”Jeg blev flov over at lugte af røg”

Af: Carsten G. Johansen

Foto: Carsten G. Johansen

Jette Højsager går mange ture i naturen. Tidligere gik hun højst ud på terrassen – og fandt tobakken frem. Men kommunens kursus hjalp hende til rygestop – selvom hun ikke en gang selv troede på det.

Hun havde stoppet mange gange. Jette har tre børn, og hun har aldrig røget, mens hun var gravid. Så hun vidste lidt om, hvad hun gik ind til, da hun startede på rygestopkursus.

– Men det var forfærdeligt! Jeg fik meget større abstinenser end tidligere. Smerter i pandehulen og øjnene. Men jeg havde jo sagt til én af mine kunder i salonen, at nu var jeg klar. Og så fangede bordet, forklarer Jette.

Hun var begyndt at synes, det var pinligt, når hun gik ud for at ryge foran sin frisørsalon Hårrødderne i Kolding. Ingen af hendes ansatte røg. Og nu var to af hendes bekendte – storrygere! – lige stoppet. Så kunne Jette også.

– I virkeligheden var jeg ikke helt klar. Men hvornår er man det? Og selvom jeg ikke troede på mig selv, så gjorde rygestopinstruktørerne. De stolede på mig. Og jeg er god til at gøre, som jeg får besked på, siger Jette.

En bedre chef med fuglereden

På appen E-Kvit kan Jette hver dag følge, hvor mange dage hun har været røgfri. Hun får også at vide, hvor mange penge hun har sparet, så hun kan bruge pengene på at belønne sig selv – selvom det budget vist er skredet …

– Ja, jeg er nødt til at holde mig røgfri resten af året, for de penge er brugt for længst, siger Jette med sit karakteristiske gode humør.

Humøret var ellers udfordret i de første uger, hvor hun i dag sidder og skammer sig over, hvor irritabel hun blev over for sine ansatte. Men de fysiske abstinenser er for længst væk, og Jette ”er en meget bedre chef i dag”. Bl.a. på grund af fuglereden …

– På kurset sagde de, vi skulle forestille os en fuglerede inde i hovedet. Når du får rygetrang, er det fugleungerne, der pipper derinde. De falder til ro, når du ryger. Men hvis du bare kan holde stand i 30 sekunder, for eksempel med en Ga-jol, holder de op derinde. Det bruger jeg stadig, siger Jette.

Mere luft og dejlig natur

Da vi mødte Jette, havde hun været røgfri i 3 måneder og 23 dage. I den korte periode har hun fået det bedre på så mange måder.

– Jeg kunne hurtigt mærke, at jeg fik mere luft. Jeg har simpelthen lyst til at gå en tur. Det gjorde jeg aldrig før. Men hold fast, hvor har vi meget dejlig natur omkring Kolding, siger hun.

– Tidligere havde jeg også tit bøvl med maven. Det er helt forsvundet. Mit kolesteroltal er også faldet.

Jette ved godt, at hun ikke er helt i mål endnu. Der kan komme kriser, hvor hun skal tage sig ekstra sammen. Men alle de gode ting, hun allerede kan mærke, giver hende lyst til at holde fast. Alene det, at hun aldrig mere behøver at lugte af røg.

– Én ting med rygestopkurset kunne jeg godt have tænkt mig anderledes. Efter afslutning har vi tabt kontakten, men jeg tror faktisk, det ville være godt at mødes igen efter nogle måneder. Nogle af os kan vise, at vi holder fast. Hvis nogle af de andre er faldet i igen – så kan de jo se, at det kan lade sig gøre.

– Når de havde meldt sig på kurset i første omgang, var det jo, fordi de gerne ville stoppe med at ryge!

Kolding kommunes rygestoprådgivning arbejder efter Kræftens Bekæmpelses metode og tilbyder kurser à 6 x 2 timer.