Ilse Jacobsen: Jeg kan og vil selv!

Af: Kristine Buske Nielsen

Foto: Carsten Seidel

Du skal tidligt op, hvis du skal følge med Ilse Jacobsen. Der er fuldt fart over feltet med tv-optagelser, spa- og skønhedsserie, kurbad, restaurant, tøj- og skokollektion og en ny solserie. Men Ilse Jacobsen har leddegigt. Nogle dage kan hun ikke gå, andre dage kan hun ikke løfte armene og heller ikke børste tænder. Ved hele tiden at kaste sig ud i nye projekter, afleder hun tankerne og tager på den måde brodden ud af de daglige smerter.

Den ene dag må Ilse Jacobsen kravle på alle fire ned ad trapperne i sit treplans hus. Den anden dag kan hun ikke holde på sin kuglepen eller bliver nødt til at få skåret sin bøf ud i børnebidder, for at hun kan tygge den. Da hun havde et vigtigt møde med en kunde i Sverige og nægtede at aflyse, måtte hun blive kørt rundt i kørestol, fordi hun ikke kunne stå på sine ben.

Ilse Jacobsen har leddegigt, der ændrer sig fra dag til dag, og hvor smerterne er utilregnelige og flyver rundt I kroppen. Det betyder, at den 55-årige iværksætter lever med store smerter. Det er en betændelsesreaktion i leddene, hvilket betyder at der kan komme ledskader hurtigt.

Du finder alligevel aldrig Ilse Jacobsen liggende hjemme på sofaen og have ondt af sig. Hun er en ivrig iværksætter, der hele tiden er i gang med at skabe nyt.

 

Solbadning på Hornbæk Strand

En sommerdag i 1998 ligger Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand og soler sig som hun så tit gør. Da hun føler sig mættet af solen og vil hjem, kan Ilse Jacobsen pludselig ikke rejse sig.

– Jeg blev ked af det, og jeg syntes, at det var noget underligt noget. Det havde jeg aldrig prøvet før. Jeg tænkte: ”Hvad fanden sker der?” og blev meget forskrækket, siger Ilse Jacobsen.

Hun må kravle på alle fire hen til bilen, og da hun kommer hjem, er hun sengeliggende i flere dage. Hendes venner ringer til hendes læge, og Ilse Jacobsen bliver hentet af en ambulance.

Herefter blev hun sendt frem og tilbage i sundhedssystemet, og der gik flere år, før hun fik diagnosen leddegigt.

Efter at blive tilset af flere forskellige læger og have været igennem både binyrebarkhormon og kemobehandling, som hun ikke kunne tåle, fik Ilse Jacobsen for et år siden tilkendt biomedicin, som hun har haft stor virkning af.

– Hvis jeg ikke havde fået den medicin nu, havde jeg været bekymret for min fremtid, siger Ilse Jacobsen.

 

Vigtigt at holde sig i gang

Usunde madvaner har aldrig været en del af Ilse Jacobsens liv, og det holder hun fortsat fast i. Pga. sin sygdom tænker hun dog ekstra over at undgå syreholdigt mad som vin, kaffe og asier, fordi kroppen siger fra, når den får for meget syre. Men ét redskab har særligt hjulpet Ilse til at takle sin leddegigt.

– Mit eneste redskab har været at holde mig i gang. Jeg tror det er den mest væsentlige årsag til, at jeg er, hvor jeg er i dag. Kan selv, vil selv. ”Skal du have hjælp?” ”Nej tak, kan selv komme ud i bilen.” ”Skal du have hjælp til at knappe bukserne?” ”NEJ! Kan SELV og vil SELV. Der er nogle gange, hvor det er så skidt, at jeg bliver nødt til at få hjælp, men jeg er ikke meget for det, siger hun.

På A.R Friis Vej i Hornbæk ligger en af Ilse Jacobsen’s fire blomsterbutikker Blomsten by Ilse Jacobsen samt den nye Blomsten interiør butik , der sælger alt inden for blomster, krukker, interiør og værtindegaver, Kurbadet med tilhørende restaurant og to tøjbutikker et stenkast fra hinanden – alle butikker, som Ilse Jacobsen har stablet på benene. Hun har også lige lanceret en ny solserie, der indeholder tang.

– Jeg har altid haft mange jern i ilden, men min sygdom kunne også give mig anledning til at lade være. Jeg synes helt seriøst, at jeg kan flytte mit mindset. Hvis jeg holder mig i gang hele dagen, får jeg skubbet tankerne om sygdommen væk, fordi min hjerne er et andet sted. Men så er jeg også virkeligt træt i hovedet, når jeg kommer hjem, siger Ilse Jacobsen.

Sammen med sin mand Jesper bor hun ned til stranden i et gammelt hus med stue, første og anden sal. Det kan være en vanskelig opgave at komme ned ad trapperne de dage, benene ikke fungerer, men det er endnu et af de benspænd, hun sætter for sig selv.

– Det er en udfordring, og den tager jeg. Ingen tvivl om, at et helt plant hus uden dørtrin ville være mest optimalt for min mobilitet. Men det er ikke optimalt for mig. Jeg har godt nok kravlet mange gange op og ned ad de trapper. Det tager lang tid, og jeg har været lige ved at tisse i bukserne flere gange. Men det gør ikke noget, for det er med til at holde mig i gang, siger Ilse Jacobsen.

– Jeg vil ikke bare ligge på en sofa og være en grøntsag. Jeg har set folk, der ikke har gjort noget, fordi de har haft lidt ondt, og så bare har siddet i en lænestol for lang tid af deres liv. Det dur jo heller ikke, siger hun.

Hun erkender, at det kræver en stor portion vilje at holde sig i gang, som hun gør.

– Der er da nogle dage, hvor jeg kravler ned ad trappen og tænker: ”Jeg gider fandeme ikke i dag,” fordi det gør for ondt. Men jeg kan jo ikke ligge oppe i sengen og tisse i bukserne, så jeg SKAL op. Hvis ikke jeg gjorde det, var jeg klappet sammen og havde opgivet det hele. Så det er det værd, siger hun.

Selvom Ilse Jacobsen ved, at det er godt for hendes leddegigt at træne, så er det en af de ting, hun har valgt at prioritere fra.

– Jeg har så meget i min hverdag – også oppe i hovedet. Så hvis jeg skal være ærlig, så er jeg brugt, når jeg er færdig med dagens arbejde. Jeg vil rigtig gerne træne, men lige der synes jeg ikke, at jeg har energien og overskuddet, siger Ilse Jacobsen.

 

Smerteskala hjælper familien

Hun bryder sig ikke om, hvis der kommer for meget fokus på hendes sygdom.

– Jeg er ikke typen der siger: ”nu skal I høre alle sammen! Jeg har ondt i lysken, og jeg kan ikke bruge armene,” siger Ilse Jacobsen.

Derfor har hun udviklet en smerteskala, hvor 1 gør ondt men er til at holde ud og 10 eller derover er rigtig slemt. Det gør det nemmere for hendes familie at forstå, hvordan hun har det.

– Det er svært, hvis nogen spørger ind til, hvordan jeg har det i dag. Det gør lidt ondt her, der sidder også noget i skulderne, og jeg har også ondt i benene. Så er det nemmere at sige: ”Ah, den er sgu på en 7’er i dag.” Så ved min mand og min datter, at den ikke er god, og at min lunte nok er lidt kortere.

 

Nogle gange bliver det for meget

Selvom Ilse Jacobsen er en fighter, erkender hun, at det nogle dage kan blive for meget. Især inden for det sidste halve år, har hun måttet sige fra, hvilket hun ikke har været god til før.

– Min tærskel er lang, men nogle gange kan jeg godt mærke, at jeg skal stoppe for min egen skyld. Hvis jeg har følt mig trængt op i en krog af nogle dumme ting, har det hobet sig op, og jeg er blevet nødt til at sige fra. Det er sket to-tre gange, hvor jeg har måttet ligge mig ned på sofaen på arbejde, siger hun.

– Hvis jeg skal være ærlig, burde jeg have gået hjem og lagt mig i stedet. Men det er jeg jo også for stædig til. Selvom min mand siger: ”Gå nu hjem for pokker!” så tænker jeg: ”Puha, det kan jeg jo ikke, for jeg har et møde igen kl. 14, og en masse jeg skal følge op på og ikke er færdig med”. Der presser jeg nok citronen lidt for meget. Det kommer helt af sig selv, hvor jeg kan mærke, at min krop siger, nu stopper du, nu kan du ikke mere! siger Ilse Jacobsen.

Hun fortæller om de mange begrænsninger, leddegigten sætter i hverdagen.

– Så kan man ikke det ene og det andet. Der er noget hele tiden. Hvor sjovt er det lige? Jeg har været til mange begivenheder, hvor jeg selv er kommet fint ind ad døren og er blevet båret ud igen pga af smerter. Det er jo ikke særligt skægt. Så tænker andre: ”Nå hun har da vidst fået et glas for meget hende der,” siger Ilse Jacobsen.

– Når jeg skal tage min håndkuffert ned fra bagagerummet i flyet og ikke kan få armene op, så tror folk næsten ikke på det. Der er mange situationer, hvor jeg helst bare ville gå rank ud ad døren, og har måttet slæbe mine ben efter mig, fordi jeg ikke ville vise, at noget var galt, siger hun.

Også helt basale hverdagsting kan være en udfordring.

– Når det sidder i kæberne kan jeg knap nok få tandbørsten ind, og når jeg er ude at spise, skal jeg have hjælp til at få skåret bøffen ud i børnebidder, griner Ilse Jacobsen.

– Så har jeg siddet og holdt på bestikket som et barn og har ikke kunnet skære kødet fra hinanden selv, siger hun, mens den humoristiske tone forsvinder, og hun pludseligt hæver stemmen.

– Det er fandens også, at så mange mennesker lider af det! Men jeg håber, at der bliver forsket så meget i det, at de en eller anden dag finder svaret, og så tænker man: ”Det var utroligt, at det lige var det.”

Derfor har hun valgt at være ambassadør for Gigtforeningen for at skabe fokus på sygdommen og samle midler til forskning.

 

Den første på liggestolen

For Ilse Jacobsen er det også vigtigt at gøre noget godt for sig selv. Især sol og varme er en af de ting som gør hende godt.

– Jeg er den første på stranden om morgenen for at finde min liggestol, og så kan jeg hygge mig dernede hele dagen. Jeg ELSKER det. Så har jeg det godt, og kroppen bliver varmet op. Jeg får ikke en gang tid til at læse, fordi jeg er helt væk i min hjerne. Hvis min mand Jesper ligger ved siden af og giver mig inputs til en idé, så kører det rundt i hovedet på mig. Det kan jeg godt lide. Og så skal jeg ellers kun koncentrere mig om at få smurt mig ind i solcreme, og hvad jeg skal have til frokost, siger Ilse Jacobsen.

Det er dog ikke altid, hun er god til at lytte til sin krop, når den har brug for at slappe af.

– Jeg har haft en hektisk weekend med meget arbejde og fester, så i dag er jeg træt. Jeg har et møde om ti minutter, og så har jeg en masse ting, jeg skal gennemgå bagefter. Så er det fornuftigt at sige, at om to timer går jeg hjem og slapper af på sofaen. Men ved du hvad? Det kommer jeg ikke til.

 


Kort om Ilse Jacobsen

  • Født i Hornbæk i 1960.
  • Grundlagde livsstilsvirksomheden Ilse Jacobsen Hornbæk i 1993, der i dag indebærer fire årlige tøjkollektioner, 2 årlige skokollektioner, spa- og skønhedsserie, blomsterbutikker, interiørbutik, kurbad med tilhørende restaurant og en ny solserie.
  • Ambassadør for Gigtforeningen.
  • I 2015 deltog hun som mentor og investor i DR’s programserie Løvens Hule, hvor hun valgte at investere i flere håbefulde iværksætteres forretningsidéer. Til efteråret er Ilse Jacobsen tilbage i stolen som investor i anden sæson af serien.