske. Vi viser den frem og lader den farve af enten solen eller skønhedsprodukter. Men hvad skal man gøre for at passe på den, når man samtidig gerne vil være solbrændt, bruge sminke eller dufte af parfume? Det anbefales i Danmark at bruge solcreme fra april til oktober.
– Studier har vist, at en solcreme med både kemisk og fysisk solfilter beskytter bedst, fordi man opnår en synergieffekt. Filtrene forstærker virkningen af hinanden. Problemet med de kemiske filtre er desværre, at man kan få allergiske reaktioner, så hvis man har tendens til eksem eller allergi på huden, kan det være en fordel at bruge fysisk solfilter, siger Annesofie Faurschou.
Problemet er, at det fysiske filter lægger sig som et hvidt lag uden på huden, fordi filteret består af store partikler af titaniumdioxid. Derfor ser man ofte børn, der er helt hvide af cremen. Mange voksne vil af kosmetiske årsager gerne slippe for det hvide lag. Til dem er der nu kommet solcremer på markedet med meget mindre partikler i filteret. Ifølge Annesofie Faurschou beskytter de dog dårligere mod solens UVA-stråler.
I fremtiden får vi måske en solcreme, der indeholder ozon. De to danskere Emilie Riis Kjeldsen og Sara Naseri er nemlig ved at udvikle den.
Hvis du er bleg, rødhåret og altid bliver forbrændt, tilhører du hudtype 1 og skal være ekstra opmærksom på at beskytte din hud. Du har nemlig stået bagerst i køen, da der blev uddelt melanocytter. Annesofie Faurschou forklarer:
– Hudens melanocytter eller pigmentceller danner melanin, den brune farve, som er hudens måde at beskytte sig mod DNA-skader fra solen. Nogle mennesker har flere pigmentceller i huden end andre og har altså en naturlig grundpigmentering, der er mørkere, siger hun.
Forskellen på, hvor mange eller få pigmentceller vi har, betyder også, at de, der er mørke i forvejen, har lettere ved at blive brune. Ganske enkelt, fordi der er flere celler til at lave den brune farve. Vil man helst undgå solen, kan man bruge selvbruner, der virker på en helt anden måde.
– Selvbruner har intet med pigmentet i huden at gøre, selvom det ofte står i medierne. Selvbruneren er et sukkerstof, der binder sig til hudens proteiner, som der især findes mange af i hornlaget, der er øverste døde hudlag. Den kemiske reaktion giver den brune farve, siger Annesofie Faurschou.
Brun eller ej. Huden må ikke tørre ud, for det kan give eksem. For at undgå den tørre hud, der skaller af, bliver rød og klør, skal man smøre den med en uparfumeret creme.
– Jeg har faktisk for nogle år siden diskuteret med en professor i hudsygdomme, om man kan gøre huden afhængig af fugtighedscreme. Han kendte ikke til studier, der beviste dette, og jeg har heller ikke hørt om nogen siden da, siger Annesofie Faurschou.
Så vær god ved din krops hylster og smør det.