Hvad skal jeg gøre ved min dårlige ryg?

Kære HELSE

Jeg har virkelig behov for jeres hjælp og rådgivning. Jeg er en kvinde på 51 år og har efterhånden så ondt i ryggen hver dag, at jeg har svært ved at passe mit arbejde som sosu-assistent. Jeg har flere gange været hos min læge, som har sagt, at jeg skal tage noget smertestillende håndkøbsmedicin og så ellers bare se at få trænet noget mere i min fritid. Jeg er begyndt at gå i det lokale fitnesscenter, men jeg er i tvivl om, hvilken træning, der er bedst for mig. Skal jeg vælge maskinerne eller måske holdtræning, da jeg synes, det er lidt sjovere, fordi det foregår til musik?

Jeg har nu prøvet at have ekstra fokus på min træning i et par måneder, men det har ikke hjulpet på mine rygsmerter. Så måske træner jeg forkert. Hvad mener I?

Venlig hilsen

Den ryg-belastede


 

“Kære rygbelastede”

Det er ikke altid, at træning kan afhjælpe rygproblemer. Ofte går smerterne væk efter et stykke tid, men hvis de vedbliver, skal man finde ud af, hvorfor smerterne opstår og finde frem til øvelser og tiltag, der kan bruges både til behandling og til forebyggelse. Først og fremmest skal du undgå det, som fremprovokerer

smerterne, når du arbejder. Du skal derfor tænke over såvel løft som arbejdsstillinger. Brug i videst muligt omfang hjælpemidler til løftene og tænk over, hvordan du bruger ryggen i plejesituationer. Det næste er så, at du skal have undersøgt ryggen for at finde ud af, om der er øvelser og bevægelser, der kan være med til at lette smerterne. For nogle vil svajning i ryggen mindske smerterne, og de har derfor brug for træning, hvor de bøjer ryggen bagover. En fysioterapeut kan undersøge din ryg og hjælpe dig med at finde ud af, hvad der skal til. Mit råd til dig er, at du kontrollerer dine arbejdsstillinger og får en tid hos en fysioterapeut. I mellemtiden kunne du vælge at få gået nogle ture, så du holder ryggen i gang og supplere med nogle af de øvelser, der ikke fremprovokerer smerter i fitnesscenteret. Du får her et link til en pjece med generelle råd, som du kan bruge, indtil du får en tid hos fysioterapeuten.

Med venlig hilsen

Vibeke Pilmark

 

Vibeke Pilmark er uddannet fysioterapeut og idrætslærer. Efter mange år som underviser på Fysioterapeutuddannelsen, er hun i dag ansat som faglige redaktør på fysioterapeuternes faglige magasin, hvoriblandt det er hendes opgave at følge både dansk og international forskning inden for fysioterapi og sundhed generelt.