Ingen lette løsninger på for mange kilo

Af: Henrik Prinds Rasmussen, praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding

Foto: Colourbox

Hun er ny patient og kommer med sin mand i konsultationen, uden at jeg på forhånd ved, hvad vi skal tale om. Jeg fornemmer dog, at det er alvorligt, da hun ser bestemt på mig efter at have sat sig i stolen.

Hun fortæller mig, at hun over de sidste 12 år har taget 20 kg på og derfor er blevet overvægtig. Vægtøgningen begyndte i forbindelse med, at hun blev fyret fra sit arbejde, efter en længerevarende sygemelding. Hun blev dengang syg på grund af arbejdsrelateret stress.

Det er længe siden nu, og hun er er i arbejde igen, men desværre er det kun gået den forkerte vej med vægten.

 

Alt er prøvet mod de mange kilo

Hun fortæller mig, at hun har prøvet alt. Personlig træner, intensiv fysisk aktivitet, streng diæt, holdtræning, slankekure og meget mere. Hun bakkes op af manden, der kan bekræfte, at hun har brugt rigtig meget energi og rigtig mange penge på at tabe sig. Det er bare ikke lykkedes. Faktisk har hun taget på i vægt også det sidste halve år, hvor vægten er steget yderligere to kg.

– Min personlige træner kan ikke forstå, hvorfor jeg ikke taber mig og har sagt, at der må være noget galt med mit stofskifte, eller at jeg fejler noget andet, som jeg skal behandles for. Nu har jeg gjort alt, hvad jeg kan, så nu er det din tur. Jeg har skiftet læge, fordi min tidligere læge ikke ville hjælpe mig.

 

Kilo skyldes ikke stofskiftet

Hun ser igen alvorligt på mig og venter på min tilbagemelding. Jeg ser på de blodprøver, der er taget og bliver bekræftet i, at hendes stofskifte er normalt, og at der heller ikke er tegn på anden fysisk sygdom. Jeg fortæller, at jeg kan mærke på hende, at hun er voldsomt frustreret og ked af ikke at lykkes med at realisere det ønskede vægttab. Jeg anerkender, at hun virkelig har gjort meget, og at den viljestyrke, hun dermed udviser, er en vigtig del af løsningen.

Overvægt er en tilstand hvor kroppens mængde af fedt er for stor. Når man skal måle overvægt, bruger man kropsindekset BMI, der beskriver forholdet mellem højde og vægt. Overvægt giver øget risiko for hjertekar sygdom, type 2 diabetes, slidgigt og psykisk belastning. Alle disse risikofaktorer betyder, at svært overvægtige mænd i gennemsnit går glip af fem gode leveår – og kvinder 10 gode leveår i forhold til normalvægtige mænd og kvinder.

 

Frustration over mange kilo

Jeg fortæller hende, at overvægt skyldes en ubalance mellem den energi, hun bruger i form af bevægelse og motion, og den energi, hun indtager i form af mad og drikke. Jeg fortæller hende, at jeg gerne vil hjælpe hende med at blive klogere på, hvad hun kan gøre for at skabe et energiregnskab, der vil føre til vægtreduktion.

Hun ser på sin mand, og der er stille i konsultationen i nogle sekunder, indtil hun igen vender blikket mod mig. Jeg kan se på hende, at hun er frustreret, og hun bekræfter min antagelse, da hun siger, at hun havde regnet med, at jeg kunne hjælpe hende bedre end hendes tidligere læge.

Jeg kan ikke løse problemet for hende. Det er ikke fordi, jeg ikke vil hjælpe hende, eller fordi hun ikke har brug for hjælp. Hun har bestemt brug for hjælp, men hun har brug for hjælp til at hjælpe sig selv, og det vil jeg gerne hjælpe hende med.

En uge senere ser jeg, at hun er skiftet til en anden læge.

 


Henrik Prinds Rasmussen er praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding.
Ud over at være speciallæge i almen medicin interesserer Henrik sig for led,- muskel- og skeletsygdomme, akupunktur og kognetiv terapi.
Henrik arbejder desuden med udvikling af kvalitetssikring i almen praksis.