– Jeg skal tage det bedste fra to verdener

Af: Trille Skøtt-Jensen

Foto: Hyldager Foto

Et længe ventet ønske fra cancerpatienter er nu imødekommet på Vejle Sygehus. Her har man givet en sygeplejerske uddannelse i komplementær medicin, så hun nu kan give råd og vejledning om alternativ medicin og behandling.

1,3 millioner danskere benytter sig af alternativ behandling. Både forebyggende men også ved alvorlig sygdom som cancer. Men i mødet med vores sundhedsvæsen, falder den alternative behandling væk. De to verdener har svært ved at mødes. Det bliver der nu gjort noget ved på Vejle Sygehus. Her har de uddannet den første sygeplejerske i komplementær medicin.
Det er onkologisk sygeplejerske, Jeanett Kertevig, der nu fremover skal guide og vejlede både patienter og kolleger i mødet mellem det alternative og det etablere sundhedssystem. Hun mærker tydeligt, at behovet er der, og hun mærker presset mellem det etablerede og den alternative verden.
-Jeg har godt mærket, at der er nogle, der vil have, at jeg skal vælge side – er jeg for den alternative verden, eller er jeg indenfor systemet. Men jeg skal ikke vælge side, for jeg skal tage det bedste fra to verdener, fortæller Jeanett Kertevig.
Beslutningen om at uddanne en sygeplejerske til at have fokus på alternativ medicin og behandling tog afdelingsledelsen efter en god kommunikation med patient-pårørende rådet på kræftafdelingen. Der kom det tydeligt frem, at behovet for at få råd og vejledning fra afdelingen omkring alternativ behandling var stort.

Læs også: Lægen leder efter årsager i stedet for symptomer

Vi skal tale pænt om hinanden

Det har skabt glæde hos mange, at ønsket om respekt for patienternes behov for alternativ medicin bliver taget seriøst. Men skal siderne mødes, så skal der være respekt fra begge sider, mener sygeplejersken.
-Den alternative verden er til tider også meget skeptisk i forhold til konventionel medicin. Mange kalder det den grønne og den hvide verden. Det er en ærgerlig tone, for det jo patienterne, der bliver klemt. De står i en krisesituation, hvor de har brug for redskaber til at komme videre. Både med helbredelse for øje men også for bedre livskvalitet og håb i hverdagen. Der bliver de klemt i misledende informationer og holdninger til hinanden. Vi skal være meget bedre til at bygge bro mellem de to verdener, siger hun.

Uddannelsen i komplementær sygepleje er foregået på et amerikansk studie, hvor hun både har tilbragt i alt 3 uger på universitet i Tucson og har modtaget undervisning online. På holdet var der også en læge fra Israel, og resten af deltagerne var læger og 3 sygeplejersker fra USA og Canada.

Kemoterapi og Marietidsel

Jeanett Kertevig arbejder med cancerpatienter hver dag. Både i det lille lokale, hun har fået stillet til rådighed til samtaler med patienterne, og hun giver også kemoterapi og plejer patienterne på afdelingen. Det trives hun godt med.
-Vi ved jo, at når vi skal bekæmpe kræft og bremse kræftudvikling, så er det kemoterapi/immunterapi og stråler eller en kombination heraf, som kan gøre det. Alternativ medicin alene kan ikke kurere kræft, når den er kommet. Men man kan hente så meget andet godt i den alternative verden i forhold til at komme igennem et hårdt kræftforløb, siger sygeplejersken.
Efter hun er blevet uddannet i komplementær medicin, er hun blandt andet begyndt at råde nogle patienter, der er i behandling med kemoterapi, til at tage Marietidsel.
-I Tyskland, der er det helt standardpræparat, når man skal i behandling, ligesom vi her giver D-vitamin og kalk, når man starter, så giver de også Marietidsel, fordi den hjælper med at afgifte leveren og kan være med til at skåne dine nyrer, som skal udrense kemoterapien. Men ikke alle kan tåle det, for det kan blandt andet påvirke andre medikamenter som kolesterol- og blodtryksmedicin, og det kan påvirke leverens udrensning af nogle kemostoffer, så man oplever forgiftning i stedet for udrensning. Så det er ikke den ”nye vitaminpille” indenfor kemoterapi, men kan være en mulighed for nogle, fortæller sygeplejersken.

Læs også: Tænder og mund under og efter en kræftbehandling 

Konkret viden om kosttilskud

Jeanett Kertevig oplever, at hendes vejledning og tid til at tale om alternativ behandling gør en stor forskel for patienterne.
-Når man bliver ramt af kræft, har mange brug for selv at kunne gøre noget. De spørger os, hvad de selv kan gøre. Der er vi hurtige til at sige: “Du skal bare gøre det, du holder af. Sørg for at spise godt, du må ikke tabe i vægt og sørg for at motionere det, du kan.” Men det er ikke altid nok. Patienterne har brug for noget mere konkret. Det kan for eksempel være, hvad de må tage af kosttilskud, fortæller hun.

Accept og skepsis fra kolleger

Det har ikke været lige let for alle kolleger at forstå, hvad det er, Jeanett laver. Men hun mærker, at hun er ved at forene de to verdener.
-Kollegerne ved godt, at jeg både snakker om alternativ behandling med patienterne, og at jeg også giver kemoterapi. Og patienterne ved, at jeg også samarbejder med lægerne. Alle ved, at jeg er begge steder. Det er vigtigt, at patienterne ikke kommer til at føle, at de bliver klemt. Jeg repræsenterer Vejle Sygehus, så jeg anbefaler noget, jeg ved, vi kan stå inde for. Jeg har haft patienter, som har spurgt ind til eksempelvis cannabis, som de meget gerne vil prøve. Så beder jeg dem om at fortælle lægen på afdelingen, at de har talt med mig om det.

Ikke nogen nem bro

Hun tror ikke på, at det hverken bliver nemt eller hurtigt at bygge bro mellem det alternative og det etablerede syn på sundhed.
-Tænk på, hvor lang tid patienterne har ønsket det her og se så, hvor vi er i dag. Men jeg tror, at når vi har noget evidens om det her, så kommer det til at sprede sig, siger hun.

Evidensen er i sin vorden allerede nu. Sygeplejerske Mette Stige er ved at udarbejde en ph.d., der undersøger effekten af, at patienterne i afdelingen kan få en samtale omkring komplementær alternativ behandling.
-Det her er vejen frem. Ikke kun for kræftbehandling men for behandling af hjertesygdomme, diabetes, knogleskørhed, rygsmerter, migræne. Sundhedsfremmende og forebyggende. Altså det her med at tage vare på sig selv og forebygge sygdom, inden den kommer. Jeg tror på, det kommer, slår Jeanett Kertevig fast.

Stort flertal for at tale om alternativ behandling

8 ud af 10 danskere vil gerne tale om alternativ behandling med deres læge, hvis de bliver syge. Det viser en undersøgelse fra Trygfonden og Mandag Morgen fra 2016.