Sådan kommer du igennem en influenza

Du lindrer et influenzaangreb med vand og hvile.

Læge og foredragsholder Jerk W. Langer er en kraftig fortaler for at styrke sit immunforsvar imod blandt andet influenza gennem en fornuftig livsstil med motion og sund kost. Men hvis du trods alle forholdsregler alligevel er blevet smittet, vil han fraråde aktivitet.

– Når først infektionen hærger, så er der ikke rigtig andet at gøre end at lette besværet undervejs. Først og fremmest ved at sikre sig nok væske på grund af feberen. Især hvis man i forvejen har en hjertesygdom. Appetitten er som regel nedsat, men det gør ikke så meget. Man spiser det, man kan. Væskeindtaget derimod er meget væsentligt, anbefaler Jerk W. Langer.

Nogle dage derhjemme under dynerne begrænser også din risiko for at sprede smitten.

Roligt i gang efter influenza

Når influenzaen har raset færdig, vil du ofte være ret slidt ned. Så du skal være forsigtig, når du vender tilbage til arbejdsplads og hverdag.

– Influenza er, i modsætning til forkølelse, en sygdom, der rammer hele kroppen. Så man kan være rigtig træt i flere uger efter, både fysisk og mentalt. Derfor tilråder jeg altid, at man kommer stille og roligt i sving igen, siger Jerk W. Langer.

– Man vinder ikke noget ved bare at blive hjemme, for både krop og hjerne har godt af at komme i gang. Men det skal ske i et tempo, som man kan følge med i. Ikke noget med at tvinge sig ud på en lang løbetur, når kroppen skriger ’nej’. Egentlig går det helt af sig selv, når man lytter til sin krop.

 

Vær opmærksom, hvis …

Ekstra opmærksom på kroppens signaler skal man være, hvis man tilhører en af risikogrupperne i forbindelse med influenza.

– Har man sygdom i hjerte, lunger og tilsvarende, skal man starte stille og roligt, for kroppen har været belastet meget af influenzaens hærgen og af feberen, lyder Jerk W. Langers råd.

På sin hjemmeside www.jerk.dk har Jerk W. Langer en række gode råd til, hvordan man forebygger et influenzaangreb.

Efter feber skal du have sukker

En lille trøst, når du ligger hjemme i sengen, er, at du skal have noget sukker. I hvert fald, hvis du som de fleste influenza-patienter får høj feber.

Feberen får musklerne til at forbruge kroppens sukker (det er sådan, du bliver varmet ekstra op), og derfor skal du have depoterne fyldt op.

Efter feber har du også brug for væske, så et glas saftevand eller cola kan virke fint. Eller ekstra sukker i den varme te, som samtidig lindrer din ømme hals.

Piller er okfeber

Almindelig håndkøbsmedicin med paracetamol og acetylsalicylsyre er både febernedsættende og smertestillende. Du bliver ikke hurtigere rask, men du får en pause fra feber og smerter i dine muskler og led. Så det er helt i orden at tage et par kodimagnyler eller panodiler, så længe du følger pakkens anvisninger.

Tip:

Undgå influenza ved håndvasken.

God hygiejne er den vigtigste nøgle til at undgå vinterens virus.