Hva’ Hvor ska’ vi hen du?

Af: Jeanne Fløe

Foto: Shutterstock

Jeg husker, da den smukke Nina Klinker Jørgensen hver fredag var vært på mit yndlings underholdningsprogram. Seere ringede ind og skulle styre trolden Hugo gennem den farlige guldmine fyldt med dynamit. Afsted løb han hen over den vakkelvorne bro for til sidst at redde Hugoline og de tre troldebørn fra den afskyelige heks Afskylia.

”Hva’ Hvor ska’ vi hen du?”, spurgte den lille skærmtrold. Svaret på spørgsmålet, som Hugo stillede os dengang, kan besvares med et enkelt ord: ”Fremad”.

Om det er sunde fødder, glade og velplejede fødder eller fødder, der alt forlænge er blevet taget for givet. Fødderne skal bære dig hele livet. Fra det første usikre skridt til den sidste dans er danset. Og i tiden, der ligger der imellem, synes der at være enighed i vores samfund om, at der skal gås fremad. Ja, der skal løbes stærkt. Hurtigere og hurtigere. Vi skal hele tiden blive bedre, hurtigere og mere effektive.

hvor skal jeg hen

Undervejs skal der tages mange beslutninger. Hugo risikerer med et enkelt fejltrin at falde lukt i dybet eller blive sort som kul efter en uventet dynamitsprængning. Og har han mere end tre fejltrin, så når han ikke frem til Hugoline og troldebørnene. Nu er det ikke sådan, at vi er oppe mod heksen Afskylia. Men vi kan alligevel være bange for fejltrin. Bange for at træffe valg og retning her i livet.

Valg kan være svære at tage. Det hvad enten det er valg af uddannelse, karriere, partner. Der er så mange muligheder, og det kan give os ubehag ved tanken om, at vi risikerer at vælge forkert. For tænk nu, hvis vi bliver lykkeligere ved at træffe et andet valg.

Derfor er det afgørende at være i kontakt med sine værdier. Værdier er det, som er vigtigt for den enkelte i livet. Hvilken person vil du være, og hvad vil du stå for? Vores værdier er som et kompas, der sikrer os retning i livet.

Der er mange veje til et godt og meningsfuldt liv, og vejen frem er ikke snorlige. Der er farlige guldminer fyldt med dynamit, bump og vakkelvorne broer og sving med ringe udsyn. Du skal derfor være villig til at tåle et vist ubehag til fordel for at gøre det, der er værdi- og meningsfuldt for dig. Det er kun muligt at flytte dig i din ønskede retning, hvis du er villig til at opleve modstand og ubehag.