Inkontinens – et komplekst problem

Af: Jeanne Fløe

Foto: Shutterstock

Det er ikke kun midaldrende kvinder, der lider af inkontinens

Også børn lider af inkontinens. Inkontinens både i form af ufrivillig vandladning og afføring i bukserne. Tidligere mente man, at det var en reaktion på forhold i barnets hverdag. I dag ved man, at det er langt mere komplekst. Selvfølgelig må man ikke overse, at inkontinens kan være en reaktion på, at barnet i sin hverdag står overfor at skulle klare flere krav, end barnet kan honorere.

Ufrivillig vandladning skyldes ofte, at barnet lider af forstoppelse. 15 pct. af alle børn i 7 års alderen har problemer med at holde sig tør, eller de lider af forstoppelse. Her er ikke medtaget de børn, hvor inkontinens skyldes somatisk sygdom. Når barnet er forstoppet, bliver det umuligt for barnet at tømme blæren, og det risikerer uheld i bukserne. Derfor er det afgørende vigtigt at få behandlet forstoppelsen.

Det handler for rigtig mange om at få gode vaner ind i hverdagen med faste toiletbesøg, ro omkring toiletbesøget, rigelig væske, motion, fiberrig mad og støtte under barnets fødder, så det sidder godt på toilettet. Men også forhold udenfor hjemmet har stor betydning for børns vanskeligheder.

Læs også: Slå en streg over inkontinens 

Beskidte toiletter i skolerne

Toiletter, der sejler i urin og aførring, er hverdag på flere skoler. Særligt efter at skolerne har gennemgået store besparelser på rengøringsområdet, er der flere steder kritisable forhold. Når hygiejnen falder i standard, får det nogle ret uheldige konsekvenser. Og det er ikke ny viden, at uhumske toiletter har en klar sammenhæng med inkontinens hos børn.

Når børn oplever, at toiletterne på skolen ikke er rene, så holder de sig. Det er decideret skadeligt for børns blære- og tarmfunktion. Mange lider af mavesmerter. Og det går ud over børns koncentration, at de holder sig.

Fra undersøgeler ved vi, at blandt de elever, der holder sig en hel skoledag igennem, er der en 50 pct. øget risiko for at komme til at tisse i bukserne og lide af forstoppelse. Og helt op imod 25 pct. af alle elever benytter aldrig skolens toiletter. Simpelthen fordi de er utrygge ved at bruge dem.

Et barn, der lider af forstoppelse, risikerer at komme til at lide af såvel ufrivillig vandladnings- som afførings inkontinens. Afføringsinkontinens kalder man det, når barnet har afføring i bukserne, og det er virkelig invaliderende. At have uheld i bukserne og ikke have kontrol over sin blære og tarm er flovt og påvirker barnets selvværd. Og barnet er socialt udsat, hvis det lugter af afføring eller urin på grund uheld i bukserne.

Læs også: “Moar, det klær i numsen”