Hudplejens superhelte

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

Power A, Energy B og Force C er hudplejens superhelte. Og så er der de andre hårdtarbejdende, som ikke altid kommer på forsiden. Og den nye stjerne, som egentlig ikke er et vitamin men har en særlig forbindelse med hud. Vi kigger nærmere på talenterne!

Vitaminer er…..

livsnødvendige organiske stoffer, som vi ikke selv kan danne men skal have tilført udefra. Vitaminer fungerer som co-enzymer, og da enzymer indgår i alle biologiske og kemiske processer og får ting til at ske, så opstår der mangelsymptomer, hvis vi ikke får tilstrækkeligt. Minusstatus i vitaminindtag rammer ofte huden, der har en meget aktiv celledeling.

Der er dog undtagelser fra denne vitamin-definition, hvor stoffer, som vi selv kan danne, bærer betegnelsen vitamin. Herunder vitamin D, der dannes i vores hud og mere er et pre-hormon samt vitamin B3, som vi selv kan danne ud fra aminosyren tryptofan, lige som bakterier i vores tarm kan lave vitamin K samt B-vitaminerne biotin og pantotensyre.

Vitaminer er henholdsvis vandopløselige og fedtopløselige. I forbindelse med indtagelse af vitaminer er det især vigtigt ikke at få for meget af de fedtopløselige (A, D, E og K), da de laver depot, mens de vandopløselige (hele B-gruppen og vitamin C) ikke ophobes i større mængde i kroppen men hurtigt udskilles gennem urinen.

I hudpleje er der ikke de samme hensyn, her drejer det sig mere om produktformulering og optagelighed og ligeledes hvilke vitaminer, der forliges. Vitaminer er med rette på grund af deres alsidige talenter populære ingredienser, der giver mange muligheder for optimering og korrigering.

Power A

Det vitamin, der har bestået flest videnskabelige opgaver i at bevise sit hudværd. Der er overhovedet ingen tvivl om, at det som cellekommunikerende vækstvitamin er født til at være hudvitamin og med rette kan kaldes power A. Hvis det vel at mærke er i en brugbar udgave i produktet.

Øverst på skamlen i denne royale familie står den receptpligtige Tretinoin=retinoidsyre=A-vitaminsyre, som er den aktive udgave, vores celler arbejder med, og som de andre udgaver omdannes til i huden. Vi har nemlig retinoid-receptorer i huden, og derfor skal der ikke gås omveje, når huden møder Tretinoin. Det kommunikerer direkte med cellerne.

Hvis Tretinoin er dronningen, så er retinol, som er mindst 10 gange mindre potent, to step fra tronen, og Retinyl palmitate tre step fra. Og det man hentyder til er de step, det kræver at omdanne til retinoidsyre.

På ingredienslisten kan også ses navne som Hydroxypinacoloni Retionate=Granactive Retinoid, Retinyl Retinoate, Retinal, Palmitoyl-peptider/f.eks.Matrixyl 3000.

Til A-talenterne hører opstramning af hudens kollagen, udviskende effekt på pigmentgrums, udglatning af rynker og i det hele taget at bevare/genskabe en yngre fungerende hud. Men A-vitamin og især A-vitaminsyre (retinoidsyre) er også den effektive kur mod akne.

Alle andre A-typer end Tretinoin kan godt anvendes om dagen – dog altid med UV-beskyttelse. Vitamin A har det fint med både vitamin C og niacinamid, som vil lægge en dæmper på eventuelle reaktioner fra retinol.

A-vitamin ANSIGTSCREMEN, 395 kr. for 50 ml. Forhandles hos hudlæger og på beautyspace.dk/shop

Energy B

B3, en talentfuld multitasker, der de seneste år er blevet en stjerne i hudplejen. B3 er fællesbetegnelsen for nikotinamid og nikotinsyre, der tilsammen også kaldes niacin, og på dit serum eller creme står der formentlig niacinamide. Vitamin B3 er en del af to hjælpeenzymer, der indgår i mere end hundrede kemiske reaktioner og derfor har det stor betydning for cellers normale liv. Det forklarer også de mange talenter i hudplejen.

Lige som for de øvrige B-vitaminer står der energiproduktion på niacinamid-agendaen. Og det har hurtigvoksende væv som hud med speed på cellefornyelsen naturligt nok ekstra brug for. Niacinamid kan det meste, når det kommer til hud. Til talenterne i hudpleje hører at holde hudbarrieren intakt. Og ikke overraskende er mangelsymptom på vitamin B3 blandt andet dematitis, hvor hudens barriere er alt andet end optimal.

Desuden har niacinamid i hudplejen talent for at mindske misfarvning i huden, dulme rødme og sensitivitet, holde styr på talgproduktionen, mindske porer, akne og ar. Og ny forskning antyder, at B3/niacinamid måske er den hudkræftforebyggende ingrediens, vi godt kunne bruge.

Paula’s Choice Niacinamide 20% Treatment, 439 kr. for 20 ml. Forhandles i Magasin og flere webshops.

En ydmyg heroingrediens

Der er nok ikke den cremeformulør, der ikke kender panthenol* og ved, at talenterne er mange og ikke mindst, når det kommer til at styrke hudbarriere. Når panthenol står på forsiden, er det som regel på produkter til meget tør eller skadet hud. Panthenol er både fugtsuger og fugtbinder og hjælper til at holde fugten nede i de dybere lag. Vitaminet er vigtigt for energistofskiftet, det er anti-inflammatorisk og virker dulmende og helende. Panthenol volder sjældent problemer og går derfor med al hud.

*panthenol er et pro-vitamin af vitaminet pantotensyre, der kaldes B5. Når panthenol kommer i kontakt med huden, omdannes det til pantotensyre.

Apotekets Panthenol Creme, 40 kr. for 30 ml.

Power C

Vitamin C er vitaminet, vi tror allermest på, og det overhaler de øvrige vitaminer i hyppighed i hudplejen. Og sikke et CV, det da også kan fremvise. På listen over uafviselige talenter er evnen til at neutralisere de i biokemisk forstand løsgående missiler, vi for nemheds skyld kalder frie radikaler. Vitamin C er en frygtløs kriger, en super-antioxidant og celleafgifter, som beskytter hud både indvortes og udvortes.

Til de øvrige påskønnede talenter hører vitaminets betydning for sundt bindevæv og allermest for den kemi, der er nødvendig for dannelsen af det kollagen og elastin, vi har i huden. Altså de fibre, der giver os hud med styrke og elasticitet.

Hud, der ser fast og glat ud. Blegetalent kan også skrives på C-CV’et, da det skruer ned for aktivitet i enzymet tyrosinase, som er nødvendigt for at danne melanin, hudens farvestof. Senest har man set tegn på forbedrende effekt på hudbarrierens mikrobiom og barrierelipider.

Som det er med store stjerner, så har de ofte nykker, og selv om man er en power-antioxidant, så kan man selv være sart over for lys og luft.

I bær og frugt er vitaminet pakket godt ind i fibre, men når det skal i serum eller creme, så er sagen en anden. Det har sat kosmetikkens keminørder på arbejde med at skabe stabile alternativer til Ascorbic Acid og L-Ascorbic Acid, som er de hyppigst sete. For eksempel ses nu fedtopløselige udgaver af det vandopløselige vitamin som Tetrahexyldecyl Ascorbate samt andre stabile former som Sodium Ascorbyl Phosphate, Magnesium Ascorbyl Phosphate og Ascorbyl Glycoside.

Algenist Blue Algae Vitamin C Skinclarity Bright Serum, 525 kr. for 30 ml.

Læs også: Kend din hud – men også dine olier

Solskinsvitaminet

Og det er selvfølgelig vitamin D, som vores hud selv danner ved bestråling med UVB. Var det blevet opdaget i dag, ville man nok nærmere definere det som et hormon. Tidligere omtalte man mest vitaminets betydning for knogledannelse, men senere har man opdaget, at det har stor betydning også for immunforsvaret. Lige som man i hudplejesammenhæng fokuserer på betydning for hudens mikroflora og dannelse af hudnærende stoffer.

Vitamin D skaber balance i cellestofskiftet og ses derfor i receptpligtige midler mod psoriasis, hvor der netop er hyperaktivitet i cellefornyelsen.

Der er ingen tvivl om, at vitamin D har en fremtid i hudplejen, men foreløbig ses det kun i forholdsvis få produkter på de hjemlige hylder.

de_CURE Vitamin D Barrier Drops, 488 kr. for 30 ml.

Radikalgokkeren

Vitamin E er en livsvigtig antioxidant, der beskytter cellemembraner mod frie radikaler. Men i kampen bliver E-vitaminet selv deaktiveret, og her kommer vitamin C ind. Sammen er de to vitaminer et sandt powerpar, en dynamisk duo, der regenererer celler. C gendanner E, så det kan forblive i blodbanen længere tid og fortsætte kampen mod ‘radikalerne’ med uformindsket styrke.

Når man er en stærk antioxidant, så er man også en effektiv anti-aging ingrediens. For når cellemembraner beskyttes, så forebygger man blandt andet det, der forskes meget i, nemlig inflammaging (inflammation-aging). Vitamin E er også beroligende, regenererende og har en vis udjævnende effekt på uens hudtone.

Vitamin E ses på ingredienslisten som forskellige alpha tocopherol-kombinationsnavne. Står der d- foran, så indikerer det, at vitaminet er udvundet fra naturlig kilde, men står der dl- stå er det syntetisk skabt. Vitamin E beskytter sin fedtopløselige fætter vitamin A mod nedbrydning fra frie radikaler.

Environ Body EssentiA Vitamin A, C & E Body Oil, 460 kr. for 100 ml. Forhandles på klinikker.

Enzymer

er med et fint ord katalysatorer og indgår i biologiske og kemiske reaktioner. De får ting til at ske. Lige fra fotosyntese i planter til afskalning af forhornede hudceller på vores huds overflade. For ikke at tale om nedbrydning af den mad, vi spiser. Enzymer er oftest proteiner, de er specialister hvert og et og har som regel efternavnet -ase (f.eks. hedder enzymet, der spalter laktose, laktase).

Mange vitaminer er co-enzymer, de samarbejder altså med enzymerne, og visse enzymer er afhængige af deres tilstedeværelse. Og sådan hænger det hele sammen.

Læs også: Styrk immunforsvaret med vitaminer