Bjarne Corydon: “Det har en pris, når jeg sover for lidt”

Af: Lene Jæger Thomsen

Foto: Lars H. Laursen

Som finansminister har Bjarne Corydon flere gange været en udskældt mand, men det, der holder ham vågen om natten, er bekymringer om børnene.

Den dag Bjarne Corydon har inviteret Helse inden for i Finansministeriet, er der netop kommet nye væksttal. Margrethe Vestager hilser pænt på vej ud af hans kontor, og TV 2 News er ved at stille op i gangen, så de kan få en udtalelse. Hans presserådgiver siger undskyldende, at det er en hektisk dag, men griber sig i det. Havde det ikke været hektisk på grund af væksttallene, havde det nok været noget andet.

Dagene er hektiske i Finansministeriet. Alligevel er det en rolig og nærværende finansminister, der kommer ud og tager i mod mig og serverer kaffe i sofaen. Den regering, han er en del af, har været udskældt flere gange, og selv kom han for alvor på forsiderne af aviser og til debat i kantiner, da en del af Dong blev solgt til den amerikanske kapitalfond Goldman Sachs. Men den slags holder ham ikke vågen om natten.

– Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at jeg aldrig har haft svært ved at falde i søvn, men det er heldigvis sjældent, det sker. Jeg ligger generelt ikke vågen over mit arbejde. Når det sker, er det typisk på grund af noget, der rører mig personligt – bekymringer om mine børn for eksempel.

 

Kan mærke søvnmangel meget mere

Som far til fire børn i alderen fem til 14 år, har hans forhold til søvn ændret sig over årene.

– Jeg har fået et andet behov for søvn, end da jeg var yngre. Det har en umiddelbar og kontant pris, når jeg ikke får sovet nok, fortæller han og tilføjer, at det er noget, der er kommet med alderen.

Da han var yngre, kunne han nemmere have lange dage og korte nætter i en periode, uden det gjorde så meget. Så kunne han indhente det forsømte i weekenden og fortsætte uden problemer ugen efter. I dag er behovet for søvn blevet mindre, men til gengæld kan han ikke upåvirket skubbe det til weekender og ferier. Det har en umiddelbar og kontant pris, når han er nødt til at sove mindre end kroppen har behov for.

– Nogle gange er jeg nødt til at køre på ”overtræk”, men jeg er blevet meget bevist om det, og jeg prioriterer at indhente noget af det forsømte, når jeg har mulighed for det. Også selv om det betyder, at mine store børn på 11 og 14 år kigger underligt på mig, når jeg går i seng klokken 21.30. Oftest er det dog på den forkerte side af midnat, jeg kommer i seng.

 

Kan falde i søvn alle steder

Koffein og vilje er det Bjarne Corydon holder sig vågen på, når arbejdet kræver det, og disciplin er hans middel til at indhente det forsømte, når det bliver muligt. Alligevel kan han mærke, at det har en pris, og det havde det ikke i samme grad tidligere.

– Det hænger nok sammen med at have fået fire børn, og de tusindvis af urolige nætter det medfører at have små børn. Man opnår et søvnunderskud, som man føler, man aldrig kan indhente igen, og det ændrer nok ens forhold til søvn. Det bliver vigtigt for både kroppens og ens mentale ydeevne, at man generelt får nok søvn.

Selv om Bjarne Corydon generelt ikke ligger vågen om natten, så har han ofte fornemmelsen af, at der alligevel er noget, han skal have indhentet.

– Jeg kan falde i søvn alle steder og på alle tidspunkter. I en flyver, på sofaen, bag i ministerbilen. Giv mig ro i 20 minutter væk fra det hele, så skal jeg nok falde i søvn.

 

Den samme drøm igen og igen

Der er nogle mennesker, som aldrig kan huske drømme, og så er der nogle, der kan. Bjarne Corydon drømmer, når han sover, og han kan huske dem bagefter.

– Typisk er det en pærevælling af det, jeg har oplevet i løbet af dagen, måske blandet sammen med det, jeg har udsigt til den kommende dag. Jeg kan jo ikke se ind i hovedet på andre mennesker, men jeg tror, det er meget almindeligt, siger han, inden han fortæller om den drøm, som vender tilbage til ham igen og igen.

Det er en helt almindelig dag i hans liv. Han kan være på arbejde i Finansministeriet eller et andet sted, hvor han færdes. Alt virker normalt. Men han pludselig bliver han opmærksom på, at han aldrig har fået afleveret sit speciale. I drømmen er der ikke andre muligheder, end at specialet skal laves hurtigst muligt, men det virker helt uoverskueligt på den i forvejen travle mand. Nogle gange går der lige et par minutter, efter han er vågnet, inden det går op for ham, at det bare var en drøm.

– Jeg tror, det hænger sammen med, at jeg er den første i min familie, som har taget en videregående uddannelse. Nogle gange har jeg nok stadig lidt svært ved at tro på det.

 

Børn skal have det godt

Bjarne Corydon er vokset op i det ikke særligt mondæne ”pip-fugle”-kvarter i Kolding med en far, der var buschauffør og siden gartner og en mor, der var bogholder på et autoværksted. Selv i hans store familie er der ikke andre med en videregående uddannelse. Men at han alligevel har haft muligheden, gør ham optimistisk, og når han kigger ud over det danske land, er der mange ting, der gør ham glad.

– Når jeg tænker op, hvordan man havde børn i firserne og så i dag, så er der så meget, der har ændret sig. Forældre er i dag meget opmærksomme på, at børn skal have det godt. Jeg ved godt, at der er nogen, der så vil sige ”curlingbørn” og overbeskyttelse, men jeg synes, det er så godt, at man er blevet opmærksom på, at det ikke er lige meget, hvordan vi behandler vores børn.

Han og hustruen Nina er også opmærksomme på deres børns behov, selv om han synes, det kunne blive bedre på nogle punkter i forhold deres madvaner.

– Vi forsøger at sørge for, at børnene lever fornuftigt. Det er mig, der laver mad. Det er jeg uden diskussion bedst til, men det er også et svagt punkt, fordi jeg er så meget væk. Det betyder, at der bliver spist take away og frostretter lidt for ofte. Nogle gange tager jeg en dag i weekenden, hvor jeg laver nogle store portioner, så der er noget, som bare skal varmes i løbet af ugen.

Det er de helt klassiske retter, der bliver serveret hjemme hos familien Corydon. Pasta og kødsauce eller gryderetter er blandt børnenes favoritter. Børnene går også til svømning og fægtning, så på den måde forsøger de også at give børnene sunde vaner.

– Jeg har desværre ikke fået nogen fodboldspiller, det synes jeg ellers er sjovt.

Sidst, han selv spillede, er dog omtrent et år siden, da der var en velgørenhedskamp mellem regeringen og oppositionen. Den kamp endte til Corydons tilfredshed med, at de ”lammetævede de borgerlige 14-3”, og han stod selv for tre af målene.

 

Godt, at vi bruger viden om sundhed

Noget andet, der fylder ham med håb og optimisme for fremtiden, er den holdningsændring, der er kommet i forhold til sundhed i senere år.

– Da jeg kom ind i seriøs politik for 16 år siden, så kom jeg altid ud fra svære møder med øjne så røde som en angora-kanins, for jeg kan ikke tåle cigaretrøgen. Sådan er det jo ikke mere. I dag tager man hensyn, når man ryger, og der er næsten ingen forældre, der kan finde på at ryge deres børn op i hovedet. Sådan var det ikke, da jeg var barn.

Bjarne Corydon ved godt, at der stadig er meget, der kunne blive bedre, men han synes nogle gange, at der mangler nogen i den offentlige debat, der glæder sig over den udvikling, der finder sted, og han stiller gerne selv op til det.

– Jeg synes, at det er meget positivt, at så mange mennesker i dag bruger den viden, vi har om sundhed. Mange er blevet meget mere bevidste om den betydning sund kost og motion har, og bruger det til at skabe sig selv et godt liv. Det synes jeg, vi skal glæde os over.

 

Utilfreds med sin egen sundhed

Når det er sagt, så er Bjarne Corydon meget bevidst om, at han selv kunne gøre det bedre.

– Jeg er bredt utilfreds med min egen sundhed. Jeg er bevidst om, at jeg brænder mit lys i begge ender, hvis jeg ikke passer på mig selv, og det gør jeg ikke altid. Jeg er nødt til at oppe mig.

Det er ikke mindst motionen, som han gerne ville gøre noget mere ved, men det er svært at finde tiden.

– Vanskeligheden for mig er sikkert den samme som for mange andre mennesker. Mine dage er meget dominerede af mit arbejde, og det er ofte svært at planlægge. Det, blandet sammen med fire børn, betyder, at jeg kommer alt for lidt af sted. Men jeg burde tabe mig, og jeg burde kunne løbe fem kilometer hurtigere, end jeg kan.

Han holder mange møder, hvor han spiser det, han får serveret, og han kører meget rundt i landet, hvor han spiser det, man kan få på tankstationerne på vejen – især turen til valgkredsen i Esbjerg er blevet tilbagelagt mange gange.

– På et tidspunkt kunne jeg menuerne på samtlige tankstationer fra København til Esbjerg, og det er ikke de sundeste steder at spise.

 

Grundlæggende glad

Selv om Bjarne Corydon er opmærksom på, at man som forælder er rollemodel for sine børn, så bliver han også nødt til at se sine egne begrænsninger i øjnene:

– Jeg må jo erkende, at den finger, jeg er i stand til at løfte overfor dem og deres sundhed, er jeg uden evner til at pege ind mod mig selv.

Mens han ofte føler, at han kunne gøre noget mere for sin fysik, har han ikke de samme bekymringer omkring hans mentale sundhed. På trods af et krævende arbejde og stort pres, så har han det rigtig godt i sit liv.

– Jeg har et godt liv og er grundlæggende glad for min tilværelse og afklaret om mine vilkår. Det er egentligt et enormt privilegium og det nyder jeg meget. Jeg er lykkelig på min egen facon.

 

Fakta:

Født: 1. marts 1973 i Kolding

Uddannelse: Cand.scient.pol., Aarhus Universitet

Stilling: Finansminister siden 3. oktober 2011

Ægtefælle: Nina Eg Hansen

Børn: Hannah Corydon, Bjorn Corydon, Frida Corydon, Laura Corydon

 

Hvad betyder Bjarne Corydons drøm?

Det er en meget almindelig drøm – en af de 12 mest almindelige i vores del af verden. Den er især udbredt blandt mennesker, der skal leve op til strenge præstationskrav som eksempelvis akademikere og medie-personligheder.

Grundlæggende handler drømmen om angst forbundet med egne forventninger til præstationer. Hvis drømmen handler om en opgave, man faktisk har løst i virkeligheden, peger det på, at angsten er ude af proportion med de faktiske krav.

Drømmen kan umiddelbart være en nød-ventil for følelser, man ikke er så opmærksom på i dagtimerne, men som alligevel stresser én. Hvis drømmen gentager sig, kan man undersøge, om den kommer i forbindelse med særlige begivenheder for eksempel, at nogen eller noget har pirket til ens usikkerhed?

Man kan gå lidt dybere og undersøge, om der er indre forventningspres i ens baggrund, for eksempel angst for ikke at blive til noget, ønske om at glæde far og/eller mor og så videre. At komme fra en ikke akademisk familie og usikkerhed i forhold til hvilke forventninger der stilles, kan også bidrage til angsten.  Mere bevidsthed om disse ting kan bruges til at forebygge den stress, som drømmen vidner om.

Drømmen er tolket af Ole Vedfelt, der ikke har haft personlig kontakt med Bjarne Corydon, men her kommer med sin umiddelbare fortolkning.