Hun spiste sig ud af sin diabetes

Af: Jannie Iwankow Søgaard

Foto: Coloubox

Da Nancy Kjøbæk fik konstateret diabetes 2 sidste sommer, blev hun chokeret. Hun besluttede sig for at lægge sin kost om, og i dag tager hun ikke længere insulin.

Indtil sidste sommer spiste Nancy Kjøbæk med sine egne ord ”som så mange andre gør”. Lidt for meget slik, hvidt brød med smør og chokolade, som hun elsker. Hun vidste godt, at hun ikke spiste så sundt, som hun burde. Men det var først, da hun fik konstateret diabetes 2 hos sin praktiserende læge, at det for alvor gik op for hende, at hendes kost kunne ende med at få fatale konsekvenser for hende.

– Det gjorde mig bange at få den besked, og jeg synes jo slet ikke, at det var det sted, jeg skulle være, siger Nancy Kjøbæk.

Ny kost gav mere energi

Ret hurtigt efter at have fået sin diagnose besluttede hun sig for at kaste sig ud i at prøve Anette Sams metode til at få blodsukkeret tilbage på rette spor. Hun lagde derfor ud med en uge bestående af en kost, der overhovedet ikke indeholdt nogle hurtige kulhydrater. Og da hun havde overstået den, var hun ikke i tvivl om, at hun skulle fortsætte ud ad den vej.

– Inden for den første uge kunne jeg mærke, at min mave ikke længere var udspilet, og mine problemer med mavesyre forsvandt helt. Jeg havde troet, at min træthed skyldtes min overvægt, men den forsvandt også med den nye kost, ligesom min ellers daglige hovedpine gik væk, fortæller Nancy Kjøbæk.

En overrasket læge

Da hun efter tre måneder med sine nye kostvaner skulle til lægen og have tjekket sit såkaldte langtidsblodsukker, var det faldet til 33. Da hun havde fået konstateret diabetes 2 tidligere på året, lå tallet på 55 – et tal, der ikke må være over 48. Lægen var overrasket over den hurtige, men positive udvikling, der skyldtes, at Nancy Kjøbæk havde taget sin diagnose meget alvorligt.

– Jeg levede meget strengt efter opskriften på et stabilt blodsukker. Jeg målte mit blodsukker rigtig meget og fandt ud af, hvad det var, der fik det til at stige, og som jeg skulle holde mig fra. Oveni tabte jeg mig også 18 kilo, hvilket egentlig bare var en sidegevinst, siger hun.

Folk omkring Nancy Kjøbæk syntes, hun var sej og roste hende for sit vægttab, men ind imellem var der også nogen, der prikkede til hende og spurgte, om hun nu ikke var blevet for fanatisk. Men hun var aldrig selv i tvivl.

– Når jeg gør noget, gør jeg det hundrede procent. Jeg kunne jo også se og mærke de gode resultater, og så måtte jeg bare spørge dem, om de da havde lyst til at skubbe mig rundt i en kørestol, når jeg risikerede at miste mine fødder på grund af diabetes, siger hun.

Farvel til insulin mod diabetes

For nylig fyldte Nancy Kjøbæk 58 år. Den dag spiste hun lagkage og boller. Og selvom det smager hende, er hun på ingen måde fristet til at gå tilbage til sin gamle levevis.

– Jeg har meget højere livskvalitet i dag, og jeg nyder at have kontrol over mit eget helbred. Hvis jeg har lyst til en snack, er det ikke specielt slik eller chokolade, jeg længes efter mere. Jeg elsker lakrids, så jeg har købt noget rålakrids og nogle mandler, så jeg kan lave lakridsmandler. Det er en god snack for mig, som ikke påvirker mit blodsukker, siger hun.

Den allerstørste gevinst af en ændret kost er dog, at insulin ikke længere er en del af Nancy Kjøbæks hverdag.

–  Det var lidt angstprovokerende, da jeg i januar stoppede med min medicin. Men jeg behøver den ikke længere, og det er jeg rigtig glad for, siger Nancy Kjøbæk.