Jeg har haft en fin oplevelse i dag

Af: Henrik Prinds Rasmussen, praktiserende læge i Lægehus Nord i Kolding

Foto: Colourbox

Et ægtepar kommer ind til mig i konsultationen, fordi kvinden har oplevet flere fjernhedstilfælde. Første gang de kom med denne problemstilling er efterhånden to måneder siden, hvor hun i forbindelse med en biltur måtte køre ind til siden, fordi hun fik det dårligt.


Hun har fået lavet et helbredstjek i lægehuset med blodprøver og hjertediagram, uden at vi har fundet årsag til hendes symptomer. Jeg har derfor henvist hende til neurologisk afdeling til udredning, hvor der blandt andet er lavet scanning af hjernen, (MR-scanning,) og registrering af hjernens aktivitet (EEG), stadig uden forklaring på kvindens symptomer. På afdelingen har de ikke set hendes symptomer og har derfor haft svært ved at finde ud af, hvad hun fejler.

I dag kommer hun med sin mand for at gøre status, og mens vi snakker om situationen, siger hendes mand: “Se nu gør hun det!” Jeg kigger på hende og ser, at hun er fjern et par sekunder, hvorefter hun bliver sig selv igen. Det sker et par gange. Manden siger med et smil, at han er glad for, at det endelig sker, mens en læge ser det, så vi læger ikke tror, det er noget, han finder på. Jeg siger til ham, at jeg også er glad for, at det sker i konsultationen, så jeg har mulighed for at undersøge hende, mens det sker. Jeg lytter til hendes hjerte og finder en uregelmæssig hjerterytme. Jeg får derfor taget et hjertediagram, (EKG,) der optager hendes hjerterytme, mens hun har disse fjernhedstilfælde og kan på optagelsen se, at hun har en hjerterytmeforstyrrelse.

Jeg fortæller dem begge, at det ikke er hendes hjerne, men hendes hjerte, der er problemet, og at jeg indlægger hende akut på sygehuset til udredning og behandling for hjertesygdom. De er begge meget glade for, at vi nu har fundet årsagen til hendes problemer, og der er en god stemning, da de tager til sygehuset. Jeg siger til hendes mand, inden de går, at han skal passe på hende. Han svarer: “Det gør jeg også – hun er det bedste jeg har!”

Få dage senere kommer manden i konsultationen for at sige tak for hjælpen. Hans kone har nu fået en pacemaker og skal udskrives fra sygehuset samme dag.

Besvimelsestilfælde forekommer én eller flere gange i livet hos op til 25-40 pct. af befolkningen og kan have mange forskellige årsager. De hyppigste årsager er almindelige besvimelser, som bl.a. skyldes angst, skræmmende situationer, kvalme og toiletbesøg. Forbigående blodtryksfald i hjernen, når man rejser sig hurtigt, er en anden hyppig årsag. I ca. 10-20 pct. af besvimelsestilfældene er årsagen sygdomme i hjerte eller hjerne, og i 15-30 pct. af tilfældene finder man aldrig årsagen.

Det var ikke kun det ældre par, der blev glade den dag. Det gjorde jeg også. Faktisk har det glædet mig hver gang, de har været i konsultationen, at opleve, hvor glade de er for hinanden. De er begge over 70 år og har levet sammen, siden de var unge. Derfor var det helt overflødigt, da jeg sagde, at han skulle passe på sin kone – det vidste jeg udemærket, at han ville i forvejen. Hun har fået en pacemaker, og det har formegentligt forlænget hendes liv. Det er dog måden disse to forvalter det levede liv på, der har gjort størst indtryk på mig. Vi kommer i sundhedsvæsenet ofte til at tale mere om, hvordan vi forlænger livet, end om hvordan vi lever det gode liv, selvom det er mindst lige så vigtigt.