Hudsygdomme skal plejes indefra

Af: Malene Tonnung

Foto: Scanpix/Iris

Med mindre du lider af kontakteksem, så kommer dine pletter, kløe og irritation i huden indefra. Hudsygdomme er nogle af de mest iøjnefaldende lidelser, og det er fristende at behandle udefra, men meget hjælp kan hentes indefra.

Vi skal passe på vores hud, ikke kun fordi det ser godt ud, men den er også en vigtig barriere mod omverdenen. Med den rette pH-balance på huden forhindrer vi, at mange bakterier optages, ligesom vi kan holde stand mod lidt af hvert. Men er der ubalancer i huden, bliver vi lette mål for uvedkommende stoffer og organismer, hvilket både vil ses i huden, men også påvirke vores almene sundhed på sigt.

Vi har listet et par almindelige tegn på ubalancer op, og hvordan du fra naturens side kan finde hjælp og lindring.

Akne – også for voksne

Bumser er faktisk et udbredt problem – også i voksenalderen. Fra 20’erne til overgangsalderen vil de fleste kvinder opleve mindre udbrud af uren hud i takt med, at hormonerne svinger. Cirka fem pct. af alle kvinder vil have decideret akne, hvor det kun gælder én ud af 100 voksne mænd.

Er dine bumser af hormonel karakter, kan du prøve en tre-ugers kur med dråber af Agnus Castus, der er en meget hormonbalancerende plante.

Sørg også for at få gode omega 3-fedtsyrer, da mangel på fedtsyrer faktisk irriterer huden, hvilket får den til at reagere hyppigere.

Hvis du vil udrense yderligere, så er mælkebøtte-teer, grøn te og roiboos-te også gode mod akne-problemer.

Hold dig til gengæld fra skrubbecremer og anden hård peeling af betændt hud, da det blot medvirker til at sprede bakterierne. Undtagelsen er de blide svampe fra Konjac med fransk ler, der blidt renser – f.eks. den med kul, som også virker bakteriedræbende, derudover kan du bruge peelingsmasker eller enzym-peelinger.

Rosacea – en autoimmun hudsygdom

Rosacea kan i udseende minde om akne. Men der er væsentlige forskelle, og rosacea kræver en anden behandling. Ved rosacea blusser huden ofte op til en rødmosset kulør, og symptomerne bliver typisk værre af sol, stress og alkohol.

Hyppigheden af de autoimmune sygdomme som rosacea er steget kraftigt i løbet af de seneste årtier, formentligt på grund af vores livsstil. Mange kemiske stoffer og dårlig kost er blandt de mistænkte årsager.

En medvirkende årsag kan være mangel på mavesyre, som blandt andet hæmmer optagelsen af B-vitaminer i kroppen. Du kan bl.a. styrke mavesyren med rødbeder og rødbedesaft, ligesom du kan fremme optagelsen af B-vitaminer med Betaine HCL (hydrochlorid) med pepsin – og tage ekstra tilskud af et B-vitaminkompleks.

Hvidløg har en kraftig antibiotika-lignende virkning ved betændelsestilstande og det samme har ekstrakt af olivenblade og oregano-olie. 

Eksem – din hud siger fra!

Kløe, knopper, blærer og hævelser – eksem kan tage sig forskelligt ud og forekomme overalt på kroppen hos begge køn.

Overordnet findes der to typer af eksem. Kontakteksemen udefra – på grund af f.eks. kosmetiske produkter – og indefra, hvor det kan være nødvendigt at blive testet for allergi og andre faktorer. Eksem er altså ikke en sygdom i sig selv, men derimod et symptom, og man skal derfor altid søge årsagen.

Når vores immunforsvar overreagerer og skaber en allergi, skal svaret oftest findes i tarmen, hvor immuncellerne dannes. Derfor kan det også her være en god idé at have et blik på sin kost og tarmflora.

Almindelige ting, som kan udløse allergi og f.eks. give eksem, er:

Æg, mælkeprodukter, chokolade, peanuts, soja, kartofler og gluten fra f.eks. hvede, rug og byg (cøliaki) samt skaldyr. Nogle af disse allergener kan også forværre andre typer hudsygdomme.

Din tarmflora har stor betydning ved eksem, og det kan betale sig at se på, hvordan du genopretter eventuelle ubalancer her, f.eks. med mælkesyrebakterier og sunde fibre. En god tarmbakterieflora sikrer tilstrækkelig meget B12-vitamin, der også er vigtig for huden, hvorfor mange har glæde af cremer med B12-vitamin.

Psoriasis – autoimmun og arvelig

Psoriasis optræder hos omkring to pct. af befolkningen, ofte med en arvelig tendens. Ved sygdommen vokser hudcellerne på de ramte steder meget hurtigt, hvilket giver de karakteristiske skæl, når hudcellerne bliver afstødt.

Igen er der tale om en autoimmun sygdom, som bliver tricket af ubalancer i tarmen. Varieret kost med mange krydderier er en god måde at behandle indefra.

Der findes ikke en egentlig årsag til sygdommen, men der er en række ting, der kan fremprovokere den: Stress, betændelse, alkohol, visse lægemidler og fysisk irritation af huden.

Symptomerne på psoriasis kan bl.a. holdes nede med ophold i solrige egne med salt havvand, som f.eks det Døde Hav i Israel.

Man kan købe produkter fra Den blå Lagune på Island, som indeholder kisel og vitaminer, der produceres af alger i lagunen. Læsø Saltcare er en hudplejeserie med sydesalt, der også kan have en lindrende effekt. Bidros hudplejeserie med pilebark har desuden fået gode tilbagemeldinger fra psoriasis-patienter.

Læg vægt på masser af grøntsager i din kost, men undgå for mange fødevarer fra natskyggefamilien, som er tomater, kartofler, peber, paprika, auberginer og tobak.

 


 

Balance til huden

Sunde olier med gode fedtsyrer styrker huden, som ofte står sidst i køen, når kroppen fordeler de livsvigtige fedtsyrer mellem organerne.

En sund kost med masser af grøntsager er grundlæggende for at gøre noget ved de autoimmune sygdomme.

Tag evt. en multivitamin, der sikrer dig alle de gode hudvitaminer som A- og B-vitamin plus mineraler som zink og silicium.

Undgå mættet fedt fra dyr og transfedtsyrer, som får inflammation til at blusse op.

Undgå så vidt muligt sukker og hvidt hvedemel. 

 


 

Naturlige alternativer?

Denne artikel er blevet til i samarbejde med magasinet Naturli, der skriver om sundhed og velvære med fokus på naturlige og alternative metoder og midler.

Se mere på www.naturli.dk – hvor du også kan søge på artikler om huden, hudsygdomme, autoimmune sygdomme og finde kilderne brugt til denne artikel.