Jeg vil ikke have, at mine børn ser deres far!

Af: Henrik Rasmussen

Foto: Shutterstock

Der er stille i konsultationen, og jeg tænker lidt over, hvordan jeg skal svare hende. Hun er både ked af det og vred, det har hun sine gode grunde til, men vi er ikke enige om, at det skal gå ud over børnenes samvær med far.

For to måneder siden opdagede hun, at hendes mand havde en affære. Hun havde siddet med hans Ipad, da han modtog en besked fra en anden kvinde, som ikke var til at misforstå. Efter den dag er det gået stærkt. Manden har fortalt, at han er forelsket i den anden kvinde og vil skilles. Han er flyttet hjemmefra og har netop fået en lejlighed, efter at have boet hos venner og familie i den mellemliggende periode.

– Jeg troede, vi havde det godt. Jeg var glad for min familie. Jeg troede, at vi passede på hinanden, og så viser det sig, at han i et halvt år har set en anden. Løjet for mig. Holdt mig for nar. Nu er min familie opløst, og min økonomi i ruiner. Han skal ikke se børnene. Det har han ikke fortjent, og de skal i hvert fald ikke se hans nye kæreste!

Hun sidder uroligt på stolen, mens hun taler, men falder så til ro og begynder at græde lydløst, mens hun ser ned i gulvet. Jeg venter på, at hun kigger op, men det gør hun ikke. Det er svært for hende, og det er svært for børnene. Uden at vide det forestiller jeg mig også, at det er svært for børnenes far. Jeg kan ikke sige noget for at gøre hende glad. Der er ikke noget ved situationen, der for hende er positivt, og vi må være med det, som det er.

Når forældre går fra hinanden, er det altid svært at være barn. Jo større konflikt der er mellem forældrene, jo sværere er det at være barn. Børn elsker både deres mor og deres far og ønsker en tæt og fortrolig relation med begge to. Børnene har brug for at opleve tryg tilknytning til deres forældre. At de ved, at deres mor og far passer på dem og kan rumme dem uanset, hvordan de har det. Det er derfor vigtigt, at man som forældre samarbejder om at understøtte børnenes trivsel i en svær situation som denne og ikke modarbejder hinanden. Som forældre bør man ikke tale grimt om hinanden i børnenes nærvær, også selv om man har lyst. Man bør derimod understøtte samvær med den anden forældre, selv om man har en indbyrdes konflikt. Det er ikke børnene, der har valgt at opløse familien, og det er ikke deres konflikt.

Som skilsmisseforældre er det en god idé at få hjælp til at nedtrappe konfliktniveauet og en bedre indbyrdes kommunikation, hvis det ikke fungerer. Samtidig har mange skilsmisseforældre glæde af at få hjælp til at håndtere børnenes sorg og understøtte deres trivsel i en svær tid.

Vi taler om hendes situation. Vi taler om, hvad hendes børn har brug for, og om hvordan hun bedst understøtter deres trivsel i en svær tid. Det er svært at være i skilsmisse, men det er endnu sværere, hvis konfliktniveauet med den anden forældre er højt. Det kan være svært at prioritere og navigere i en situation, hvor alt opleves som ude af kontrol. En god sigtelinje i denne situation er først og fremmest at fokusere på børnenes trivsel.

Vi aftaler, at hun får en ny tid, hvor vi kan fortsætte vores snak, og jeg anbefaler en god psykolog, som hun kan få hjælp hos i denne svære situation. Jeg tilbyder, at hun sammen med børnenes far kan få en tid i lægehuset, hvor vi sammen kan tale om, hvordan de bedst sammen kan understøtte, at børnene er i god trivsel.