De unge drikker for meget, kan de gamle nemt blive enige om – men de drikker faktisk mindre i dag, end de gjorde tidligere, og er det egentligt så farligt?
Er unge kroppe mere udsatte for at få skader af alkohol end voksne? Det spørgsmål stillede vi til en af Danmarks førende forskere i alkohols påvirkning af kroppen, Janne Tolstrup, seniorforsker ved Statens Institut for Folkesundhed.
– Det korte svar er, at det ved vi ikke ret meget om. Formentligt skader det ikke unge mennesker mere end voksne. Det, der kan være bekymrende, når unge drikker, er, at de har rigtig mange år at drikke i, og et stort og langvarigt forbrug af alkohol kan føre til forskellige skader og sygdomme. Men da unge samlet set ikke drikker mere i hele deres liv end andre, så vil de formentligt heller ikke blive mere syge end andre.
En af grundene til, at man ikke ved meget om, hvordan unge kroppe bliver påvirkede af alkohol, er fordi man ikke kan lave de klassiske undersøgelser, hvor en gruppe bliver udsat for en påvirkning, mens en anden gruppe ikke gør. Der, hvor man ved mest, er i forhold til alkoholens påvirkning af hjernen. Det ved hjerneforsker Troels Kjær fra Roskilde Sygehus en del om:
– Indtagelse af alkohol påvirker umiddelbart vores evne til at koordinere, føle empati, planlægge og vores kritiske sans.
Virkningen fordamper som regel sammen med promillerne, men da de unge hjerner stadig er under udvikling, er der en risiko for, at alkoholen kan påvirke mere varigt.
– Man kan sammenligne det med modellervoks. Mens den er frisk og smidig skal der ikke så meget til at ændre på formen, som når den er blevet gammel og hård, siger Troels Kjær.
Ingen af de to forskere har lyst til at opfordre teenagere til at drikke, men de mener heller ikke, at der er videnskabeligt belæg for store bekymringer for de unge, der drikker lidt en gang i mellem. Til gengæld vil de gerne advare mod de store branderter:
– Sådan en brandert, som man ser nogle unge mennesker får på Roskilde Festival, den slår hjerneceller ihjel, og de kommer ikke igen, siger Troels Kjær, og Janne Tolstrup gør opmærksom på, at de unge ikke kun bliver påvirkede af alkoholen.
– De er i en tid i deres liv, hvor de er ved at danne deres personlighed, og i den fase er man i udgangspunktet mere risikovillig. Når man kombinerer det med alkohol, så stiger risikoen for de alvorlige ulykker.
Men hun vil ikke kun pege fingre af de unge:
– Her i Danmark er det almindeligt at drikke alkohol til mange festlige arrangementer og sportsbegivenheder, og hvis man siger nej tak, skal man have en god grund, hvis man ikke vil opfattes som kedelige. Så længe det er sådan, er der ikke noget at sige til, at de unge også drikker.