Hvis du har diabetes og er i behandling med insulin, har du helt sikkert stiftet bekendtskab med insulinpennen. Ved at give sig selv insulin, efterligner man bugspytkirtlens funktion. Det medfører ofte, at man skal anvende en insulinpen mange gange om dagen.
Man kan betragte insulin som nøglen, der åbner ind til cellerne, som skal bruge brændstof, for at man får energi. Og hvis nøglen ikke findes, så forbliver sukkerstofferne i blodet og skaber forhøjet blodsukker.
Ligesom selve insulinen er værdifuld, så er insulinpennen det også. Den er lavet af en række værdifulde materialer, som kan genanvendes. F.eks. kan glasset fra injektionspennen gensmeltes, mens plasten kan genanvendes til andre brugbare genstande.
Og da Novo Nordisk på verdensplan producerer op mod 700 millioner insulinpenne om året, ender det med at blive et kæmpe spild af ressourcer, når insulinpenne ryger i skraldespanden eller bliver kasseret som almindeligt medicinaffald.
Derfor lancerede Apotekerforeningen 1. december 2020 sammen med Novo Nordisk og en række organisationer ordningen kaldet ’Returpen’. Denne ordning opfordrer de omkring 100.000 personer med diabetes, der behandles med injektionspenne fra Novo Nordisk, til at indlevere de brugte penne i en separat pose på apoteket, adskilt fra andre former for medicinaffald, der bliver afleveret på apoteket.
Du kan i øvrigt også få udleveret en såkaldt ’Returpen-pose’ på apoteket, som du kan samle dine brugte penne i derhjemme.
Fra februar til juli sidste år blev der indsamlet mere end 230.000 brugte injektionspenne. Det svarer til hele 5,4 ton.
På dit apotek samler apotekeren insulinpennene og sikrer, at de returneres til producenten, som står for at genanvende materialerne. Det bliver typisk smeltet om til andre produkter, og materialet indgår ikke i nye injektionspenne.
I øjeblikket er det udelukkende injektionspenne fra Novo Nordisk, der indsamles med henblik på genanvendelse. Men der arbejdes på at udbrede returordningen til andre injektionspenne.